Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 29, 2014

ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ!

Οδηγοί φροντίζουν παιδιά και καθαρίστριες μαγειρεύουν (!) στα τρία Κέντρα Προστασίας Παιδιού Νομού Ιωαννίνων (Ιωαννίνων, Πωγωνιανής και Κόνιτσας), όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Ν. Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ.
Συγκεκριμένα, «με απόφαση του ΔΣ του ΚΚΠΠΗ επιβάλλεται, για παράδειγμα, στον οδηγό ενός Κέντρου Προστασίας Παιδιού, να ασκεί επιπλέον καθήκοντα επιμελητή παιδιών ή συντηρητή. Στην καθαρίστρια άλλου Κέντρου επιβάλλονται επιπλέον καθήκοντα μαγείρισσας, στη μαγείρισσα καθήκοντα επιμελήτριας παιδιών, στη νοσοκόμα καθήκοντα επιμελήτριας παιδιών, στο υποχρεωτικής εκπαίδευσης βοηθητικό προσωπικό καθήκοντα επιμελητή παιδιών κ.ά.».

Στην Ηπειρο, από τη συγχώνευση του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων «Νεομάρτυς Γεώργιος Ιωαννίνων», του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Θεσπρωτίας (Ηγουμενίτσα) και των τεσσάρων Κέντρων Προστασίας του Παιδιού (Ιωαννίνων, Πωγωνιανής, Κόνιτσας και Φιλιατών), δημιουργήθηκε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, οι υπηρεσίες του οποίου έχουν πληγεί καθοριστικά λόγω της τραγικής κρατικής υποχρηματοδότησης.
Η έλλειψη προσωπικού, στο όνομα της οποίας οι υπάρχοντες εργαζόμενοι αναλαμβάνουν καθήκοντα άσχετα με το αντικείμενό τους, είναι υπαρκτή και κατατρώει όλες τις δομές Υγείας και Πρόνοιας. Την ίδια στιγμή, επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ για θέσεις σε αυτές τις προνοιακές δομές δεν τοποθετούνται και δε γίνεται καμία πρόσληψη για να καλύψει τις κενές θέσεις των εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται. Αντίθετα, με τη συγχώνευση των δομών, ακόμα και αυτές οι κενές θέσεις καταργήθηκαν.
Να σημειωθεί ότι η επιβολή σε έναν εργαζόμενο καθηκόντων για τα οποία δεν έχει εκπαιδευτεί και ειδικά σε δομές Πρόνοιας (δηλαδή σε δομές με εξειδικευμένες και αυξημένες ανάγκες) εγκυμονεί κινδύνους. Πρώτα και κύρια για την ασφάλεια και την υγεία (σωματική και ψυχική) τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές ήδη εργάζονται σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Είναι προφανές ότι με περισσότερα και αλλότρια καθήκοντα κινδυνεύει και η δική τους υγεία και ασφάλεια.
Οπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, η απαξίωση των δημόσιων δομών ανοίγει το δρόμο «για να αναπτυχθεί παραπέρα η επιχειρηματική δράση στην Πρόνοια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην ψυχική υγεία έχει επιβληθεί η λογική των εργαζόμενων "γενικών καθηκόντων" χωρίς ειδικότητες».
Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους στις δομές και τις οικογένειες των φιλοξενούμενων ατόμων σε πάλη για:
Να αποσύρει η διοίκηση την απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση για τα επιπλέον και αλλότρια καθήκοντα των εργαζομένων στις δομές Πρόνοιας.
Γενναία χρηματοδότηση όλων των δημόσιων ιδρυμάτων Πρόνοιας και κέντρων ειδικής αγωγής από τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής τους.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλα τα ιδρύματα και τα κέντρα ειδικής αγωγής. Κανένα κλείσιμο τμήματος ή ιδρύματος. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, επιστροφή των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις.
Κανένα παιδί ή ανάπηρος, κανένας χρονίως πάσχων χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και θεραπείες. Να σταματήσει κάθε πληρωμή στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.
Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς και της εμπλοκής ΜΚΟ.  
http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: