Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2013

Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΔΙΚΕΛΙ:«ΜΗ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ »

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com
Για προσπάθεια στραγγαλισμού όλων των κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων στην Ελλάδα με πρόσχημα την οικονομική κρίση μίλησε χθες στη Θεσσαλονίκη η αντιδήμαρχος του Παρισιού και πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας ύδρευσης της πόλης, Αν Λε Στρατ. «Δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε σε ιδιώτες έναν φορέα που αποδίδει 
Αυτές οι αποφάσεις έχουν μακροχρόνιες συνέπειες», δήλωσε.


Η Αν Λε Στρατ και ο δήμαρχος της τουρκικής πόλης Δικελί, Οσμάν Οζγκιουβέν, που σύρθηκε από την κυβέρνηση της Τουρκίας στα δικαστήρια επειδή παρείχε δωρεάν το νερό στους δημότες του, βρέθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένοι του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και του συντονιστικού «SOSτε το Νερό». Το πρωί, έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην υπό κατάληψη από τους απολυμένους ΕΡΤ3, που συνεχίζουν για τέταρτο μήνα να μεταδίδουν πρόγραμμα.

Το λάθος του Παρισιού

Η Αν Λε Σρατ απάντησε και στα σχόλια εκπροσώπων της γαλλικής εταιρείας «Suez» που, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζουν ότι το Παρίσι έκανε ένα μεγάλο λάθος, οι συνέπειες του οποίου θα φανούν στο μέλλον. «Συνήθισα να ακούω αυτές τις απόψεις από τις εταιρείες. Προσπαθούν να πείσουν πάση θυσία ότι θα αποτύχει το πείραμα της δημόσιας διαχείρισης του νερού στο Παρίσι. Αλλά στερούνται κάθε αξιόπιστου επιχειρήματος, είτε οικονομικού είτε επιχειρηματικού είτε κοινωνικού. Η απόφασή μας ήταν σημαντικό ρήγμα για την εικόνα των εταιρειών. Αλλά ακόμη και στελέχη τής "Suez" παραδέχονται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι το πείραμα πέτυχε».

Το Παρίσι, τόνισε, πέτυχε μείωση της κατανάλωσης του νερού, μείωση του τιμολογίου κατά 8%, η τιμή του νερού στην πόλη είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο σε όλη τη Γαλλία και κατά 40% χαμηλότερη απ' ό,τι στα προάστια του Παρισιού. Περί τα 15.000 φτωχά νοικοκυριά πληρώνουν χαμηλότερη τιμή, ενώ 50.000 νοικοκυριά επωφελούνται από το ταμείο αλληλεγγύης της δημοτικής εταιρείας ύδρευσης.

Ο Δήμος του Παρισιού, πρόσθεσε, προχώρησε στην επαναδημοτικοποίηση του νερού γιατί στα 25 χρόνια ιδιωτικής διαχείρισης του νερού από τις «Suez» και «Veolia» υπήρχε έλλειψη ελέγχων, αξιολόγησης και διαφάνειας.

Οι εταιρείες δεν υποχρεώνονταν να δίνουν στοιχεία, παρά μόνο μία αναφορά το χρόνο. Αλλωστε, τόνισε, η απόφαση της ιδιωτικοποίησης ήταν πολιτική. «Την πήρε ο Ζακ Σιράκ, ως δήμαρχος Παρισιού, επειδή ήταν φίλος με ένα μεγαλοστέλεχος μιας εταιρείας. Χωρίς να υπάρχει καμία οικονομική, τεχνική ή κοινωνική αιτιολόγηση».

Πλέον, ο δήμος έχει κέρδη 35 εκατ. ευρώ το χρόνο, που επιτρέπουν να ασκεί κοινωνική πολιτική στο νερό, να θέτει στόχους και να κάνει προτάσεις για το μάνατζμεντ του νερού σε άλλες χώρες, όπως στην Κολομβία για την Μπογκοτά. Στη διοίκηση συμμετέχουν κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί φορείς, γίνονται υποδομές με μακροπρόθεσμη στόχευση, από ίδια έσοδα και χωρίς τραπεζικό δανεισμό.

Στο Δικελί

Απέναντι από τη Μυτιλήνη, στο Δικελί της Τουρκίας, ένα τουριστικό θέρετρο 20.000 κατοίκων το χειμώνα, που γίνονται 300.000 το καλοκαίρι, ο δήμαρχος Οσμάν Οζγκιουβέν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Αψήφησε τη νομοθεσία που επιβάλλει την πώληση του νερού και το διένειμε δωρεάν στους δημότες του ώς 13 κυβικά το μήνα. Και δεν σταμάτησε εκεί.

Δωρεάν είναι και οι μεταφορές, ενώ δωρεάν διατίθεται στους φτωχούς και το ψωμί. Επίσης διέγραψε τα χρέη των φτωχών δημοτών προς το δήμο. «Δεν αξίζετε τις αδικίες που ζείτε», είπε στους Ελληνες πολίτες ο Ο. Οζγκιουβέν.

Και τόνισε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι υπάρχουν 3 εκατ. άνθρωποι στο κόσμο που πεθαίνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση στο νερό. «Πρέπει όλες οι χώρες να ενωθούν για να βρουν μια λύση», πρόσθεσε. Και θυμήθηκε τους τόνους νερού που ξόδεψε η αστυνομία για να διαλύσει τους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ.

Η κυβέρνηση Ερντογάν τον έσυρε στα δικαστήρια, αλλά, λόγω της αντίδρασης του κόσμου, αθωώθηκε και είναι ο μοναδικός δήμαρχος που παρέχει δωρεάν νερό. Οχι εντελώς. Επειδή του απαγόρευσαν τη δωρεάν διάθεση, χρεώνει το λίτρο με 0,01 της τουρκικής λίρας.
http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
23-10-2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ε τώρα του λες μπράβο και παρακαλάς να είχαμε δημάρχους σαν αυτόν η λες οτι εμείς ήμαστε μια χαρα με τα χάλια που έχουμε