Τρίτη, Απριλίου 15, 2014

ΕΚΑΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Κορόνα γράμματα παίζει τη ζωή των ασθενών στο νομό Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλη την Ελλάδα το υπουργείο Υγείας. Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ καλούνται όχι μόνον να σηκώσουν το βάρος των επειγόντων περιστατικών όλου του νομού, αλλά και να κάνουν και δευτερογενείς διακομιδές, μεταφέροντας ασθενείς ακόμη και από τα εξωτερικά ιατρεία στις κλινικές του ίδιου νοσοκομείου.   

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Τη χαριστική βολή ήρθε να δώσει η προσωρινή μετακίνηση πληρωμάτων ασθενοφόρων από τα κέντρα υγείας του νομού Θεσσαλονίκης στα νοσοκομεία της πόλης, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, με αποτέλεσμα να μείνουν γυμνά από προσωπικό και να μην καλύπτονται ούτε τα επείγοντα περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι, εάν για παράδειγμα συμβεί σοβαρό τροχαίο ή ανακοπή και γενικώς οποιοδήποτε επείγον περιστατικό στο Σοχό, πρέπει να φύγει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα χρειαστεί τουλάχιστον μία ώρα. Συνεπώς καταργείται η έννοια του επείγοντος και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του ασθενούς.
“Το υπουργείο δεν έχει κανέναν σχεδιασμό. Με τις τελευταίες ενέργειές του έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας αφήνοντάς τα ακάλυπτα και ταυτόχρονα υποβαθμίζει και αλλοιώνει το ρόλο του ΕΚΑΒ, που είναι να υπηρετεί το επείγον. Εμείς στη Θεσσαλονίκη έχουμε επιφορτιστεί και με την κάλυψη της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε όλο το νομό, επειδή τα κέντρα υγείας έμειναν χωρίς οδηγούς και ασθενοφόρα. Πρέπει να καλύψουμε περιοχές, όπως η Χαλάστρα, που απέχει 35 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, ή ο Σοχός, που απέχει 54 χιλιόμετρα. Θα χρειαστεί μία ώρα, για να φτάσουμε στο περιστατικό”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ Ιερόθεος Γιαμουρίδης.

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επιπλέον καταγγέλλει ότι το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης αποδυναμώνεται κι άλλο. Κι αυτό διότι, ενώ από τη μια ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ ανακάλεσε άδειες και ρεπό των εργαζομένων, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, από την άλλη αποφασίζει μόνος του και στέλνει εννέα εργαζόμενους από τη Θεσσαλονίκη σε νησιά.
“Καταγγέλλουμε την αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και θα φέρουμε προ των ευθυνών τους όλους τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους, στους οποίους θα απευθυνθούμε και θα ζητήσουμε να κάνουν παρεμβάσεις. Δεν προλαβαίνουμε να πάμε στο επείγον περιστατικό, γιατί έχουμε μείνει λίγοι, για να καλύπτουμε τα πάντα. Θα στείλουμε υπόμνημα στον εισαγγελέα ότι κινδυνεύουν να πεθάνουν άνθρωποι”, λέει ο κ. Γιαμουρίδης.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΙΣ ΥΠΕ
Στο μεταξύ μηνυτήρια αναφορά στον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΨΝΘ Θεόδωρος Κωνσταντινίδης. Όπως κατήγγειλε, η διαθεσιμότητα των δεκατριών οδηγών ασθενοφόρων του νοσοκομείου προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς και ειδικά στη θεραπευτική κοινότητα Κρατερών. Μάλιστα τόνισε ότι χωρίς οδηγούς καθίσταται επισφαλής η λειτουργία του νοσοκομείου και εγκυμονούν σημαντικοί κίνδυνοι για τη ζωή και την υγεία των ασθενών και των εργαζομένων.
Νωρίτερα οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 3ης και της 4ης ΥΠΕ στο πλαίσιο της πεντάωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ. Οι εργαζόμενοι του ΨΝΘ διαμαρτυρήθηκαν για τη διαθεσιμότητα των δεκατριών οδηγών του νοσοκομείου, ενώ ένας από αυτούς μεταμφιεσμένος σε... Χάρο (φωτ.) ανέβηκε στη βάση μιας κολόνας κουνώντας το δρεπάνι του.

http://www.makthes.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
15-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: