Τετάρτη, Αυγούστου 27, 2014

"ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ" ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΛΟΓΩ ΤΡΟΪΚΑΣ

Η Τράπεζα Κύπρου και ο Συνεργατισμός, ανακοίνωσαν σήμερα μέτρα διευκόλυνσης των ευάλωτων ομάδων, για την αποπληρωμή των δανείων τους, τα οποία όμως μοιάζουν να είναι ραμμένα στα μέτρα των τραπεζών και υπαγορευμένα από την Τρόικα. Τα μέτρα αφορούν σε δανειολήπτες οι οποίοι έχουν συνάψει δάνεια, με εκτιμημένη υποθήκη του ακινήτου τους, ιδιόκτητης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, μέχρι 250 χιλιάδων ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου οι άνεργοι δανειολήπτες μπορούν να ζητήσουν περίοδο χάριτος, 15 μηνών, δηλαδή μέχρι και τις αρχές του 2016 και να καταβάλλουν το συμβολικό ποσό των 10 ευρώ μηνιαίως έναντι της δόσης του δανείου τους. Σε περίπτωση κατά την οποία ο δανειολήπτης παραμείνει άνεργος, πέραν της περιόδου αυτής, τότε η διευκόλυνση, μπορεί να ανανεωθεί μέχρι το 2017. Το δεύτερο μέτρο αφορά σε πελάτες, οι οποίοι αποδεδειγμένα είχαν μείωση του οικογενειακού τους εισοδήματος, πέραν του 25%. Μπορούν να ζητήσουν περίοδο χάριτος 15 μηνών, καταβάλλοντας 30 ευρώ μηνιαίως.

Με τη λήξη της περιόδου χάριτος, μπορεί να δοθεί διευκόλυνση για άλλους 12 μήνες, με καταβολή μόνο των τόκων. Η τρίτη κατηγορία αφορά σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με δάνεια επαγγελματικής στέγης, των οποίων η μείωση κύκλου εργασιών αποδεδειγμένα ανήλθε πέραν του 25%, σε σύγκριση με το 2012. Οι πελάτες αυτοί μπορούν να ζητήσουν περίοδο χάριτος 15 μηνών, με καταβολή 30 ευρώ μηνιαίως. Και στην περίπτωση αυτή, θα δίνεται διευκόλυνση για ακόμα 12 μήνες, με καταβολή μόνο των τόκων. Ανάλογες διευθετήσεις ανακοίνωσε και η Επιτροπεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.
Κρίσιμο θεωρούν οι τράπεζες και το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, το οποίο επεξεργάζεται το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας (ΕΣΟ) της Κύπρου και το οποίο συνεδρίασε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο όπου υπέβαλε σχετική μελέτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χριστόφορος Πισσαρίδης, οικονομολόγος διεθνούς φήμης, ευθυγραμισμένος με την αντίληψη της Τρόικας εξέφρασε την άποψη σε περίπτωση απόρριψης του νομοσχεδίου από τη Βουλή οι επιπτώσεις για τις τράπεζες θα είναι άμεσες. Είπε ακόμη ότι οι τράπεζες, ενόψει της δοκιμασίας αντοχής στην οποία θα υποβληθούν το Δεκέμβριο, κατέθεσαν στοιχεία, με βάση χρονοδιάγραμμα εκποίησης μιας ενυπόθηκης περιουσίας στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, ενώ σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, οι εκποιήσεις στην Κύπρο για να ολοκληρωθούν χρειάζονται επτά με δέκα χρόνια. Ως εκ τούτου, τόνισε, εάν το νομοσχέδιο δεν εγκριθεί, οι τράπεζες θα χρειαστούν άμεσα νέα κεφάλαια, τα οποία δεν μπορεί να τους δώσει το κράτος, αλλά ούτε και η τρόικα. 
Σε τέτοια περίπτωση, ανέφερε ο κ. Πισσαρίδης στο εκβιαστικό ύφος που επιβάλει η Τρίοικα, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο και εκτός Κύπρου.
Πάντως η Κυπριακή βουλή αντιδρά και δεν είναι βέβαιο οτι ο Ν. Αναστασιάδης θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Τη Δευτέρα, και όχι την Παρασκευή, όπως ήταν προγραμματισμένο, θα συνεδριάσει τελικά η Ολομέλεια προκειμένου να εξετάσει το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ώστε να δοθεί χρόνος για περαιτέρω διαβουλεύσεις, ενώ την Πέμπτη συγκαλείται Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να εξασφαλισθεί συναίνεση. Η Τρόικα απειλεί οτι αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, δεν θα απελευθερωθεί δόση 436 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της Κύπρου AΥΓΗ

ΠΡΕΖΑ TV
27-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: