Τρίτη, Ιουνίου 30, 2015

ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ESM ΥΠΕΒΑΛΕ Η ΑΘΗΝΑ

«Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους» ανακοίνωσε το Μαξίμου. 

Με τη νέα αυτή πρόταση -που αφήνει εκτός το ΔΝΤ- αποδεικνύει ότι παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ από το πρωί επιμένουν οι πληροφορίες για νέα κινητικότητα με νέο γύρο συνομιλιών Αθήνας και Βρυξελλών και τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Ζ.Γιούνκερ, Μ.Ντράγκι της ΕΚΤ, και τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μ.Σουλτς. 


«Η κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ, και αυτό θα είναι και το μήνυμα του 'όχι' στο δημοψήφισμα», προστίθεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου, που επαναλαμβάνει τη θέση του ότι το δημοψήφισμα δεν αποτελεί το τέλος, αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό.

Μια θέση πάντως που υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες αμφισβητούν δηλώνοντας με όλους τους τρόπους ότι η επικράτηση του όχι στο δημοψήφισμα δυσχεραίνει κατά πολύ τις διαπραγματεύσεις εάν δεν τις σταματά.

Η νέα πρόταση δε της Αθήνας που ουσιαστικά ζητά σύναψη συμφωνίας για νέο πρόγραμμα μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς το ΔΝΤ, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη θέση του Βερολίνου και των χωρών-δορυφόρων του, ότι θεωρούν αδιανόητη μια συμφωνία με την Ελλάδα χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει: «Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος, αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.»

» Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.»

» Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».

Η νέα πρόταση της Αθήνας

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, η Αθήνα προτείνει νέα διετή συμφωνία με τον ESM, με δάνειο βάσει των όρων του Μηχανισμού για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Με την πρόταση αυτή, αποκλείει συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο αυτό πακέτο βοήθειας. 

Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που ζητάει η Ελλάδα φτάνει τα 29,1 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2017. Η συμφωνία θα συνοδεύεται από όρους. Όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πρόταση συνοδεύεται από conditionality (δηλαδή λίστα μέτρων και προϋποθέσεων).

Παράλληλα η Αθήνα απευθύνει αίτημα στο Eurogroup να υπάρξει τεχνική παράταση του ισχύοντος προγράμματος έως ότου συμφωνηθούν οι όροι της νέας συμφωνίας προκειμένου να αποφευχθεί τεχνική πτώχευση.    


Δείτε το έγγραφο της επιστολής της κυβέρνησης προς το Eurogroup (στην αγγλική)
http://news.in.gr/files/1/2015/tsep2.pdf

Η επιστολή της κυβέρνησης προς ESM, Eurogroup, Κομισιόν

Η επιστολή που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απευθύνεται στο διοικητικό συμβούλιο του ESM και τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ και Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Σε αυτήν αναφέρεται: 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Προς τον Προεδρεύοντα του                                              Αθήνα, 30 Ιουνίου 2015
Συμβουλίου 
διοικητών Κεντρικών Τραπεζών του ESM 
και Πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν 
Ντάισελμπλουμ

Αγαπητέ προεδρεύοντα, αγαπητέ πρόεδρε,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, δια της παρούσης αιτούμε την στήριξή σας βάσει των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM.

Όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Δημοκρατία αντιμετωπίζει επείγοντα και επιτακτικά οικονομικά προβλήματα στο δεύτερο μισό του 2015 και για το σύνολο το 2016 δεδομένου ότι:

* Δεν έχει γίνει καμία εκταμίευση κονδυλίων από το δεύτερο πρόγραμμα της από τον Ιούλιο του 2014.

* Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση στις αγορές για να χρηματοδοτηθεί με βάση το άρθρο 1 της Οδηγίας για Δανεισμό (αποκαλούμενης «Οδηγίες») του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας («ESM»),

* Το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου του 2015 και η αίτηση μας για μια παράταση προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις εκκρεμούσες διαπραγματεύσεις δεν έχει γίνει αποδεκτή

* και ο Μηχανισμός Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) δεν επεκτάθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα ήταν αναγκαία για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Δεδομένων όλων των παραπάνω και δεδομένου ότι σήμερα 30 Ιουνίου 2015, λήγει η προθεσμία που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015 για την κατάληξη σε συμφωνία, η Ελλάδα ζητεί χρηματοοικονομική στήριξη από τον ESM με την μορφή διετούς δανείου με όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 13 της συνθήκης του ESM και στο άρθρο 2 των Οδηγιών.

Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να ικανοποιηθεί η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων αποπληρωμής του εξωτερικού και εσωτερικού χρέους της Ελλάδας. 

Σε συνδυασμό με το δάνειο, η Ελλάδα ζητεί να αναδιαρθρωθεί και να αναδιαταχθεί το χρέος προς τον EFSF στο πνεύμα των προτάσεων που θα υποβληθούν από την Κομισιόν ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας θα γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Κατά την λήξη του δανείου ή νωρίτερα, η Ελλάδα σκοπεύει να ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της.

Έως την έγκριση και την θέση σε ισχύ αυτού του Δανείου, η Ελλάδα ζητεί από το Eurogroup να παραταθεί το Πρόγραμμα για βραχύ χρονικό διάστημα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα πυροδοτηθεί μια τεχνική χρεοκοπία.

Η Ελλάδα είναι πλήρως δεσμευμένη για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους με τρόπο που διασφαλίζει την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ειλικρινά δικός σας, 
Αλέξης Τσίπρας

Κοινοποιήσεις: 
- Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
- Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές Υποθέσεις, τη Φορολόγηση και τα Τελωνεία κ. Πιερ Μοσκοβισί
- Γενικό Διευθυντή του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ

. in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
30-6-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: