Τετάρτη, Ιουλίου 23, 2014

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 40.000 ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Τουλάχιστον 40.000 παιδιά αναμένεται να μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», μέσω ΕΣΠΑ, με ευθύνη και της ηγεσίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία, από 250 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσε αρχικά, «βολεύτηκε» με τα 160 εκατομμύρια που τελικά θα δοθούν.


Τα χρήματα αυτά ,θυμίζουμε, ότι αρκούν για να καλύψουν τη φιλοξενία 68.000 παιδιών, όταν οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000, όπως σημειώθηκε χθες σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΚΕΔΕ. Να θυμίσουμε ότι ο αριθμός αυτός αφορά μόνο τα παιδιά που δεν γίνονται δεκτά στους παιδικούς σταθμούς μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, καθώς είναι χιλιάδες τα ζευγάρια που δεν «πληρούν τα κριτήρια» του προγράμματος ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς και απορρίπτονται, λόγω κριτηρίων, από την υποβολή αίτησης.

Παράλληλα, περίπου 3.000 εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ανεργίας, αφού η χρηματοδότηση κάθε δομής δεν πρέπει να ξεπερνά το 70% της δυναμικότητάς της. Ο νόμος επιτρέπει τη συνέχιση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων όταν το πρόγραμμα είναι συνεχιζόμενο, συγχρηματοδοτούμενο από πόρους της ΕΕ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού. Πρόβλημα υπάρχει και για τους δημοτικούς σταθμούς που λειτουργούν με τροφεία, εκτός χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμη η απόφαση για το διορισμό του απαραίτητου προσωπικού. Χαρακτηριστικά, από το Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας υποστηρίζουν ότι αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν υπάρχει η σχετική έγκριση, θα καθυστερήσουν οι εγγραφές των παιδιών. Θυμίζουμε ότι η ΚΕΔΕ συμπράττει στη «λύση» που προωθείται για τη σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που θα αναλάβουν έναντι αντιτίμου τη λειτουργία δημοτικών κοινωνικών δομών.

Χθες ανακοινώθηκαν από την ΕΕΤΑΑ οι δομές που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Οι γονείς μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο σταθμό της επιλογής τους από τις 25 Ιούλη, οπότε και αυτή θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
http://www.902.gr/
    

ΠΡΕΖΑ TV
23-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: