Τετάρτη, Μαΐου 20, 2015

ΣΤΟ 1 ΔΙΣΕΚ. ΕΥΡΩ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπολογίζουν οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. το ετήσιο κέρδος των κυκλωμάτων από την πώληση προσωπικών δεδομένων πολιτών που έχουν κλαπεί μέσω διαδικτύου.

Η Αστυνομία ξεσκέπασε ολόκληρη «βιομηχανία» πώλησης δεδομένων (e-mails, διευθύνσεις οικίας, τηλέφωνα) με τη σύλληψη δύο πρώην διαφημιστών, οι οποίοι δεν αποκλείεται να συνεργάζονταν με επίορκους υπαλλήλους υπουργείων.


«Υπάρχουν πελάτες των κυκλωμάτων που ζητάνε συγκεκριμένα στοιχεία κάποιου πολίτη για τον οποίο ενδιαφέρονται για επιχειρηματικούς λόγους. Το τιμολόγιο εξαρτάται από την ιδιότητα, το προφίλ και τη δυσκολία κατοχής των προσωπικών δεδομένων. Ο αγοραστής των στοιχείων μπορεί να είναι… αόρατος, ενώ ο λόγος κτήσης τους άγνωστος, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, που μπορεί να είναι είτε ανταγωνιστικά είτε ακόμα και εκδικητικά. Τα δεδομένα των πολιτών πωλούνται σε διαφημιστικές, εισπρακτικές, ιατρικές και άλλες εταιρείες», αποκαλύπτει αστυνομική πηγή.

Πρόκειται για ονοματεπώνυμα πολιτών, αριθμούς κινητών τηλεφώνων, ταχυδρομικές διευθύνσεις και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα κυκλώματα είναι υπεύθυνα και για την παροχή τέτοιων δεδομένων σε εισπρακτικές εταιρείες, που αφόρητα παρενοχλούν τους ήδη πιεσμένους πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των οφειλών τους.

Γιατροί, δικηγόροι, ιερείς, αγρότες, επιχειρηματίες, και άλλοι εργαζόμενοι και επαγγελματίες βρίσκονται «φακελωμένοι» στα αρχεία κυκλωμάτων, τα μέλη των οποίων φαίνεται να έχουν υποκλέψει τα προσωπικά τους στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων υπουργείων, όπως αυτά του Οικονομικών ή Μεταφορών, με την «συνεργασία» επίορκων υπαλλήλων, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τα κυκλώματα βάζουν και διαδικτυακές «αγγελίες» αναζητώντας πελάτες, στους οποίους διαφημίζουν ότι μπορούν να παρέχουν πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα πολιτών από όλο το εργασιακό φάσμα για στοχευμένες διαφημιστικές καμπάνιες και μεμονωμένων πολιτών που ενδιαφέρονται να αναζητήσουν για άγνωστους λόγους.

Οι συλλήψεις ενός 53χρονου και μία 52χρονης με την αυτόφωρη διαδικασία, κατηγορούμενοι για παράβαση της νομοθεσίας «περί προσωπικών δεδομένων», κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), αποτελούν ένα μικρό «κομμάτι» των μεγάλων κυκλωμάτων πώλησης προσωπικών δεδομένων, υποστηρίζουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί.

Η διαδικτυακή έρευνα για τον εντοπισμό τους, που διήρκεσε τέσσερις μήνες, ξεκίνησε μετά από τις καταγγελίες πολιτών, πως άγνωστοι θέλοντας να κάνουν γνωστή την δραστηριότητά τους, έστελναν μαζικά emails, με τα οποία προσκαλούσαν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να προμηθευτούν επί πληρωμή, ηλεκτρονικό αρχείο που κατέχουν και περιλαμβάνει λίστα με 150.000 θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στην οικία τους βρέθηκαν αποθηκευμένες σε ψηφιακά μέσα λίστες με 406.000 εγγραφές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, αριθμοί κινητών τηλεφώνων, ταχυδρομικές διευθύνσεις και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.   
Αλέξανδρος Καλαφάτης
 http://www.huffingtonpost.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
20-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: