Δευτέρα, Απριλίου 21, 2014

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ‏

Στρατιωτικοί αναλυτές καταγράφουν κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με συνεχή επεισόδια, ιδιαίτερα μεταξύ των ελληνοτουρκικών αεροπορικών δυνάμεων. Μάλιστα σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, σηκώθηκαν από τη Σκύρο αλλά και από την Τανάγρα, για να αναχαιτήσουν τα αντίστοιχα Τουρκικά.

ImageΕίχε προηγηθεί ένα πολύ επικίνδυνο γεγονός, όταν καταγράφηκε στο βόρειο Αιγαίο εμπλοκή ανάμεσα σε τουρκικά και ελληνικά αεροσκάφη – για πρώτη φορά τους τελευταίους 26 μήνες.Τέσσερα οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως και σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης τους από ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία. Στο FIR Αθηνών εισήλθε επίσης ένα τουρκικό ελικόπτερο, στην ίδια περιοχή, που απογειώθηκε από τουρκικό πολεμικό πλοίο. Συνολικά καταγράφηκαν 3 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας που εξελίχθηκαν σε 3 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στην περιοχή του βορείου Αιγαίου. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Τα δραματικά αυτά γεγονότα συνδέονται άμεσα με την επίσκεψη του Αμερικανού Αεροπορικού Ακόλουθου σε σειρά μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ:  «Από τη Μεγάλη Δευτέρα 14 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2014, ο Αεροπορικός Ακόλουθος (ΑΑ) των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Σμήναρχος Adam Kavlick συνοδευόμενος από τους Ακολούθους Άμυνας (ΑΚΑΜ) της Ρουμανίας, Συνταγματάρχη Iulian Barbu και της Σερβίας, Αντισμήναρχο Dusan Michailovic, πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και στην 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ) στη Λάρισα, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ) στην Καλαμάτα, στην 130 Σμηναρχία Μάχης (130ΣΜ) στη Λήμνο και στην 135 Σμηναρχία Μάχης (135ΣΜ) στη Σκύρο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, συναντήθηκαν με τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση και ενημερώθηκαν για την αποστολή, την οργάνωση και τα μέσα της Τακτικής Αεροπορίας».
Στρατιωτικοί αναλυτές αναλαμβάνουν να μας αποκαλύψουν τι κρύβεται πίσω από αυτή την είδηση που προκάλεσε την τυχοδιωκτική απάντηση του τουρκικού κατεστημένου: «Ο  Αεροπορικός Ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα προσγειώθηκε και διανικτέρευσε στην Λήμνο την Μεγάλη Τρίτη. Την Λήμνο που οι Τούρκοι κρατούν με επιμονή εκτός νατοϊκών σχεδιασμών και προσπαθούν με κάθε τρόπο να την “σβήσουν” από τους χάρτες της Συμμαχίας . Και σ΄ αυτή τη προσπάθεια είχαν “σύμμαχο” την σταθερή αμερικανική ουδετερότητα, για να το πούμε κομψά. Η κίνηση του Colonel Adam B. Kavlick, που πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντά του, να επισκεφθεί τη Λήμνο έχει λοιπόν τη σημασία της. Και εξηγεί και την προκλητική επιθετικότητα που έδειξαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, με την εμφάνιση οπλισμένων F - 16 στην περιοχή και τις εμπλοκές που ακολούθησαν. Ο αμερικανός Αεροπορικός Ακόλουθος δεν πήγε μόνο στην Λήμνο. Την Μεγάλη Δευτέρα προσγειώθηκε με αμερικανικό αεροπλάνο στην Λάρισα συνοδευόμενος από τους ακολούθους της Σερβίας και της Ρουμανίας. Συναντήθηκε με τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Χρήστο Βαϊτση και επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της 110 ΠΜ. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την αεροπορική βάση της Καλαμάτας. Να υπενθυμίσουμε ότι κατάτη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι είχε γίνει διερευνητική συζήτηση με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέϊγκελ, για το ενδεχόμενο μεταστάθμευσης uav’s από την Ιταλία στην Καλαμάτα.Τρίτος και σημαντικότερος σταθμός του αμερικανού ακολούθου ήταν η Λήμνος. Επίσκεψη που είναι βέβαιο ότι προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία.¨
Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Καθώς βιώνουμε μια όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων –χαρακτηριστικά τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία-σε περιβάλλον βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναβαθμίζονται. Εντείνεται επομένως το ενδιαφέρον για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων ενέργειας, ενώ προβάλλει το σενάριο η περιοχή να αποτελέσει εναλλακτικό ενεργειακό προμηθευτή της Ε.Ε., αντιστάθμισμα στην ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία.  Όμως η γεωστρατηγική σημασία της περιοχής είναι ανάλογη του εκρηκτικού φορτίου κοινωνικών εκρήξεων, εμφύλιων πολέμων και άλυτων απελευθερωτικών ζητημάτων –όπως το Παλαιστινιακό!
Ο ανταγωνισμός επομένως των δύο αδίστακτων αστικών τάξεων του Αιγαίου για την κατοχύρωση ρόλου περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης όχι μόνο πρέπει να υπολογίσει αυτές τις παραμέτρους, αλλά επίσης αλληλοδιαπλέκεται με τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Έτσι λοιπόν, ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και Ισραήλ-Τουρκίας δοκιμάζονται, η ελληνική άρχουσα τάξη επιλέγει να βάλει πλάτη στους πιο επιθετικούς σχεδιασμούς του αμερικανικού και ευρωπαικού κεφαλαίου –επέμβαση σε Λιβύη, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στάση ελληνικής κυβέρνησης στον εμφύλιο της Συρίας και στην κρίση στην Ουκρανία- διεκδικώντας φυσικά μερίδιο από την πίτα των κερδών που είναι βαμμένα στο αίμα, να προμηθευτεί όπλα από τις πολεμικές τους βιομηχανίες-με έμφαση τελευταία στα μεταχειρισμένα- και να εντείνει την στρατιωτική συνεργασία, με ένα μπαράζ κοινών ασκήσεων. Ανάλογο ρόλο διεκδικεί και η Τουρκική κυβέρνηση, που χρησιμοποιεί την πολεμική της μηχανή για να απαιτήσει εκτός των άλλων μοιρασιά και συνεκμετάλλευση.
Σε αυτή την κούρσα του επικίνδυνου ανταγωνισμού των δύο αρχουσών τάξεων, η πολεμική κλιμάκωση απαντά και στα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής, αποπροσανατολίζοντας και απαιτώντας «εθνική ενότητα». Ο Ερντογάν αναζητά διέξοδο στην αμφισβήτηση που δέχεται και αναζητά νέο αστικό όραμα καθώς ο Νεοοθωμανισμός δέχεται συνεχώς πλήγματα. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη τον εθνικισμό, είτε ως απόρροια της λαικής κινητοποίησης για τη νέα Μεγάλη Ιδεά των πετροδολαρίων του Αιγαίου,  διεκδικώντας τον αποπροσανατολισμό του εργαζόμενου λαού από την κοινωνική κόλαση που επιβάλλει η ταξική της πολιτική και τα Μνημόνια, αλλά και ως όχημα επαναπατρισμού των χρυσαυγίτικων ψήφων.     
Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που ελληνικά και τουρκικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία ήταν τον Ιανουάριο του 2012 οπότε είχε σημειωθεί μία εμπλοκή. Μια κίνηση της ελληνικής άρχουσας τάξης  που αποτελείσυνέχεια των επαναλαμβανόμενων ασκήσεων με πραγματικά πυρά, αλλά και των πανάκριβων στρατιωτικών παρελάσεων με τάνκς «για να τρίζει η άσφαλτος από τις ερπύστριες». Της Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2014» η οποία πραγματοποιήθηκε από 26 Μαρτίου έως 11 Απριλίου σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, με τη διεξαγωγή αεροπορικών και διακλαδικών επιχειρήσεων, μέσω της εκτέλεσης μεγάλου αριθμού σύνθετων αεροπορικών αποστολών όλων των ειδών, κατά τις οποίες και πραγματοποιήθηκαν 797 έξοδοι αεροσκαφών (435 ημέρα και 362 νύχτα).
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η εγρήγορση του αντιπολεμικού κινήματος. Μόνη εγγύηση ειρήνης και ευημερίας των λαών είναι η κοινή πάλη του κόσμου της εργασίας σε Ελλάδα-Τουρκία ενάντια στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, την κτηνώδη κρατική καταστολή και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς.
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ  

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

-- 
http://diktiospartakos.blogspot.com/ 

ΠΡΕΖΑ TV
21-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: