Σάββατο, Μαρτίου 28, 2015

ΣΧΕΔΙΟ-«ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» ΓΙΑ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Μία τελευταία ευκαιρία στους φοροφυγάδες του εξωτερικού ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση πριν αρχίσει να ψάχνει με νέα όπλα για τα μαύρα κεφάλαια που βρίσκονται σε κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς. 

Σύμφωνα με τα Νέα, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που μελετώνται, θα δίνεται η ευκαιρία σε φοροφυγάδες να γλιτώσουν από μελλοντικές ενδεχόμενες ποινικές διώξεις και φορολογικές επιβαρύνσεις, που μπορεί ακόμα και να φτάνουν στο ύψος του κεφαλαίου, αν εντοπιστούν κατόπιν ελέγχου.


Οι νομοθετικές διατάξεις είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έτοιμες, αλλά μένει να προσδιοριστεί το ύψος του φορολογικού συντελεστή -ζήτημα για το οποίο φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της κυβέρνησης. Εισηγήσεις έχουν κάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Μάρδας, αλλά την τελική σφραγίδα στο νομοσχέδιο θα βάλει ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης. 

Ο σχεδιασμός άρχισε με προτάσεις για την καθιέρωση συντελεστή φόρου 15%. Ωστόσο, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, στα οποία κατά πληροφορίες περιλαμβάνεται και η κ. Βαλαβάνη, υποστηρίζουν ότι ο συντελεστής αυτός είναι χαμηλός και προτείνουν φορολόγηση 20% ή 25%. 

Όμως, υπάρχει ο αντίλογος ότι «αν βάλουμε τόσο υψηλό συντελεστή, είναι σχεδόν δεδομένο ότι δεν θα έρθει κανείς».

Πρέπει να σημειωθεί πως την ερχόμενη Τρίτη, η κ. Βαλαβάνη έχει προγραμματίσει σύσκεψη με στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με αντικείμενο το «καταθεσιολόγιο». Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο που ετοιμάζεται προβλέπει ότι σύντομα οι ελεγκτές θα έχουν online πρόσβαση στα αρχεία και τις κινήσεις πάσης φύσεως καταθετικού λογαριασμού φορολογουμένου, που ελέγχεται σε βάθος δεκαπενταετίας. 

Οι ελεγκτές σε πραγματικό χρόνο θα βλέπουν όχι μόνο το ύψος της κατάθεσης αλλά και κάθε κίνηση του λογαριασμού από το 2000 και μετά. Και σήμερα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών, όχι όμως online. Κατόπιν ηλεκτρονικού αιτήματος, τα στοιχεία διαβιβάζονται την επομένη από τις τράπεζες και οι πληροφορίες δεν είναι τόσο αναλυτικές. 
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: