Παρασκευή, Δεκεμβρίου 27, 2013

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΚΑΝΕΙ... ΝΕΡΑ Η ΕΥΑΘ

Καταλυτικός ήταν ο ρόλος των ελληνικών και βρετανικών ΜΜΕ στην αποδυνάμωση του κινήματος των Αγανακτισμένων, καθώς ενίσχυσαν τις απόψεις της πολιτικής ελίτ, υποστηρίζει Ελληνας ερευνητής σε ιστολόγιο του London School of Economics, αφιερωμένο στον τρόπο που ο ευρωπαϊκός Τύπος αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται την οικονομική κρίση στην Ευρώπη.

Η «Ελευθεροτυπία» αποτελεί εξαίρεση (σε σχέση με το σύνολο των έντυπων ΜΜΕ που χρησιμοποιήθηκαν), σύμφωνα με τον ερευνητή Χρήστο Κωστόπουλο, που υποστηρίζει ότι η εφημερίδα αυτή «έδωσε χώρο και φωνή στο κίνημα» και αντιμετώπισε τους Αγανακτισμένους ως δύναμη θετική, ικανή να προσφέρει βιώσιμες λύσεις.


Με μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Υποθέσεις από το σουηδικό Πανεπιστήμιο Λουντ, ο Χρ. Κωστόπουλος αποφάσισε να μελετήσει την αλληλεπίδραση των Αγανακτισμένων με την κοινωνία στο σύνολό της, την πολιτική εξουσία και την εξέλιξή του κινήματος στο χρόνο, χρησιμοποιώντας ως δίαυλο τον Τύπο. Για την έρευνά του ο Κωστόπουλος χρησιμοποίησε τα άρθρα που εμφανίστηκαν στις βρετανικές εφημερίδες «Guardian» και «Telegraph» και στις ελληνικές «Βήμα», «Ελευθεροτυπία» και «Καθημερινή» την περίοδο Μαΐου - Σεπτεμβρίου 2011.

«Η ανάλυση των ελληνικών και των βρετανικών εφημερίδων αποκαλύπτει ότι ο Τύπος ανέδειξε κυρίως τα προβλήματα που δημιουργούσε η συγκέντρωση (στις πλατείας και στους δρόμους) των Αγανακτισμένων παρά τις λύσεις που θα μπορούσε το κίνημα να προσφέρει.

»Αυτή η προσέγγιση αποθάρρυνε τους πολίτες και τους απέτρεψε από την περαιτέρω συμμετοχή τους, καθώς τα ΜΜΕ σε αυτή την περίπτωση ενδυνάμωσαν το ρόλο των ελίτ της πολιτικής στη χώρα, παρουσιάζοντας τις δράσεις των πολιτών στείρες για τη γέννηση λύσεων», γράφει ο Κωστόπουλος στο γενικό συμπέρασμά του.

«Αρνητικές εικόνες»

Ο χαρακτήρας του κινήματος δεν παρουσιάστηκε ξεκάθαρα (ίσως δεν ήταν και ο ίδιος ξεκάθαρος), αφού οι αρνητικές εικόνες για τους πολίτες που συμμετέχουν συγκρούονται με τις θετικές. «Ενώ σε ορισμένα άρθρα οι συμμετέχοντες θεωρούνται ως αφυπνισμένοι και παθιασμένοι, την ίδια στιγμή κατηγορούνται ως απειλή για τη δημοκρατία, καθώς και ότι είναι επιρρεπείς στη βία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Ελληνας ερευνητής σχολιάζει ότι η κάλυψη των δράσεων των Αγανακτισμένων δεν έλαβε μια συνολική ευρωπαϊκή διάσταση, με αποτέλεσμα οι πολίτες/αναγνώστες κάθε χώρας να μην αντιληφθούν την ευρύτερη δυναμική του κινήματος, αλλά να θεωρούν την πρωτοβουλία περισσότερο σημαντική σε εθνικό επίπεδο. Θετικά κρίνεται η προσέγγιση των ελληνικών και των βρετανικών εφημερίδων να αναδείξουν κοινωνικές και ανθρωπιστικές πτυχές του κινήματος, αντί να περιοριστούν στην ανάλυση των πολιτικών και των οικονομικών διαστάσεών της. Στο κίνημα των Αγανακτισμένων μετουσιώνεται για τον Κωστόπουλο η ανάγκη των Ελλήνων να συνδέσουν τη συναισθηματική τους φόρτιση και την αγανάκτιση για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις με δημοκρατικές αξίες, όπως αυτές που πρέσβευε το κίνημα.

Τι αναφέρεται στην έρευνα για την «Ελευθεροτυπία» -από την εφημερίδα χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 158 άρθρα:

Η «Ελευθεροτυπία» έδωσε φωνή στο κίνημα και στους διαδηλωτές (...) αναγνωρίζοντας (σε τουλάχιστον 34 άρθρα) κυρίως αποτυχίες της σοδιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της περιόδου ως τους κυρίαρχους λόγους πυροδότησης των διαδηλώσεων και δημιουργίας του κινήματος. Στα άρθρα τα οικονομικά μέτρα αποτυπώνονται ξεκάθαρα ως επιλογές της κυβέρνησης, με την εφημερίδα να υπονοεί ότι μία διαφορετική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει διαπραγματευθεί καλύτερους όρους με τους πιστωτές. Σε τουλάχιστον 21 άρθρα το πολιτικό σύστημα της χώρας θεωρείται πηγή του προβλήματος και ανίκανο να δώσει λύσεις. (...) Η εφημερίδα, που στηλιτεύει την πολιτική διαφθορά, «δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε κόμματα και πολιτικούς, θεωρώντας τους όλους εξ ίσου υπεύθυνους».

** Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη μελέτη του Χρήστου Κωστόπουλου στη διεύθυνση: http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=3806264&fileOId=3806265

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ

http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
27-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: