Δευτέρα, Απριλίου 20, 2015

DW: ΞΗΡΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗVOΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΕΡΙ - ΚΟΤΖΙΑ

Στη σκιά της διαφαινόμενης αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού πραγματοποιείται σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η πρώτη επίσημη διμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό και την ξεκάθαρη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο να αντιμετωπιστεί με επιείκεια ένας καταδικασμένος για τρομοκρατικές ενέργειες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πολλές εξ αυτών ήταν εναντίον Αμερικανών.


Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει ανησυχία «για το γεγονός ότι η προτεινόμενη ελληνική νομοθεσία, που φαινομενικά αποσκοπεί στη βελτίωση της διαβίωσης των κρατουμένων με προβλήματα υγείας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη αποφυλάκιση καταδικασμένων τρομοκρατών, υπεύθυνων για την πρόκληση τρομερής ζημιάς στην Ελλάδα, μέσω πολλαπλών επιθέσεων για πάνω από 27 χρόνια, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν Έλληνες, Αμερικανοί και άλλοι».

Ανησυχία από την πλευρά του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την προσδοκία ότι και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση ης τρομοκρατίας. Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εκφράζεται η ανησυχία ότι «τρομοκράτες, που θα αφεθούν ελεύθεροι, ακόμα και υπό καθεστώς περιορισμού, όπως ο κατ' οίκον περιορισμός, θα είναι σε θέση να επαναλάβουν τα τρομοκρατικά τους σχέδια».

Ο Σάββας Ξηρός καταδικάστηκε για πολλαπλές δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Ακολούθου Άμυνας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Νορντίν και του στελέχους της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ρόναλντ Στιούαρτ. Καταδικάστηκε επίσης για απόπειρες δολοφονιών. Πιστεύουμε ότι ο Ξηρός θα πρέπει να ολοκληρώσει την ποινή του, όπως αυτή του επιβλήθηκε από το ελληνικό δικαστικό σύστημα».

Την ώρα που το σχετικό νομοσχέδιο συζητείτο στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς κοινοποίησε ανακοίνωση της πρεσβείας για τις συνθήκες δολοφονίας του Αμερικανού Ακολούθου Άμυνας και την τρομοκρατική δράση του Σάββα Ξηρού στους λογαριασμούς του Αλέξη Τσίπρα, του Πάνου Καμμένου, και του ΣΥΡΙΖΑ στο Twitter.

Ελληνορωσικές σχέσεις αλλά και Κυπριακό «στο τραπέζι»

Στην κορυφή της ατζέντας της σημερινής συνάντησης του Τζον Κέρι με τον Νίκο Κοτζιά αναμένεται να βρεθεί εκτός από το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και το μείζον θέμα της ελληνικής στάσης έναντι της Ρωσίας που αφορά τόσο στο ενδεχόμενο περαιτέρω ενεργειακής συνεργασίας και εξάρτησης της Ελλάδας από τη Ρωσία, όσο και στο ζήτημα των κυρώσεων λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και η προοπτική υιοθέτησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

Τις επόμενες ημέρες ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί επίσης με την σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σούζαν Ράις, όπως και με στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής που βλέπουν με σκεπτικισμό τις κινήσεις προσέγγισης της Αθήνας με τη Μόσχα.

Πηγή: DW  

enikos.gr
ΠΡΕΖΑ TV
20-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: