Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2015

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΝΕΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Η διαπραγμάτευση διεκόπη με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν επέδειξε διάθεση συμβιβασμού, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ. Ξαναβρισκόμαστε στο σημείο που λέμε ότι εάν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη, επισήμανε η Μέρκελ λέγοντας ότι δεν θα πει «όχι» σε νέες συνομιλίες με την Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα εάν ζητηθεί από την Αθήνα -αλλά διαμηνύοντας η αλληλεγγύη και η ανάληψη ευθύνης είναι μέρος του ίδιου νομίσματος. Σκληρή επίθεση του αντικαγκελάριου Γκάμπριελ στον Αλέξη Τσίπρα. Ξεκάθαρος για το δημοψήφισμα: είναι ψήφος «ναι» ή «όχι» το ευρώ.


Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ, η Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα λήγει τα μεσάνυχτα της Τρίτης και δεν υπάρχει καμία νομική βάση για τη συνέχιση της παροχής κονδυλίων, ενώ νέα πρόταση δεν πρόκειται να υπάρξει.

Δεν συντρέχουν οι λόγοι αυτήν τη στιγμή για  διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, ανέφερε επίσης η καγκελάριος, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο σύγκλησης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις και κινδύνους μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη μπορεί σήμερα να αντιμετωπίσει με πολύ μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά την κατάσταση συγκριτικά με πέντε χρόνια πριν, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών κατέστησαν σαφές ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να υποστηρίξουν το ευρώ.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί συνομιλίες μετά το δημοψήφισμα δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε, δήλωσε η Μέρκελ στην συνέντευξη Τύπου, με τον Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ -ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα- να ξεκαθαρίζει ότι διαπραγμάτευση έπειτα από ένα «όχι» δεν υπάρχει.

«Αν κάποιος θέλει να μιλήσει μαζί μας, είμαστε πρόθυμοι» απάντησε η Γερμανίδα καγκελάριος σε ερώτηση που δέχθηκε αργότερα εάν μετά από ένα πιθανό «ναι» στο δημοψήφισμα θα μπορεί να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε επανειλημμένα ότι πρόκειται για μια θεμιτή απόφαση της Αθήνας.

Επί του δημοψηφίσματος δήλωσε ότι η έκβασή του έχει να κάνει με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση πίεσης ή ανάμειξης, όμως πρέπει να επισημανθούν οι συνέπειες.

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε όποιο δημοψήφισμα και η Γερμανία το σέβεται, όμως συμπλήρωσε πως είναι δικαίωμα και των άλλων «18» της Ευρωζώνης να προβούν σε κινήσεις για να προστατευθούν.

Αυτό έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών το Σάββατο αποφασίζοντας ότι το πρόγραμμα δεν θα επιμηκυνθεί, είπε η Μέρκελ. «Και τι σημαίνει αυτό; Ότι ξαναβρισκόμαστε στο σημείο που λέμε αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη» συνέχισε για να τονίσει ότι η ΕΕ οικοδομήθηκε επάνω σε αρχές και κανόνες και η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν υπάρχει διάθεση συμβιβασμού.

Για να σημειώσει ότι διάθεση για συμβιβαστική κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας δεν υπήρξε και αυτό οδήγησε σε διακοπή των συζητήσεων και στο δημοψήφισμα.

Η καγκελάριος επέρριψε στην ελληνική κυβέρνηση την ευθύνη για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων επί της «γενναιόδωρης πρότασης» των θεσμών, όπως εκ νέου την χαρακτήρισε, λέγοντας κατ' επανάληψη πως το ενιαίο νόμισμα οικοδομήθηκε επάνω σε αρχές και κανόνες και η κυβέρνηση Τσίπρα στάθηκε μόνο στην πλευρά της αλληλεγγύης, και όχι της ευθύνης, που είναι όψεις του ίδιου νομίσματος.

Μίλησε για την αρχή της εμπιστοσύνης μεταξύ των 19 κρατών-μελών, και για το γεγονός ότι σε περίπτωση κρίσης ένα κράτος πρέπει να αναλαμβάνει ευθύνες και οι εταίροι του να επιδεικνύουν αλληλεγγύη. Αυτές είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, διεμήνυσε.

«Είναι πολύ σημαντικό και εδώ δεν θα υπάρξει αλλαγή ότι εάν αυτές οι δύο αρχές δεν τηρηθούν, θα αποτύχει το ευρώ και αυτό δεν θέλουμε» διεμήνυσε για να προσθέσει ότι όλα αυτά που μπορούν να δοθούν ως αναπτυξιακά μέτρα για την Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν, και υπάρχει κάθε διάθεση εφόσον αυτό είναι αναγκαίο να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση για ένα μεταβατικό πρόγραμμα μετά την εκπνοή του ισχύοντος τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ κινήθηκε σε σκληρή γραμμή κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι θέλει να αλλάξει τους κανόνες του ευρώ, και με την πολιτική και την ιδεολογία του θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Η Ευρώπη και η Γερμανία δεν μπορούν να δίνουν χρήματα στην Ελλάδα χωρίς όρους, δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ επισημαίνοντας ότι η τελευταία πρόταση ήταν η καλύτερη που έχει πάρει η χώρα από την τρόικα.

Ο ίδιος τόνισε ότι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι εντός ή εκτός ευρώ, και μία ψήφος υπέρ του «όχι» είναι καθαρή απόφαση κατά της παραμονής στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου δόθηκε μετά τις συνομιλίες της Άνγκελα Μέρκελ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων τους, με φόντο τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις.

Ε. Μ.   

in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: