Πέμπτη, Φεβρουαρίου 13, 2014

ΝΕΑ «ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ-ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Νέα μεγάλης έκτασης «συνεκπαίδευση» ελληνικών και αμερικανικών αεροπορικών ενόπλων δυνάμεων, η πρώτη για το τρέχον έτος αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ξεκινήσει την Πέμπτη και να ολοκληρωθεί στις 4 Μάρτη. Η άσκηση, ενταγμένη στην όλο και βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προβλέπεται να απλωθεί στο Αιγαίο και τη Νότια Ελλάδα με χρήση διάφορων τύπων όπλων και εμπλοκή μονάδων του στόλου.

Επίκεντρο της άσκησης θα είναι η 115η Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας στην Κρήτη. Από πλευράς της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ευρώπης (USAFE) συμμετέχουν 12 μαχητικά αεροσκάφη F-15E Super Eagle της 494 Μοίρας Μαχητικών (494th Fighter Squadron), που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση του Lakenheath της Βρετανίας, καθώς και 258 άτομα, προσωπικό της Μοίρας, διάφορων ειδικοτήτων.


Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι τύποι μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ, απ' όλες σχεδόν τις πολεμικές Μοίρες του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, μεταξύ των οποίων και η 380η Μοίρα ΑΣΕΠΕ με τα ελληνικά «ιπτάμενα ραντάρ» ΕΜΒ - 145H.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τον αρχικό σχεδιασμό (και ενώ ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στη διάρκεια της «συνεκπαίδευσης»), οι επιμέρους ασκήσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν τόσο πάνω από χερσαίο περιβάλλον (Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα) όσο και πάνω από θαλάσσιο (Αιγαίο), ενώ σε φάσεις της συνεκπαίδευσης αναμένεται να συμμετάσχουν και πολεμικά σκάφη διάφορων τύπων του Αρχηγείου Στόλου.

Κατά την άσκηση αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθούν διάφορες αποστολές, όπως προσβολή στόχων εδάφους (air - to - ground), ενώ είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν και αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού με τη χρήση αεροσκαφών τάνκερ της USAFE. Έχει συμφωνηθεί όλες οι επιμέρους εκπαιδεύσεις να είναι ημερήσιες και στη διάρκειά τους, αναλόγως του επιχειρησιακού σεναρίου, θα πραγματοποιηθούν βολές με «αδρανή όπλα» (κανονικά όπλα χωρίς όμως την εκρηκτική τους γόμωση).

ΕΕΔΥΕ: Η συνεκπαίδευση αποδεικνύει τη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη καταγγέλλει στον ελληνικό λαό τη νέα συνεκπαίδευση των ελληνικών κι αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η συνεκπαίδευση αυτή, αποδεικνύει γι’ ακόμη μια φορά την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενώ προετοιμάζει το έδαφος για νέες πολεμικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της και την κάθετη αντίθεσή της στην ενδεχόμενη ρίψη των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

Απαιτούμε:

Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις, καμιά εμπλοκή της Βάσης της Σούδας και του στρατηγείου της Λάρισας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αποδέσμευση της χώρας μας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Να επιστρέψουν άμεσα όλοι οι Έλληνες φαντάροι από τις αποστολές στο εξωτερικό.

Να ακυρωθούν όλα τα μνημόνια συνεργασίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια».  http://www.902.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
13-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: