Παρασκευή, Ιουνίου 12, 2015

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΕΡΙ GREXIT: PLAN B ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ EWG, ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται στην Ελλάδα με αξιωματούχους της ευρωζώνης να εκμυστηρεύονται στο Reuters ότι για πρώτη φορά συζητήθηκε σε επίπεδο Euroworking Group η πιθανότητα «plan B» για την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας της, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσουν, «σε πολύ θεωρητικό όμως επίπεδο και χωρίς να υπάρξει συμπέρασμα». 

Με τους περισσότερους στο EWG να μην θεωρούν πιθανή μια συμφωνία έως τον Ιούνιο, συζητήθηκε η λύση της επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος με τμηματικές εκταμιεύσεις υπό όρους, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, που δηλώνουν ακόμη ότι για κάποιες χώρες στην ευρωζώνη η χρεοκοπία της Ελλάδα είναι ένα πιθανό σενάριο.


Πληροφορίες για νέο τελεσίγραφο από το EWG στην Αθήνα να παρουσιάσει τις τελικές προτασεις-αποφάσεις της μέχρι σήμερα, Παρασκευή, το βράδυ επίσης δεν έλειψαν. 

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής εξετάζουν τώρα όλα τα σενάρια εάν η Ελλάδα αρνηθεί να συμβιβαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας η χώρα τελικώς να εγκαταλείψει την ευρωζώνη», ανέφερε αξιωματούχος που επικαλείται το Bloomberg. 

Σε ότι αφορά τη δυσπιστία των κυβερνητικών αξιωματούχων της ευρωζώνης που συμμετέχουν στον EWG για την επίτευξη συμφωνίας άμεσα, ώστε να μη χαθεί η διορία του Ιουνίου, οπότε λήγει η ισχύουσα παράταση του προγράμματος αξιωματούχος δήλωνε ότι «θα απαιτούσε (να υπάρξει) σε λίγες ημέρες πρόοδος η οποία δεν έγινε μέσα σε εβδομάδες. Η αντίδραση από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και άλλα κράτη-μέλη ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική».

Βεβαίως το να υπάρξει ταχεία πρόοδος εντός ολίγων ημερών μετά από τόσους μήνες διαπραγμάτευσης σε τεχνικό αλλά και ανώτερο πολιτικό επίπεδο δεν είναι απίθανο. Πολλώ δε μάλλον που η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για σκληρή δουλειά ώστε να υπάρξει έγκαιρα συμφωνία που θα μπορέσει να εγκρίνει και να επικυρώσει το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Σε ό,τι δε αφορά τις τεχνικές δυσκολίες για την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα που επίσης τονίζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, αυτό είναι διαδικαστικά θέματα που αν κλείσει η συμφωνία η ευρώπη έχει δείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα και αποτελεσματικά.   in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: