Τρίτη, Αυγούστου 26, 2014

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΓΙΑ 10.000 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΚΤΕΛ

Στην πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στα ΚΤΕΛ, που σε πρώτη φάση αφορούν σε 10.000 οδηγούς πανελλαδικά, προχώρησε η κυβέρνηση στα μέσα Αυγούστου παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της.

Η σχετική ρύθμιση νομοθετήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 94/2014 που δημοσιεύθηκε δύο μέρες πριν το δεκαπενταύγουστο και ένας από τους προφανείς στόχους του είναι να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ να επιτύχουν, με το όπλο της απόλυσης, μείωση των μισθών των οδηγών ή αντικατάστασή τους από νέους πιο φθηνούς εργαζόμενους. Το ΠΔ ανοίγει το δρόμο για τη διευκόλυνση των απολύσεων και του υπόλοιπου προσωπικού που υπολογίζονται περίπου στις 3.000 – 4.000 άτομα.



Μέχρι σήμερα ίσχυε το Προεδρικό Διάταγμα 246/2006 το οποίο περιγράφει το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού στα ΚΤΕΛ. Ο κανονισμός προβλέπει συγκεκριμένα παραπτώματα και πειθαρχική διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί για να μπορεί ο εργοδότης να κάνει μια απόλυση. Αποτελούσε δηλαδή ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους έναντι της εργοδοτικής ασυδοσίας. Το γεγονός αυτό δεν επέτρεψε, παρά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων και της μετενέργειας, να μειωθούν οι μισθοί. Αυτό συνέβαινε μέχρι τώρα γιατί οι εργοδότες δεν μπορούσαν να διώξουν τους εργαζομένους που αρνούνταν να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας για τη μείωση των μισθών τους. Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα ο εργοδότης πλέον μπορεί, είτε να εξαναγκάζει τον εργαζόμενο να αποδεχθεί μείωση του μισθού αλλιώς τον περιμένει η απόλυση είτε να τον απολύει και να παίρνει στη θέση του άλλον εργαζόμενο με πολύ μικρότερο μισθό.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να καταργήσει το δίχτυ αυτό και το προηγούμενο καλοκαίρι με διάταξη σε νομοσχέδιο, την οποία τελικά απέσυρε δηλώνοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις να διευκολύνει τις απολύσεις. Τελικά, χωρίς καμιά προειδοποίηση έφερε το σημερινό Προεδρικό Διάταγμα που έχει ένα και μόνο άρθρο και το οποίο προβλέπει ότι η απόλυση μπορεί να γίνει με μια απλή καταγγελία της σύμβασης.

Η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας προχωρά αύριο σε έκτακτη σύσκεψη με τα σωματεία και συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να οργανωθούν κινητοποιήσεις για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος
  902.gr




ΠΡΕΖΑ TV
26-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: