Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2013

ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΙΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Του ΦΩΤΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ
Η μειωμένη επιβατική κίνηση το χειμώνα, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική συντήρηση των πλοίων, επιφέρει την αποδρομολόγηση κάποιων από αυτά, ακόμη και σε εμπορικές γραμμές.
 Το «Αριάδνη» θα πάει για συντήρηση τον Ιανουάριο.
Ετσι, η Blue Star Ferries αποφάσισε την ακινησία του νεότευκτου «Blue Star Patmos», από τη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη, το διάστημα μεταξύ 22 Οκτωβρίου ώς 6 Ιανουαρίου, εγείροντας τις αντιδράσεις τοπικών φορέων και κατοίκων που κάνουν λόγο για «περιθωριοποίηση», αφού δεν θα υπάρχει πλέον καθημερινή σύνδεση.


Η εν λόγω γραμμή δεν θα μείνει χωρίς συγκοινωνιακή κάλυψη, καθώς η Hellenic Seaways αποφάσισε να αυξήσει από τρία σε τέσσερα τα εβδομαδιαία δρομολόγια από τον Πειραιά και μάλιστα με πλοίο μεγαλύτερης χωρητικότητας («Αριάδνη»).

Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα από τον Ιανουάριο ώς το Μάρτιο, το «Αριάδνη» θα τεθεί σε ακινησία για συντήρηση, οπότε και πάλι το δρομολόγιο θα διεξάγεται από άλλο πλοίο, της Blue Star αυτή τη φορά. Με άλλα λόγια, Χίος και Λέσβος θα μείνουν χωρίς καθημερινή σύνδεση για, τουλάχιστον, πέντε μήνες.

Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο για την εξυγίανση του κλάδου της ακτοπλοΐας, τα πλοία που είναι δρομολογημένα στις ελεύθερες γραμμές υποχρεούνται να πραγματοποιούν δρομολόγια 10 μήνες το χρόνο. Η ετήσια ακινησία έχει διάρκεια δύο μηνών και μπορεί να παραταθεί για 45 ημέρες ακόμα.

«Το χειμώνα τα πράγματα είναι δύσκολα. Για παράδειγμα, τις καλές χειμερινές ημέρες, κυρίως Παρασκευή και Κυριακή, τα πλοία μετά βίας έχουν 500 με 600 επιβάτες, όταν χωρούν 1.500 και πλέον», αναφέρουν στελέχη του κλάδου.

Πάντως, η γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη αντιστέκεται στην κρίση, αφού στο εννιάμηνο του 2013 γνώρισε οριακή αύξηση επιβατών 0,1% (συνολικά διακινήθηκαν 447.000 επιβάτες). Αντίθετα, μειώθηκαν τα Ι.Χ. κατά 1,5% (49.500 διακινήθηκαν) και 4% τα φορτηγά (29.000 διακινήθηκαν).

Τα εμπορεύματα έχουν κι άλλη διέξοδο, καθώς υπάρχει το «Πελαγίτης» που μεταφέρει φορτηγά και άλλα οχήματα και το οποίο θα συνεχίσει να πραγματοποιεί δύο δρομολόγια την εβδομάδα.

Γενικότερα, τρίμηνο με τρίμηνο, οι εγχώριες ακτοπλοϊκές εταιρείες βελτιώνουν τα οικονομικά τους μεγέθη, υιοθετώντας μέτρα συρρίκνωσης λειτουργικού κόστους. Πωλήσεις πλοίων, επιμήκυνση του χρόνου διεξαγωγής δρομολογίων, μείωση συχνοτήτων και συνέργειες στην Αδριατική συνθέτουν το σκηνικό στην ακτοπλοΐα.

Δειλά-δειλά, ολοένα και περισσότερα στελέχη της αγοράς διαπιστώνουν ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός της ύφεσης, καθ' ότι οι εταιρείες ελαχιστοποιούν τις ζημιές και μάλιστα κάποιες από αυτές κατάφεραν να επιτύχουν αύξηση εσόδων το πρώτο εξάμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
19-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: