Πέμπτη, Φεβρουαρίου 13, 2014

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ...ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Την «επιστροφή» της Ελληνικής κυβέρνησης στην ενεργό συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σηματοδοτεί η αναχώρηση σήμερα της Φρεγάτας «Ψαρά», από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, προκειμένου να λάβει και πάλι μέρος στη ναυτική επιχείρηση «Αταλάντα» της ΕΕ, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επιχείρηση «Αταλάντα» βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2008 και στόχο έχει την εξάπλωση του ιμπεριαλιστικού στρατιωτικού ιστού στην περιοχή των ανατολικών ακτών της Αφρικής, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ...πειρατείας, διασφαλίζοντας παράλληλα τα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου.


Συγκεκριμένα, αποστολή της ευρωπαϊκής δύναμης (EU NAVFOR) είναι να συνοδεύει πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα στο πλαίσιο του Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας (WFP) και βέβαια αυτό είναι μόνο το πρόσχημα, αφού, όπως ομολογείται, θα ελέγχει τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο σε τεράστια περιοχή ακτίνας 500 ναυτικών μιλίων από τα παράλια της Σομαλίας, συμπεριλαμβανομένων και των χωρικών της υδάτων. Μάλιστα, για τη νομιμοποίηση της δραστηριότητας αυτής, επικαλούνται σχετική απόφαση του ΟΗΕ.

Η εν λόγω ναυτική επιχείρηση της EE διεξάγεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση η σειρά προτεραιότητας των πλοίων που θα προστατεύονται από την ευρωπαϊκή δύναμη θα είναι: Πλοία μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, πλοία νηολογίου κρατών EE και άλλα πλοία. Επιχειρησιακός διοικητής της Δύναμης έχει οριστεί Βρετανός υποναύαρχος με έδρα στο Νόρθγουντ της Μ. Βρετανίας.

Στην επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ», συμμετείχε το Πολεμικό Ναυτικό ανελλιπώς με προσωπικό και μέσα (Φρεγάτες με οργανικό Ελικόπτερο) από την έναρξή της το 2008 (αναλαμβάνοντας παράλληλα και τη Διοίκηση της Δύναμης), έως το 2012. Με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων, η κυβέρνηση το 2012, είχε αποσύρει τα πλοία του πολεμικού Ναυτικού, από τη δύναμη, συμμετέχοντας μόνο με επιτελείς στο Στρατηγείο.

Την Τετάρτη 12 Φλεβάρη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, επισκέφθηκε τη Φρεγάτα Ψαρά όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την αποστολή και να αποχαιρετήσει το πλήρωμα της Φρεγάτας. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το κόστος της τρίμηνης αποστολής της φρεγάτας, θα ανέλθει στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί, ανάλογα με τις επιχειρησιακές δραστηριότητες που θα αναλάβει κατά τη διάρκεια του τριμήνου.   http://www.902.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
13-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: