Παρασκευή, Μαρτίου 07, 2014

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Τη νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, θυμίζοντας στη σχετική ομιλία του τη στρατηγική στόχευση της μεγαλύτερης σύνδεσης της Έρευνας και των αποτελεσμάτων της με τις επιχειρήσεις και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ο υπουργός περιέγραψε τη στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα της Έρευνας ως εξής: «Θέλουμε να διαμορφώσουμε μέσα από το νέο νομοσχέδιο για την Έρευνα και την Καινοτομία, που έχει περάσει από διαβούλευση, ένα θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης διαδραστικών συνεργιών ανάμεσα στους ερευνητικούς οργανισμούς από τη μια πλευρά, στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στις παραγωγικές δυνάμεις της αγοράς από την άλλη. Ένα θεσμικό πλαίσιο απαλλαγμένο από κάθε είδους περιορισμούς και προσαρμοσμένο στους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού ώστε να εναρμονίζεται με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο». Σε άλλες εποχές ακόμα και η επίκληση της έννοιας του «ελεύθερου ανταγωνισμού», σε συνδυασμό με την Έρευνα, θα προκαλούσε ανατριχίλα σε κάθε συνεπή ερευνητή, που γνωρίζει ότι ο ανταγωνισμός φρενάρει την ερευνητική ανάπτυξη, η οποία, αντίθετα, μπορεί να καλπάσει με τη συνεργασία. Στην προκειμένη περίπτωση, ο ανταγωνισμός σφραγίζει την υποταγή της Έρευνας στον ανταγωνισμό των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Και μέσα από αυτό το πρίσμα, τίποτα θετικό δεν έχει να περιμένει ο λαός για ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας με κριτήριο τη δική του ανακούφιση και πρόοδο.


Φαίνεται, πάντως, ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου εκφράστηκε και μπροστά στη στελέχωση του νέου ΕΣΕΤ, που επιλέχτηκε από το υπουργείο ώστε να υπηρετεί με την καλύτερη δυνατή σύνθεση την προαναφερόμενη στρατηγική για την Έρευνα, μέσα από κόντρες και πιέσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές και ακαδημαϊκές κλίκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΣΕΤ, Σ. Κριμιζής, μίλησε με απαξιωτικό τρόπο για τις διοικήσεις των ελληνικών ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι «υπήρξαν τρομερές πιέσεις, ώστε το Εθνικό Συμβούλιο να έχει εκπροσώπους από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, των ΑΕΙ, εκπροσώπους των ΤΕΙ, εκπροσώπους των κοσμητόρων, των διοικητικών. Δηλαδή να μετατραπεί από ένα συμβούλιο που συνίστατο από προσωπικότητες, σε ένα συμβούλιο συντεχνιακών συμφερόντων, που υπάρχουν στη χώρα μας».

Στο νέο ΕΣΕΤ πρόεδρος ορίστηκε ο Iωσήφ Σηφάκης, καθηγητής στο Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) και διευθυντής του Centre de Recherche Integrative της Grenoble. Στη σύνθεση του Συμβουλίου περιλαμβάνονται δύο ομότιμοι και τέσσερις εν ενεργεία πανεπιστημιακοί από ελληνικά ΑΕΙ, ένας ακαδημαϊκός, καθώς και Έλληνες ερευνητές και πανεπιστημιακοί από ιδρύματα του εξωτερικού. Ανάμεσά τους είναι και ο γνωστός για τον αντικομμουνισμό του καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Yale, Ευστάθιος Καλύβας.

Στο πλαίσιο της  εκδήλωσης ο υπουργός αναφέρθηκε μετά από σχετική ερώτηση και στους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές», χαρακτηρίζοντάς τους ψευδώς ως «κόστος» για τους Έλληνες φορολογούμενους (τη στιγμή που ακόμα και την κόλλα που γράφουν εξετάσεις την πληρώνουν οι ίδιοι οι φοιτητές) και δηλώνοντας ότι προωθεί ρύθμιση για τη διαγραφή από τα ΑΕΙ όσων είχαν εισαχθεί πριν το 2006.  
http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: