Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2015

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ - 100 ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΟΥΜΠΙΤΣ

Μεταξύ των γαλλικών Άλπεων και του Ντύσελντορφ συνεχίζεται η δύσκολη έρευνα γύρω από τη συντριβή της Germanwings: Τα γαλλικά συνεργεία έχουν καταφέρει να συλλέξουν γενετικό υλικό από τα μισά θύματα ενώ η γερμανική αστυνομία έστειλε 100 μέλη της στο Ντύσελντορφ για να ερευνήσουν το ιστορικό του συγκυβερνήτη. Ανησυχία για το δεύτερο μαύρο κουτί, που ακόμη αναζητείται.  
Η εισαγγελία της Μασσαλίας, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση του δυστυχήματος, ανακοίνωσε πως μέχρι στιγμής έχει γίνει εφικτό να περισυλλεχθεί «γενετικό υλικό» -δηλαδή τμήματα σορών- από τους 78 εκ των 150 θυμάτων.


Ανάμεσά τους φέρεται, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα μετέδιδαν τα γερμανικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές κοντά στην έρευνα, να βρίσκεται και υλικό από τη σορό του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα, έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος.Θεωρητικά, η σορός του Λούμπιτς θα είχε ενδιαφέρον για την έρευνα γύρω από το αίτια του δυστυχήματος: Εάν βρίσκονταν τμήματά της που θα αρκούσαν για ιατροδικαστική εξέταση, θα μπορούσε ενδεχομένως να φανεί εάν είχε πάρει φάρμακα (ή όχι) ή, ακόμη δυσκολότερα, εάν μεσολάβησε κάποιο παθολογικό συμβάν. 

Δεδομένης πάντως της σφοδρότητας του δυστυχήματος, κάτι τέτοιο μοιάζει πολύ δύσκολο. 

Όσον αφορά τη συλλογή συντριμμιών του αεροσκάφους, το οποίο έχει γίνει κομμάτια, τα συνεργεία συναντούν αρκετές δυσκολίες με τα τμήματά του που είναι σχετικά μεγαλύτερα και δεν μπορούν να απομακρυνθούν με εναέρια μέσα. 

Στόχος είναι μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας να έχει ανοιχτεί διόδος σε σημεία που έχουν εντοπιστεί τέτοια κομμάτια ώστε να περισυλλεχθούν με οχήματα.

Ανησυχία για το δεύτερο μαύρο κουτί

Έξι ημέρες μετά τη συντριβή, το δεύτερο μαύρο κουτί -ο καταγραφέας των στοιχείων πτήσης- δεν έχει ακόμη βρεθεί. Βάσει των όσων μέχρι τώρα έχει αναφέρει το Παρίσι, είχε εντοπιστεί τις πρώτες ημέρες μόνο το περίβλημά του.

Οι ανησυχίες πληθαίνουν πως τελικά ο εντοπισμός του θα είναι δυσκολότερος από όσο υπολογιζόταν. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της μητρικής Lufthansa Κάι Κράτκι εξέφρασε το βράδυ της Κυριακής στη γερμανική τηλεόραση την εκτίμηση πως η συσκευή μπορεί να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές που καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό του.

«Μπορεί η ζημιά στον καταγραφέα να είναι τόσο μεγάλη που δεν εκπέμπεται σήμα εντοπισμού» ανέφερε μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού ARD.

Το δεύτερο μαύρο κουτί δεν αναμένεται να δώσει μεν περισσότερες πληροφορίες γύρω από το τι συνέβαινε στο πιλοτήριο -τα στοιχεία από το πρώτο μαύρο κουτί, τον καταγραφέα των συνομιλιών, είναι εκείνα που δείχνουν στην κατεύθυνση πως ο συγκυβερνήτης ευθύνεται- αλλά είναι απαραίτητο για να σχηματιστεί πληρέστερη εικόνα γύρω από τη συντριβή.

Μέχρι να βρεθεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο, ούτε τεχνικό πρόβλημα, όπως τόνισε μεταξύ άλλων και ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν.

Παράλληλα, η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε πως έχει συστήσει ειδική εκατονταμελή επιτροπή, με την ονομασία «Άλπεις», που έχουν το έργο της διερεύνησης κάθε πτυχής της ζωής του συγκυβερνήτη.

Οι έρευνές της επικεντρώνονται στο Ντύσελντορφ, όπου έμενε ο νεαρός πιλότος, αλλά τα στοιχεία θα συλλεχθούν από διάφορα μέρη της Γερμανίας. 

IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
30-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: