Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2015

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟΥΣ «ΔΥΣΟΣΜΟΥΣ» ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Εργολαβίες στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, που απορρίφθηκαν από την πάρεδρο του ελεγκτικού συνεδρίου λόγω παρατυπιών σε δύο διαγωνισμούς, απασχολούν τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη. Το θέμα προέκυψε μετά από καταγγελίες της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ το ζήτημα έφερε στη δημοσιότητα το ρεπορτάζ της Β. Ζούκα στη «Μακεδονία» της προηγούμενης Τρίτης, και στη «Θεσσαλονίκη» της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου. Να σημειωθεί ότι το θέμα θα τεθεί και στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου.


Πρόκειται για δύο διαγωνισμούς που ανατέθηκαν σε συγκεκριμένη εταιρία, αφορούν την επισκευή 961 κάδων απορριμμάτων προϋπολογισμού 240.000 ευρώ και την επισκευή κοντέινερ μεταφοράς απορριμμάτων σε εξωτερικά συνεργεία, προϋπολογισμού 224.721 ευρώ, στους οποίους διαπιστώνονται σοβαρές παρατυπίες.

Σχετικά με το θέμα δόθηκε εντολή από τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, να διενεργηθεί εσωτερικός έλεγχος, αλλά και ένορκη διοικητική εξέταση. Το αυτοτελές τμήμα εσωτερικού ελέγχου του Δήμου Θεσσαλονίκης καλείται να δώσει απαντήσεις για τους λόγους που οδήγησαν σε εμπλοκές στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς.

“Ο δήμαρχος έδωσε εντολή να γίνουν έλεγχοι. Περιμένουμε τη νομική γνωμοδότηση και τον εσωτερικό έλεγχο για να δούμε τι γίνεται με αυτές τις υποθέσεις”, ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, τονίζοντας πως “ζητήσαμε από τη νομική υπηρεσία να μας ενημερώσει εάν διαμορφώνεται άποψη και για άλλους διαγωνισμούς με την εμπλεκόμενη εταιρία, αφού υπήρξαν δύο προβλήματα με τις πράξεις της παρέδρου”.

Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς έως τότε “έχουμε παγώσει όλους τους διαγωνισμούς γιατί πρόκειται για τον ίδιο ανάδοχο".

Καταγγελία για τη συγκεκριμένη υπόθεση και για πράξεις με τις οποίες η πάρεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου διαπιστώνει παρατυπίες σε όλα τα στάδια των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στους δύο παραπάνω διαγωνισμούς, έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Εντάξει”, Εφραίμ Κυριζίδης.

“Πάγια θέση της παράταξής μας και του επικεφαλής μας Σταύρου Καλαφάτη, είναι ο ασφυκτικός και ενδελεχής έλεγχος της διοίκησης. Παρατηρήθηκαν φαινόμενα είτε μη παραλαβής των απαραίτητων δικαιολογητικών, είτε απουσίας πρωτοκόλλων παραλαβής εργασιών ακόμη και παραποιήσεις εγγράφων. Τέτοιες καταγγελίες δεν μας χαροποιούν αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τα αναδείξουμε με μοναδικό γνώμονα να διαλευκανθούν και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον αναλογούν", δήλωσε ο κ.Κυριζίδης.

Σε άλλη παλαιότερη περίπτωση που αφορά την επισκευή απορριμματοφόρων, στο πλαίσιο εργολαβίας που θα ξεπερνούσε για το σύνολο των οχημάτων τις 370.000 ευρώ, αναφέρεται ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη”, Γιώργος Αβαρλής.

“Από αυτοψία της διεύθυνσης μεταφορών της Περιφέρειας ακυρώθηκε η άδεια της εργολήπτριας εταιρίας, καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε πως οι εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν ως μηχανουργείο στον Άγιο Αθανάσιο ήταν μια γεωργική αποθήκη. Έξι αυτοκίνητα επισκευάστηκαν και το ερώτημα είναι πού; Στην αποθήκη;”, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ.Αβαρλής προσθέτοντας πως η παράταξη “Ανοιχτή Πόλη” έχει ζητήσει συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, προκειμένου να συζητηθούν εκτενέστερα τα οικονομικά θέματα του Δήμου.
http://www.makthes.gr/
  

ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: