Τετάρτη, Μαρτίου 12, 2014

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Το Ιράν και η Ρωσία σύναψαν προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή τουλάχιστον δύο νέων πυρηνικών σταθμών στο Μπουσέρ, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβάντι, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Η Ρωσία ολοκλήρωσε ήδη την κατασκευή ενός πρώτου πυρηνικού σταθμού ισχύος 1.000 μεγαβάτ στο Μπουσέρ, στην ακτή του Περσικού Κόλπου, ο οποίος παραδόθηκε επίσημα στους Ιρανούς τον Σεπτέμβριο του 2013.


"Το Ιράν και η Ρωσία σύναψαν προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή τουλάχιστον δύο νέων πυρηνικών σταθμών", μετά τις διαπραγματεύσεις χθες στην Τεχεράνη με τον Νικολάι Σπάσκι, τον αντιπρόεδρο της ρωσικής εταιρίας Rosatom, τόνισε ο Καμαλβάντι.

"Η συμφωνία θα υπογραφεί επίσημα σε ημερομηνία που δεν έχει διευκρινιστεί από τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλι Ακμπάρ Σαλεχί και τον πρόεδρο της Rosatom Σεργκέι Κιριένκο. Οι δύο πλευρές πρέπει επίσης να οριστικοποιήσουν "τις τεχνικές και οικονομικές πλευρές" της συμφωνίας, πρόσθεσε ο Καμαλβάντι.

Η Τεχεράνη θέλει να κατασκευάσει 20 πυρηνικούς σταθμούς ισχύος 10.000 μεγαβάτ, εκ των οποίων τέσσερις στο Μπουσέρ, προκειμένου να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές ώστε να εξαρτάται λιγότερο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για την εσωτερική της κατανάλωση.

Το Ιράν είναι η τέταρτη κατά σειρά χώρα σε αποθέματα πετρελαίου και η δεύτερη σε αποθέματα φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Το εργοστάσιο στο Μπουσέρ δεν προκαλεί ανησυχία στις χώρες της Δύσης και στο Ισραήλ που τρέφουν υποψίες ότι το Ιράν επιδιώκει την κατασκευή ατομικής βόμβας υπό το πρόσχημα ενός πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση, κάτι που αρνείται η Τεχεράνη.

Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου συμφωνία που περιορίζει από τις 20 Ιανουαρίου και για έξι μήνες, τις ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση μέρους των κυρώσεων της Δύσης. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να επαναληφθούν στις 17 Μαρτίου στη Βιέννη σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συνολική συμφωνία, εξασφαλίζοντας τον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Μόσχα είχε ανακοινώσει στα μέσα Φεβρουαρίου ότι το Ιράν διαπραγματευόταν την κατασκευή από τη Ρωσία ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα με αντάλλαγμα ιρανικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο μιας μεγάλης εμπορικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με τον πρεσβευτή, θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία ανταλλαγής "αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών την ημέρα" έναντι συμβολαίων και ρωσικών προϊόντων, που θα μπορούσε να υπογραφεί "έως τον Αύγουστο" 2014.

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θέλει να δημιουργήσει "μακροπρόθεσμες στρατηγικές σχέσεις" με τη Ρωσία.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πιθανή επίσκεψη του Ροχανί στη Ρωσία το φθινόπωρο του 2014 προκειμένου να μετάσχει σε σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών της Κασπίας Θάλασσας.

Οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου, ωστόσο, έχουν επανειλημμένα διατυπώσει ανησυχίες για την αξιοπιστία του σταθμού στο Μπουσέρ και τον κίνδυνο ραδιενεργούς ρύπανσης σε περίπτωση ατυχήματος ή μεγάλου σεισμού, καθώς το Ιράν βρίσκεται σε σεισμικά ρήγματα.

Το Ιράν και η Ρωσία διαβεβαιώνουν ότι ο πυρηνικός σταθμός πληροί τα διεθνή πρότυπα και ότι τελεί υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
ape

ΠΡΕΖΑ TV
12-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: