Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2013

Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ FAIRFAX ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ...ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΛΕΜΕ...

Του Ν. ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Στον όμιλο Μυτιληναίου «μπήκε» χθες, με πακέτο σχεδόν 5 εκατ. μετοχών, ένας επενδυτής με μακροχρόνιο και σοβαρό προφίλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την επενδυτική εταιρεία Fairfax, που έγινε γνωστή διεθνώς τον Σεπτέμβριο, όταν εξαγόρασε αντί 4,7 δισ. δολαρίων την BlackBerry, με τα γνωστά κινητά τηλέφωνα.
 Το αφεντικό της Fairfax, ο αυτοδημιούργητος Ινδός Πρεμ Γουάτσα, κάτι έχει στο μυαλό του...Η περιουσία της καναδικής εταιρείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτά στο Διαδίκτυο, έφθανε πέρυσι στο τέλος του χρόνου (πριν από την εξαγορά της επίσης καναδικής BlackBerry) στα 36,9 δισ. καναδέζικα δολάρια ή 26 δισ. ευρώ.


Η είσοδος της Fairfax στον Μυτιληναίο (η οποία έχει ήδη δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ακίνητα, αφού έχει αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Eurobank Properties) θεωρείται πολύ σημαντική για μια σειρά από λόγους:

* Επειδή γίνεται μέτοχος σε ελληνική εταιρεία ένας μακροχρόνιος θεσμικός επενδυτής, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουν αναδυθεί σοβαρές επενδυτικές ευκαιρίες, πέραν των ακινήτων, στην ελληνική αγορά, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν εισροές ξένων κεφαλαίων.

* Γιατί ενισχύει μετοχικά τον όμιλο Μυτιληναίου, γεγονός που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω συνεργασία στη συνέχεια.

* Επειδή αυξάνει και τη ρευστότητα του ελληνικού ομίλου περίπου κατά 25,5 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή μπήκαν από την πώληση των μετοχών της εταιρείας στον καναδικό όμιλο του ινδικής καταγωγής Πρεμ Γουάτσα.

Οι 4,97 εκατ. μετοχές του Μυτιληναίου που πήρε η ξένη εταιρεία μεταβιβάστηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών με «πακέτο» (εκτός συναλλαγών στο ταμπλό) και με τιμή 5,13 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 25,5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,25% του ομίλου. Με ποσοστό από 5% και άνω ο επενδυτής μιας εισηγμένης εταιρείας είναι υποχρεωμένος να δηλώσει την παρουσία του σε μία εισηγμένη εταιρεία.

Το πακέτο που μεταβιβάστηκε δεν ήταν μετοχές σε ελεύθερη διασπορά από την αγορά, αλλά ίδιες μετοχές, που είχε αγοράσει με σχετικό πρόγραμμα ο ίδιος ο όμιλος Μυτιληναίου και τις διέθεσε όλες χθες, με τιμή περίπου 6,5% κατώτερη του χθεσινού ανοίγματος της μετοχής.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας φθάνει τα 670 εκατ. ευρώ αυτή την περίοδο.

Ο όμιλος Μυτιληναίου παρουσίασε κέρδη προ φόρων 34,6 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο φέτος και λειτουργικά κέρδη EBITDA 93,87 εκατ. ευρώ. Με τζίρους πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, δραστηριοποιείται στη μεταλλουργία, τις κατασκευές και την παραγωγή ενέργειας, ελέγχοντας τρεις μονάδες παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο, ισχύος 1.200 Μεγαβάτ.

Η Fairfax ιδρύθηκε το 1985 από τον Πρεμ Γουάτσα. Στην Ελλάδα η εταιρεία έχει αποκτήσει μετοχές των εταιρειών Jumbo και Σαράντης.

http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
19-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: