Πέμπτη, Φεβρουαρίου 20, 2014

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Η Κομισιόν χρησιμοποιεί την Τρόικα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία για να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών ύδρευσής τους, προς όφελος ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Την θέση αυτή υποστήριξαν ανοικτά πολλοί ευρωβουλευτές στην δημόσια ακρόαση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες των εκπροσώπων 2 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών που έχουν ζητήσει εγγράφως να σταματήσει η Επιτροπή την  υποστήριξη της στις ιδιωτικοποιήσεις  του νερού στις κοινοτικές χώρες.


Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών(ΕΠΠ) « το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα» παρουσίασε σε δημόσια ακρόαση στο Ευρ. Κοινοβούλιο το 1 εκατομμύριο 880 χιλιάδες υπογραφές  από 13 χώρες-μέλη ,εκ των οποίων το  64% είναι Γερμανοί, που αντιτίθενται κατηγορηματικά στις ιδιωτικοποιήσεις τόσο των δικτύων  ύδρευσης όσο και των εγκαταστάσεων  επεξεργασίας των υγρών λυμάτων.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών που πέτυχε για πρώτη φορά  να συγκεντρώσει περισσότερες από  1 εκατομμύριο υπογραφές και να προσφύγει με αυτές  στα κοινοτικά θεσμικά όργανα με το αίτημα αλλαγής της νομοθεσίας της Ένωσης σε συγκεκριμένο τομέα όπως ακριβώς προβλέπει η νέα Συνθήκη που θέτει ως προϋπόθεση οι υπογραφές να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο και να προέρχονται από επτά τουλάχιστον  χώρες της Κοινότητας.

Οι ευρωπαίοι πολίτες που υπέγραψαν αυτό το αίτημα ζητάνε  η πρόσβαση στο νερό και η διαχείριση των υδάτινων πόρων  να εξαιρεθούν των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και να αποκλεισθεί η ιδιωτικοποίηση τους. Ζητάνε επίσης να δεσμευθεί η Κομισιόν  ότι  θα εμποδίσει την  ιδιωτικοποίηση τους.

Οι παρόντες ευρωβουλευτές  κατάγγειλαν την Κομισιόν ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες ιδιωτικών επιχειρήσεων όπως οι γαλλικές Βεόλια και Σουέζ (VEOLIA,SUEZ) να θέσουν υπό τον έλεγχο τους και την κερδοσκοπική εκμετάλλευση τους τα δίκτυα ύδρευσης  αλλά και τους ίδιους τους υδάτινους πόρους των χωρών  όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Φιλανδία,  η Δανία και η Ολλανδία. Οι ίδιοι κατάγγειλαν ότι η Ε. Επιτροπή χρησιμοποιεί την Τρόικα για να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις αυτών των επιχειρήσεων να θέσουν υπό τον έλεγχο τους  τα δίκτυα ύδρευσης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας .Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι αυτή θα μελετήσει το σχετικό αίτημα. 

Γιώργος Δαράτος από Βρυξέλλες

LEFT 



ΠΡΕΖΑ TV
20-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: