Πέμπτη, Νοεμβρίου 27, 2014

ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: ΣΤΟ ΔΝΤ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Βουλευτές περικύκλωσαν τον Γκίκα Χαρδουβελη μόλις εκείνος πήγε στη Βουλή και ρωτούσαν να μάθουν για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι. Ο υπουργός Οικονομικών τούς μίλησε για την αδιάλλακτη στάση του ΔΝΤ, το οποίο, όπως είπε, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται αν θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα τον Μάρτιο, αλλά ούτε καν ποιος θα είναι κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το πιο σκληρό και αδιάλλακτο ήταν το Ταμείο (σ.σ.: αναφέρεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές τον Μάρτιο». Και πρόσθεσε: «Μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεών μας, όμως αυτοί θέλουν και το 1%!».


Μετά το «πηγαδάκι» στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να μαζέψει το κλίμα με ανακοίνωση:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν συζήτηση του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με βουλευτές στη Βουλή, διευκρινίζεται ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε ό,τι αφορά τη στάση των δανειστών ανέφερε απλώς ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα».

Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να σβήσει τις "φωτιές" που άναψαν οι συζητήσεις του κ. Χαρδούβελη σε "πηγαδάκια", στον έντονο απόηχο των αδιέξοδων διαβουλεύσεων στο Παρίσι αλλά και των επίσημων δηλώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης για την παράταση της ισχύουσας δανειακής σύμβασης.

Ωστόσο, η ζημιά έχει ήδη γίνει.

Γράφει ο Γιώργος Παππούς για το iefimerida:

Κατ' αρχήν ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης για απεμπλοκή από τον... εναγκαλισμό του ΔΝΤ, για λόγους επικοινωνιακούς αλλά και ουσιαστικούς, όχι μόνο έχει χαθεί, αλλά αντιθέτως φαίνεται ότι το Ταμείο πρωτοστατεί- με την ανοχή ή ακόμα και την ενθάρρυνση των Ευρωπαίων- στην απόρριψη όλων των ελληνικών θέσεων για τα δημοσιονομικά, οδηγώντας μεθοδικά τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο για την Αθήνα αλλά στο επιθυμητό αποτέλεσμα για τους δανειστές: στην παράταση του προγράμματος, με σκληρούς όρους που θα συνοδεύουν την πιστωτική γραμμή.

Το ΔΝΤ κάνει τη "βρώμικη" δουλειά των Ευρωπαίων και σε ένα ακόμα πεδίο, όπου επίσης η κυβερνητική στρατηγική ηττάται οικτρά. Στο πεδίο της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ενώ η Αθήνα εδώ και μήνες πασχίζει να πείσει τους "υψηλούς" συνεταίρους της, ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσουν τα λουριά, αφού η Ελλάδα "κάνει το μάθημα της"- όπως είχε δηλώσει δημοσίως ο Β. Σόιμπλε- οι Ευρωπαίοι και ειδικά το Βερολίνο, όχι μόνο σφυρίζουν αδιάφορα αλλά βάζουν το Ταμείο να βγάλει το φίδι από την τρύπα ήτοι να στείλει το μήνυμα στην Αθήνα πως η εφαρμογή του Προγράμματος είναι αδιάφορη από το ποιος έχει την εξουσία. Κι αυτό το μήνυμα δεν έχει αποδέκτες μόνο το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά κυρίως την Κουμουνδούρου...



iefimerida.gr    

ΠΡΕΖΑ TV
27-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: