Παρασκευή, Φεβρουαρίου 14, 2014

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μέτρα για την απλούστευση των διαδικασιών απόλυσης, εγκρίθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο υπουργικό Συμβούλιο της Πορτογαλίας.

Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι της ουσιαστικής απελευθέρωσης των απολύσεων, η κυβέρνηση θέσπισε πέντε «κριτήρια» που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι εργοδότες σε περίπτωση απολύσεων: Η αποτίμηση της εργασίας, τα επαγγελματικά προσόντα, το κόστος, η εμπειρία και η αρχαιότητα του υπαλλήλου.

«Είναι σημαντικό να βρούμε εναλλακτικές λύσεις που θα μας επιτρέπουν να τηρήσουμε το πνεύμα του νέου εργατικού κώδικα αλλά και να συμμορφωθούμε προς τις ενστάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Πέδρου Μότα Σουάρες κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.



Η παρουσίαση αυτών των νέων κριτηρίων για τις απολύσεις, που πρόκειται να υποβληθούν στο Κοινοβούλιο, έγινε μία εβδομάδα πριν από την επιστροφή κλιμακίου της τρόικας για την προσεχή αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος και των δημοσιονομικών της Πορτογαλίας.

Το ΔΝΤ, το οποίο ενέκρινε χθες την εκταμίευση μιας νέας δόσης του δανείου 910 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου «διάσωσης» της πορτογαλικής οικονομίας που είχε συμφωνηθεί τον Μάη του 2011, αξιώνει να υπάρξει «μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας».

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί πλήρως με την πρόταση του ΔΝΤ να μειωθεί ο κατώτατος μισθός για τους πιο νέους, ενώ όπως είπε η αναπροσαρμογή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη γίνει.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις την Πέμπτη περίπου 200 Πορτογάλοι στρατιωτικοί συγκεντρώθηκαν στη Λισαβόνα για να διαδηλώσουν εναντίον των περικοπών που επιβλήθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Στις 6 Μάρτη και οι αστυνομικοί αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους της πορτογαλικής πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι για τις μισθολογικές μειώσεις.  902.gr


ΠΡΕΖΑ TV
14-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: