Πέμπτη, Μαρτίου 20, 2014

ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ!

Μια απαράδεκτη και τιμωρητική τακτική εφαρμόζει το 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης της Αθήνας, αλλά και άλλα σχολεία, απέναντι σε ανήλικους αλλοδαπούς μαθητές που δεν διαθέτουν όλα τα δικαιολογητικά εγγραφής. Παρότι υπάρχει ειδική νομοθετική ρύθμιση για τέτοιους μαθητές, το σχολείο τούς αφήνει στην ίδια τάξη για χρόνια, αν και παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα και η σχολική τους επίδοση είναι ικανοποιητική. Μάλιστα, στο θέμα παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη με αυτεπάγγελτη έρευνα και πόρισμά του για να εισπράξει την πλήρη αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας.   

Η ανεξάρτητη Αρχή διαπίστωσε το ζήτημα σε επίσκεψη του αρμόδιου Βοηθού Συνηγόρου στο συγκεκριμένο σχολείο τον περασμένο Απρίλιο, ενώ στη συνέχεια προχώρησε και σε αυτεπάγγελτη έρευνα μετά από σχετικές αναφορές γονέων. Όπως προέκυψε, πλήθος ανήλικων αλλοδαπών μαθητών δεν εγγράφονται και δεν προάγονται στην επόμενη τάξη όταν δεν έχουν στον φάκελό τους κατάλληλα επικυρωμένα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. "Ως επιχείρημα για τη δικαιολόγηση (της ανοχής) της προβληματικής αυτής πρακτικής, που πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος των αλλοδαπών παιδιών στην εκπαίδευση, προβάλλεται η ανάγκη να ασκηθεί πίεση προς τους γονείς των αλλοδαπών μαθητών να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά", επισημαίνει στο πόρισμά του ο ΣτΠ.
Ο Συνήγορος τονίζει ότι το να μένει ένα παιδί στην ίδια τάξη για ελλείψεις ως προς τις οποίες το ίδιο δεν φέρει καμία ευθύνη "λαμβάνει αδικαιολόγητα τιμωρητικό χαρακτήρα" και ότι, αντίθετα, θα έπρεπε "να αναζητούνται σύννομες λύσεις με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού". Υπενθυμίζει ότι το δικαίωμα του ανηλίκου στην εκπαίδευση αναγνωρίζεται στην ελληνική έννομη τάξη τόσο συνταγματικά όσο και μέσω της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και ότι, ειδικά ως προς τους αλλοδαπούς, ισχύει ρύθμιση που προβλέπει την εγγραφή ανηλίκων προερχόμενων από τρίτες χώρες, ακόμη και χωρίς να προσκομίζονται δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή των Ελλήνων μαθητών (ν.3386/2005).
Έτσι, ο ΣτΠ ζήτησε να επιλυθεί με ενέργειες του υπουργείου Παιδείας το πρόβλημα στο συγκεκριμένο γυμνάσιο, αλλά και να εκδοθεί εγκύκλιος προς τους διευθυντές σχολείων και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Μέχρι τις 14-3-2014 το υπουργείο Παιδείας δεν είχε ανταποκριθεί στο πόρισμα της ανεξάρτητης Αρχής.

Γαλανοπούλου Μαριάννα  
ΑΥΓΗ

ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: