Τετάρτη, Αυγούστου 27, 2014

ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΡΕΥΜΑ, ΤΡΟΦΙΜΑ, ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΑ, ΒΙΒΛΙΑ

Με ανατιμήσεις που θα φτάνουν ακόμη και το 18% σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και ακόμη μία μακρά σειρά υπηρεσιών και προϊόντων θα πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές τις φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζει να εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Μπορεί η μισή αλήθεια για τις φορολογικές επιβαρύνσεις να είναι αυτή που θα εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη ο Αντ. Σαμαράς, ότι έρχεται μείωση ορισμένων φόρων, η άλλη μισή αλήθεια όμως είναι αυτή που ήδη απεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών: θα αυξηθούν οι φόροι σε προϊόντα και υπηρεσίες για να βρεθούν τα λεφτά των μειώσεων της ΔΕΘ! Και τούτο διότι οι όποιες ελαφρύνσεις θεσπιστούν θα πρέπει, σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών τις οποίες έχει αποδεχθεί το οικονομικό επιτελείο, να οδηγούν από πλευράς δημοσίων εσόδων με "ισοδύναμα" δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.  


Την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% είτε 21% έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεση που έχουν υποβάλλει εμπειρογνώμονές του, ενώ ανάλογες σκέψεις έχουν διατυπωθεί και από τεχνοκράτες της Ε.Ε. Έτσι, πίσω από τον εξωραϊσμένο τίτλο "απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ" η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει αναφορικά με τους συντελεστές ΦΠΑ:
* Πρώτον, αύξηση από 6,5% σήμερα σε 19% ή 21% του επιβαλλόμενου συντελεστή ΦΠΑ στις τιμές φαρμάκων, βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και εισιτηρίων θεάτρου, κάτι που θα σημάνει αυτομάτως ανατίμηση των παραπάνω προϊόντων, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, έως 13,6%!
* Δεύτερον, αύξηση από 13% σήμερα σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, ιατρική περίθαλψη και εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφος, συναυλίες, γήπεδο, ζωολογικοί κήποι, εκθέσεις κ.λπ.). Μια τέτοια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια ανατιμήσεις στα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες έως 7%.
* Τρίτον, κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Υιοθέτηση του μέτρου αυτού, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες αυξήσεις σημαίνει για τους κατοίκους τους αύξηση συντελεστή ΦΠΑ από 5% σε 9% και από 16% σε 19% ή 21% και ως εκ τούτου και σε ανατιμήσεις έως 18%.
Ταυτόχρονα, θα μειωθούν από 23% σε 19% ή 21% οι συντελεστές ΦΠΑ σε ένδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, έπιπλα, οικοδομικά υλικά, αυτοκίνητα, τσιγάρα, ποτά, χαρτικά, απορρυπαντικά, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια, κ.λπ. με αποτέλεσμα μείωση τιμών κατά 1,62% έως 3,25%.
Ο υπουργός Οικονομικών και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης ανέθεσαν πάντως στις αρμόδιες υπηρεσίες να μελετήσουν τις επιπτώσεις των αλλαγών των συντελεστών στις τιμές με μεγαλύτερη ακρίβεια και στα δημόσια οικονομικά.

Αντιδρά η τρόικα στη γενικευμένη μείωση φορολογικών συντελεστών
Το ζήτημα των φορελαφρύνσεων συζήτησαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Καρανίκας παρουσίασαν στον υπουργό την εικόνα της κακής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, τονίζοντας πως χρήζει άμεσης οικονομικής "ανάσας" και του έθεσαν υπόψη τις προτάσεις τους για:
1) Μείωση κατά 50% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 και κατάργηση από το 2016.
2) Μείωση συντελεστή φορολόγησης επιχειρηματικών κερδών στο 20% για τη χρήση του 2015 και στο 15% για το 2016.
3) Αποκλιμάκωση ανώτατων συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από 42% στο 33% και μείωση φορολογικών συντελεστών από 22% σε 20% και από 32% σε 30%.
4) Διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και εφαρμογή του σε οικοδομή και ακτοπλοΐα.
5) Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για επιτηδευματίες με μηδενικά έσοδα και μείωση για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες στα προηγούμενα επίπεδα.
6) Επαναφορά αφορολόγητου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες αρχικά στα 9.550 και σταδιακά στα 11.500 ευρώ και καθορισμό πλαφόν έκπτωσης φόρου για ιατρικά έξοδα.
7) Επαναπροσδιορισμό ΕΝΦΙΑ για ιδιοχρησιμοποιούμενη επαγγελματική στέγη και μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε εισοδήματα (33% από 42%) και επιχειρηματικά κέρδη (20% από το 26% - 33%) μείωση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση του τέλους επιτηδεύματος, όπως και των τεκμηρίων, ελαφρύνσεις στην αγορά των Ι.Χ., ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για χρέη με εξόφληση έως και σε 100 δόσεις, αλλά και σημαντικές ανατροπές στο σύστημα των ποινών.
Σημειώνεται, πάντως, ότι εν όψει της συνάντησης Ελλήνων υπουργών με την τρόικα στο Παρίσι από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου αξιωματούχοι των δανειστών αφήνουν να εννοηθεί ότι τους βρίσκουν αντίθετους τόσο η αλλαγή των ονομαστικών στόχων για έλλειμμα και πλεόνασμα και η άμεση ελάφρυνση του χρέους αλλά και η γενικευμένη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Στο μεταξύ, πλειστηριασμούς ακινήτων με τιμή εκκίνησης στα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας τους προωθεί σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών, δικαιολογώντας το ξεπούλημα αυτό με το επιχείρημα ότι, καθώς σήμερα η πρώτη τιμή δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής, οδηγεί σε αναστολή των πλειστηριασμών λόγω πτώσης των εμπορικών αξιών. 

Παναγόπουλος Θάνος
AΥΓΗ

ΠΡΕΖΑ TV
27-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: