Σάββατο, Μαρτίου 28, 2015

ΕΛΛΑΔΑ 2015: ΑΠΕΛΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟ! (...ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ)

Το σωφρονιστικό σύστημα πέτυχε να τον σωφρονίσει, αλλά η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης τον κρατάει, για να τον... διώξει!
  Με την απόφαση για απέλαση «απαλείφεται ο παιδαγωγικός και ειδικο-προληπτικός ρόλος της έκτισης της ποινής και μένει μόνο ο τιμωρητικός, ανταποδοτικός και στιγματιστικός ρόλος της επιβολής της ποινής», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος του

Σε μία από τις -σπάνιες- περιπτώσεις που οι φυλακές λειτούργησαν ευεργετικά για τον σωφρονισμό και την κοινωνική ένταξη ενός νέου ανθρώπου, η στενή αντίληψη τυπολατρικής εφαρμογής του νομοθετικού καθεστώτος απειλεί να γκρεμίσει το μέλλον του και μαζί κάθε έννοια ανθρωπισμού.


Το ρεπορτάζ του Νίκου Φωτόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναφέρει:

Πρωταγωνιστής της αξιοσημείωτης αυτής υπόθεσης είναι ο 22χρονος σήμερα Αλβανός υπήκοος Μ.Ε. του Syrja, που σε ηλικία 18 ετών συνελήφθη στη χώρα μας και καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών. Τα τέσσερα χρόνια που πέρασε στις ελληνικές φυλακές, όμως, όχι μόνο τέλειωσε το σχολείο και πέτυχε να εισαχθεί στα ΤΕΙ, αλλά εκτιμήθηκε και αγαπήθηκε από τους δασκάλους του ως άνθρωπος.

Γι' αυτό, ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αυλώνα, Πέτρος Δαμιανός, που εδρεύει στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Αυλώνα (θυμόμαστε και την ευεργετική παρέμβασή του κατά την απεργία πείνας του Ν. Ρωμανού), ανέθεσε σε δικηγόρο την υπόθεση του 22χρονου, ώστε να μπορέσει να σπουδάσει νόμιμα στη χώρα μας και να μην απελαθεί.

Τυπολατρία

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Αλέξανδρο Καρδασιάδη, ο νεαρός κρατούμενος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 9 ετών και 3 μηνών για ναρκωτικά και παράνομη επανείσοδο στη χώρα, πράξεις που διέπραξε από τον Οκτώβριο ώς τον Νοέμβριο του 2010, οπότε και συνελήφθη. Από αυτά εξέτισε 4 χρόνια, 3 μήνες και 26 μέρες, ενώ απολύθηκε υπό όρους στις 20 του μηνός, συνυπολογιζομένων 1.515 ημερών εργασίας που προσέφερε ως κρατούμενος στις φυλακές.

Ωστόσο, αντί να αφεθεί ελεύθερος, για να σπουδάσει και να προχωρήσει τίμια τη ζωή του, συνέχισε να είναι κρατούμενος στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να απελαθεί με τη διοικητική διαδικασία, λόγω παράνομης διαμονής στη χώρα και επικινδυνότητας για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια!

Οπως γίνεται αντιληπτό, η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης είναι ότι ο νέος αυτός άνθρωπος, όσο ήταν στη φυλακή, παρακολούθησε την Γ' Γυμνασίου και τις τρεις λυκειακές τάξεις κι αφού ολοκλήρωσε τη φοίτησή του επιτυχώς, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (παράρτημα Κατερίνης), στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Διοίκησης Μεταφοράς Συστημάτων Εφοδιασμού, και είναι πλέον εγγεγραμμένος σπουδαστής στο παραπάνω ΤΕΙ.

Αντί όμως να επιβραβευθεί γι' αυτό του το επίτευγμα, που ταυτόχρονα θα μπορούσε να θεωρηθεί και επίτευγμα του σωφρονιστικού συστήματος, απειλείται με απέλαση, ενώ έχει πια όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις να διαμείνει νομίμως στην Ελλάδα (για σπουδές), και κρίνεται επικίνδυνος με κριτήριο τις πράξεις του το 2010 (για τις οποίες καταδικάστηκε και εξέτισε την ποινή του) και όχι για την περίοδο 2011-2015, οπότε και εργάστηκε σκληρά προκειμένου να ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές του.

«Ετσι όμως απαλείφεται ο παιδαγωγικός και ειδικο-προληπτικός ρόλος της έκτισης της ποινής και μένει μόνο ο τιμωρητικός, ανταποδοτικός και στιγματιστικός ρόλος της επιβολής της ποινής», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος του, που έχει ασκήσει προσφυγή ενώπιον του διευθυντή στο Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. Για την υπόθεση, πάντως, έχει αποσταλεί σχετική επιστολή τόσο στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, όσο και στον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη.
Εφημερίδα των Συντακτών
ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: