Τρίτη, Απριλίου 15, 2014

ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ : «ΌΤΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΙΩΠΟΥΝ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ… ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ»

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Οι ψυχολόγοι κάνουν λόγο για μια επικίνδυνη συμπεριφορά, οι αιτίες της οποίας, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι πολυπαραγοντικές και σχετίζεται με την απουσία των γονιών από την οικογένεια και τα παιδιά, το σχολείο και φυσικά την κρίση που γεννά πολλές εντάσεις, βυθίζοντας τους ενήλικες στα προβλήματά τους.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες το 10% - 13% των εφήβων αντιμετωπίζει πρόβλημα αυτοτραυματισμού. «Δυστυχώς, παρατηρείται αύξηση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των παιδιών που εκφράζονται μέσα από μια τέτοια επικίνδυνη συμπεριφορά» τονίζει χαρακτηριστικά η ψυχολόγος επιστημονική υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης- Συκεών και κέντρου πρόληψης «Πυξίδα» Μάρω Βασσάρα.

Η ίδια εξηγεί ότι το φαινόμενο εκδηλώνεται πλέον σε όλη τη χώρα, ενώ δεκάδες είναι τα κρούσματα αυτοτραυματισμού των εφήβων και στη Θεσσαλονίκη, βάσει των αναφορών των γονιών και των ίδιων των παιδιών που ζητούν συμβουλευτική στήριξη από τα κέντρα της «Πυξίδας». Πρόκειται, όπως λέει, για μία επικίνδυνη συμπεριφορά που ανησυχεί και προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, καθώς τα παιδιά που κόβονται, τραυματίζοντας το σώμα τους, το κάνουν με πολλές ενοχές, άγχος και φόβο.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι σκοπός των παιδιών δεν είναι να τιμωρήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, να τραβήξουν την προσοχή τους ή να δηλώσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα. Σκοπός τους είναι η πρόκληση σωματικού πόνου με στόχο την ανακούφιση από συναισθηματικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που έχουν βιώσει σχολικό εκφοβισμό και ως λύση στο πρόβλημά τους έχουν βρει τους αυτοτραυματισμούς.
Η ηλικιακή περίοδος της εφηβείας, κατά την οποία τα παιδιά ζουν ανατροπές, έχουν αναζητήσεις και εξερευνούν καινούργια μονοπάτια και διαδρομές, συζήτησαν επιστήμονες σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε το κέντρο πρόληψης «Πυξίδα» με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της υγείας και θέμα «Εφηβικές αναζητήσεις και ψυχικές διαδρομές - Ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών στη ζωή των εφήβων». Η ημερίδα απευθύνθηκε σε γονείς και εκπαιδευτικούς, και σε όλους εκείνους που συναντούν παιδιά στην εφηβεία και θέλουν να πληροφορηθούν ή να συζητήσουν πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τους έφηβους και τις αναζητήσεις τους.

Αντιδρούν γιατί νιώθουν ότι παραμελούνται
Πίσω από το φαινόμενο του αυτοτραυματισμού των εφήβων, όπως αποκαλύπτουν οι τελευταίες έρευνες, κρύβεται συναισθηματικός πόνος και έντονη δυσφορία, που προκαλείται από το άγχος, τα προβλήματα στο οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον. «Το φαινόμενο δεν πρέπει να μετριέται μόνο στατιστικά αλλά κυρίως ως προς τη σοβαρότητά του. Τα παιδιά αντιδρούν για κάποιο λόγο και αυτόν το λόγο πρέπει να τον δουν σοβαρά οι γονείς. Όταν δηλ. οι γονείς σιωπούν, τα παιδιά… ουρλιάζουν» επισημαίνει η ψυχολόγος και υπεύθυνη της «Πυξίδας» Μ. Βασσάρα.
Αναφέρει μάλιστα ότι τα παιδιά που αυτοτραυματίζονται σκόπιμα το κάνουν για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι ότι συχνά παραμελούνται από τους γονείς. «Οι γονείς όμως αυτοί δεν ήταν πάντα έτσι. Ήταν άνθρωποι που είχαν λυμένα τα προβλήματά τους και σήμερα με την κρίση βυθίζονται στα προβλήματα που προέκυψαν από την ανεργία και από την ανάγκη για επιβίωση», υπογραμμίζει η κ. Βασσάρα.
Σύμφωνα με παιδοψυχιάτρους, ο αυτοτραυματισμός (self-harm) είναι μια πράξη, την οποία ο έφηβος προκαλεί σκοπίμως αμυχές στα χέρια του, καταναλώνει τοξικές ουσίες ή χρησιμοποιεί αντικείμενα με σκοπό να προκαλέσει βλάβη στον εαυτό του. Τα παιδιά αυτά συχνότερα προτιμούν κοψίματα ή καψίματα, ενώ ακολουθούν αυτοδηλητηριάσεις, χτυπήματα, απόπειρες πνιγμού κ.ά.
Η υπεύθυνη της «Πυξίδας» σημείωσε ότι ακόμα και να μη δουν τα πρώτα σημάδια οι γονείς, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα δουν τα δεύτερα. «Για αυτόν το λόγο παροτρύνουμε τους γονείς όταν διαπιστώσουν το φαινόμενο, να απευθυνθούν σε ειδικούς, ζητώντας επαγγελματική βοήθεια. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να υποτιμούμε το πρόβλημα, γιατί δεν είναι μια απλή αντίδραση, αλλά μια επικίνδυνη συμπεριφορά» αναφέρει η κ. Βασσάρα. Γι’ αυτό, όπως λέει, οι γονείς θα πρέπει να αρχίσουν να υποψιάζονται για το πρόβλημα όταν παρατηρήσουν περίεργα καψίματα με τσιγάρο ή αναπτήρα και κοψίματα σε καρπούς, χέρια, πόδια ή την κοιλιά, για τα οποία δίνει περίεργες δικαιολογίες. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που αυτοτραυματίζονται επιμένουν να φορούν μακρυμάνικα ρούχα ακόμα και σε ζεστό καιρό, χτυπούν τον εαυτό τους, κολλούν αντικείμενα στο δέρμα τους, καταπίνουν ακατάλληλα αντικείμενα, έχουν στον προσωπικό τους χώρο αιχμηρά αντικείμενα (ξυράφια, μαχαίρια, βελόνες, κομμάτια γυαλί κ.ά.), ενώ συνήθως θέλουν να μένουν μόνα τους.

Αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αιτίες που συχνά αναφέρονται για την ύπαρξη του προβλήματος είναι:
* Πίεση στο σχολείο ή στη δουλειά.
* Σχολικός εκφοβισμός.
* Οικονομικές ανησυχίες.
* Σεξουαλική, σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση.
* Σύγχυση για τη σεξουαλικότητα.
* Χωρισμός από σχέση.
* Αρρώστια ή πρόβλημα υγείας.
* Κατάθλιψη, θυμός, άγχος.
* Οικογενειακά προβλήματα. 
http://www.makthes.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
15-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: