Παρασκευή, Δεκεμβρίου 27, 2013

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΚΑΝΕΙ... ΝΕΡΑ Η ΕΥΑΘ

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com
Εισαγγελέας στην ΕΥΑΘ για τον «εκσυγχρονισμό του πληροφοριακού συστήματος» της εταιρείας, που είχε αποκαλύψει η «Ε» από τις 24 Οκτωβρίου, με τον τίτλο «Με δικά μας χρήματα η προίκα της ΕΥΑΘ!».

Οπως γράφαμε τότε, ο εκσυγχρονισμός του πληροφοριακού συστήματος της ΕΥΑΘ θα κοστίσει 2 εκατ. ευρώ και θα πληρωθεί από πόρους της εταιρείας που προέρχονται από τα χρήματα των καταναλωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή ήρθε από το ΤΑΙΠΕΔ και σκοπό έχει να εξοπλιστεί η ΕΥΑΘ με ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο χρησιμοποιούν ήδη οι υποψήφιοι αγοραστές της, η γαλλική SUEZ και η ισραηλινή Mekorot. Δηλαδή, ο αγοραστής της ΕΥΑΘ δεν θα πληρώσει ούτε γι' αυτό, αλλά θα το βρει έτοιμο, πληρωμένο από τους καταναλωτές.


Εντολές ΤΑΙΠΕΔ

Το θέμα είχε συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ στις 24 Οκτωβρίου, και φυσικά πέρασε, καθώς αυτή ήταν και η εντολή του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το έργο θα ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας.

Για την πραγματοποίησή του προβλέπεται η πρόσληψη ειδικού συμβούλου σε θέματα Ανασχεδιασμού και Συντονισμού Εργου, με εκτιμώμενη αμοιβή 240.000 ευρώ προ ΦΠΑ για έναν μόνο χρόνο. Μόνο η πρώτη από τις τέσσερις φάσεις του διαγωνισμού έχει συνολικό προϋπολογισμό 390.000 ευρώ, προ φόρων. Χρήματα τα οποία θα πληρώσουν οι Θεσσαλονικείς καταναλωτές. Ετσι, οι ιδιώτες αγοραστές της ΕΥΑΘ θα βρουν στρωμένο το δρόμο για να λειτουργήσουν την εταιρεία σύμφωνα με το σύστημα που ήδη διαθέτουν, χωρίς καμία επιπλέον δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν οι διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΥΑΘ λειτουργούν προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου ή προς όφελος των ιδιωτών υποψήφιων αγοραστών. Επίσης, γιατί ένα τέτοιο έργο με τόσο υψηλό κόστος, που θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, επιλέγεται να ξεκινήσει από τη διοίκηση της δημόσιας ΕΥΑΘ Α.Ε. παραμονές της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας; Ως αποτέλεσμα θα έχει, τη στιγμή που η ΕΥΑΘ θα ανήκει σε ιδιώτες, να εκσυγχρονίζεται το πληροφοριακό σύστημα μιας ιδιωτικής εταιρείας με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου. Και φυσικά, προκύπτει το ερώτημα τι τελικά θα «επενδύσουν» οι υποψήφιοι αγοραστές.

Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι ότι οι υποψήφιοι αγοραστές διατάζουν για το πώς θέλουν να τους παραδοθεί η εταιρεία, και το ΤΑΙΠΕΔ και η διοίκηση της ΕΥΑΘ σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διαταγές. Το ερώτημα είναι αν το ΤΑΙΠΕΔ και η διοίκηση της ΕΥΑΘ έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται τη δημόσια περιουσία ανεξέλεγκτα και να φορτώνουν την ΕΥΑΘ και κατ' επέκταση τους καταναλωτές πολίτες της Θεσσαλονίκης με τέτοια βάρη.

**

Η προκαταρκτική εξέταση

Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρης Δημόπουλος, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα, δύο μήνες μετά το δημοσίευμα της «Ε» και έπειτα από επώνυμη καταγγελία, που έφτασε μόλις πρόσφατα στα χέρια του. Στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν μέλη της διοίκησης της ΕΥΑΘ. Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση της ΕΥΑΘ τονίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καμία ενημέρωση για διενέργεια εισαγγελικής έρευνας.

Ο Α. Δημόπουλος με εντολή του στην Οικονομική Επιθεώρηση διέταξε τη διενέργεια έρευνας για υποθέσεις της περιόδου 2008-2010 και αφορούν την ανάθεση έργων από την προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας με διαδικασίες που ελέγχονται ως αδιαφανείς. Στο πλαίσιο της έρευνας θα ελεγχθούν οι αποφάσεις του Δ.Σ., ο τρόπος ανάθεσης των έργων, τιμολόγια, αλλά και η πορεία των συγκεκριμένων έργων. 
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
27-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: