Δευτέρα, Ιουλίου 28, 2014

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Σε οριακό σημείο η λειτουργία τους στη Μαγνησία ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες 

Οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν τα περισσότερα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία είναι οριακές ενώ η «γύμνια» τους αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο πληθυσμός που καλούνται να εξυπηρετήσουν αυξάνεται κατακόρυφα. Είναι ενδεικτικό ότι στα Κέντρα Υγείας της Σκιάθου και της Σκοπέλου εφημερίες -ελλείψει προσωπικού- κάνουν ο διευθυντής του Κ.Υ. και ένας γιατρός!


Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Γιατροί με το… σταγονόμετρο, ανύπαρκτες ειδικότητες, όπως παιδίατροι και καρδιολόγοι, ελλείψεις αναλώσιμων υλικών, ακτινολογικά μηχανήματα που δεν λειτουργούν, γιατί δεν υπάρχουν χειριστές, διενέργεια αιματολογικών και μικροβιολογικών εξετάσεων μετ’ εμποδίων εξαιτίας της έλλειψης παρασκευαστών, εφημερίες του τρόμου, με έναν γιατρό στο «πόδι» ακόμη και 20 ημέρες σερί είναι μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν ασθενείς και εργαζόμενους

Η καταγραφή δείχνει ότι στα περισσότερα Κέντρα Υγείας στην περιοχή το προσωπικό είναι σε φθίνουσα πορεία καθώς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού ενώ παράλληλα πολλά αγροτικά ιατρεία έχουν ουσιαστικά καταστεί ουσιαστικά ανενεργά αφού λειτουργούν μία φορά την εβδομάδα και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν. 

Στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού είναι κενές θέσεις διευθυντών γιατρών παθολόγων 2, παιδιάτρου 1, μικροβιολόγου 1, οδοντίατρου 1. Λόγω των μετακινήσεων ουσιαστικά έχει καταργηθεί το παιδιατρικό τμήμα, αγροτικοί και γενικοί γιατροί μετακινούνται στο Νοσοκομείο για να καλύψουν κενά. Το οδοντιατρείο λειτουργεί μόνο για πρόληψη καθώς τα μηχανήματα έχουν τεθεί εκτός.

 Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής παιδίατρος είναι αποσπασμένος και υπάρχει μόνο για 1 - 2 ημέρες την εβδομάδα, το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργεί μόνο μία μέρα την εβδομάδα και όχι για όλες τις εξετάσεις, υπάρχουν κενές θέσεις οδοντιάτρου, φυσικοθεραπευτή και κοινωνικού λειτουργού. Για τη χρησιμοποίηση των ακτινολογικών μηχανημάτων δόθηκε ένας χρόνος επιπλέον παράτασης, όμως το ερώτημα παραμένει μετά τι μέλλει γενέσθαι.

 Στο περιφερειακό ιατρείο Αλοννήσου υπάρχουν μόνο 1 γενικός που πηγαίνει ανά εβδομάδα με απόσπαση από τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας. Υπάρχουν οδοντιατρικά μηχανήματα αλλά όχι και οδοντογιατρός. Υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια και μία δεύτερη μεταβαίνει στο Ιατρείο μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν υπάρχει παρασκευάστρια, απουσιάζει χειριστής του ακτινολογικού μηχανήματος.

Στο Κ.Υ. Ζαγοράς, δεν υπάρχει παιδίατρος, ενώ κλειστά είναι τα μικροβιολογικό και οδοντιατρικό τμήματα. Το προσωπικό αποτελούν γενικοί και ένας αγροτικός γιατρός, ενώ υπάρχουν τρεις οδηγοί ασθενοφόρων με αρκετά επίσης κενά. Από τις έξι προβλεπόμενες θέσεις οδηγών ασθενοφόρων, καλύπτονται μόνο οι δύο, ενώ γίνονται μετακινήσεις προσωπικού και υπάρχει έλλειψη διοικητικού υπαλλήλου.

Στο Κ.Υ. Βελεστίνου: Δεν υπάρχει παιδίατρος ενώ οι γενικοί γιατροί δεν επαρκούν για τις ανάγκες της περιοχής. Εκτός λειτουργίας βρίσκονται τα ακτινολογικό και τα οδοντιατρικό τμήμα, ενώ δεν υπάρχει παιδίατρος και το μικροβιολογικό τμήμα λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα. Τα πληρώματα στα ασθενοφόρα είναι τρία με αρκετές ακάλυπτες βάρδιες. Μετακινήσεις προσωπικού και η μοναδική καθαρίστρια μετακινείται στο Νοσοκομείο Βόλου 2-3 φορές την εβδομάδα.

Στο Κ.Υ. Σκιάθου: Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων, που καλύπτονται με μετακινήσεις ή με επικουρικούς γιατρούς, από άλλα Κέντρα Υγείας. Το ίδιο περίπου σκηνικό και στο Κ.Υ. Σκοπέλου. Υπάρχουν κενά σε ιατρικό προσωπικό, ενώ το μικροβιολογικό λειτουργούσε με επικουρικό προσωπικό μέχρι τέλος Αυγούστου. Υπάρχουν τρία άτομα πληρώματος ασθενοφόρων με πολλές κενές βάρδιες.



«Μπαλώματα»με εναλλακτικές

Οι διοικήσεις της ΥΠΕ και του Νοσοκομείου Βόλου, διαβεβαίωσαν τον προηγούμενο Μάιο ότι, θα κάνουν τα μέγιστα, σε μια δύσκολη περίοδο, ώστε εκ των ενόντων να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που καταγράφονται στα νησιά.

Μάλιστα τότε γίνονταν λόγος για 24ωρη κάλυψη με γιατρό και νοσηλευτή παντού στις παραθαλάσσιες περιοχές, για οδηγούς σε ετοιμότητα για όλο το καλοκαίρι .



Oριακές εφημερίες 

«Οι εφημερίες βγαίνουν οριακά, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα. Τα κέντρα υγείας στο νομό μας είναι σε απελπιστική κατάσταση. Θα έπρεπε κυρίως στα νησιά αλλά σε όλο το Πήλιο που είναι τουριστικές περιοχές να υπάρχουν από τέσσερις μέχρι πέντε εφημερεύοντες ανά κέντρο υγείας. Δυστυχώς τα περισσότερα Κέντρα Υγείας έχουν ξεμείνει με δύο και κάποιες φορές μένουν με έναν, όταν χρειάζεται να μετακινηθεί παθολόγος» εξηγεί στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Μαγνησίας Νίκος Χαυτούρας.

«Οι γιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούν στον αυξημένο όγκο δουλειάς όμως η κατάσταση είναι απελπιστική και οι συνάδελφοι παλεύουν με τον εαυτό τους για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα και να ανταπεξέλθουν» στις αυξημένες ανάγκες.



Νέος εξοπλισμός

Η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας ωστόσο «περνά» και μέσα από το νέο εξοπλισμό μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Το έργο ανήκει στην Περιφέρεια Θεσσαλία και είναι συνολικού προϋπολογισμού 466.800,00 € (με ΦΠΑ), ο διαγωνισμός έχει γίνει και αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Με την προμήθεια του νέου εξοπλισμού για τα κέντρα υγείας της Μαγνησίας θα βελτιωθεί η παροχή ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς τον συνάνθρωπο και τις ανάγκες του.

Με το νέο ιατρικομηχανολογικό εξοπλισμό αφορά στην ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Αλμυρού - Βελεστίνου - Ζαγοράς - Αργαλαστής - Σκιάθου - Σκοπέλου και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου με ακτινολογικά μηχανήματα, πλήρες σύστημα ψηφιοποίησης & εκτύπωσης ακτινογραφιών, οδοντιατρικά μηχανήματα, φορητοί 2φ. απινίδωσης, ηλεκτροκαρδιογράφοι 3 καναλιών, AMBU, διαφανοσκόπιο, ζυγαριά - αναστημόμετρο, λαρυγγοσκόπιο, παλμικά οξύμετρα, στηθοσκόπιο, σφυγμομανόμετρο (πιεσόμετρο).
http://www.taxydromos.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
28-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: