Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2015

ΕΚΤΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ

Από τις 135.000 υπαγωγές στη ρύθμιση που είχαν γίνει από οφειλέτες που βρίσκονται στα μητρώα του ΚΕΑΟ και στο ΙΚΑ, το μήνα Σεπτέμβριο οι 28.442 βγήκαν εκτός διαδικασίας, γιατί δεν κατέβαλλαν ή τη μηνιαία δόση, ή τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν τα dikaiologitika.gr από αυτούς τους οφειλέτες, μόλις 871 (3,06%), χρωστούν ποσά από 200.000 ευρώ και άνω, δηλαδή ανήκουν στην κατηγορία των μεγαλο - οφειλετών.
Συνολικά, αυτός ο πολύ μικρός αριθμός οφειλετών χρωστάει ποσά στα Ασφαλιστικά Ταμεία που υπερβαίνουν τα 600 εκατ. ευρώ και κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση για να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα χωρίς τελικά, να περιορίσουν ή να εξαφανίσουν το χρέος τους.
Τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΚΕΑΟ είναι αποκαλυπτικά: Εντοπίστηκαν 619 οφειλέτες (νομικά πρόσωπα) που βγήκαν εκτός ρύθμισης με χρέη από 200.000 - 500.000 ευρώ ο καθένας και το σύνολο της οφειλής τους έφτασε τα 200 εκατ. ευρώ. Άλλοι 149 οφειλέτες χρωστούν ποσά από 500.000 - 1 εκατ. ευρώ έκαστος, που συνολικά φτάνουν τα 100,5 εκατ. ευρώ και επίσης κατάφεραν να βγουν εκτός ρύθμισης «αλώβητοι». Επίσης, βρέθηκαν 103 οφειλέτες, με χρέη από 1 εκατ. ευρώ και άνω ο καθένας, που συνολικά υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ και τελικά βγήκαν και εκείνοι με τη σειρά τους εκτός ρύθμισης. Το ΚΕΑΟ τώρα κινεί όλες τις διαδικασίες για να αναζητήσει τα ποσά που έχουν χαθεί όμως λόγω οικονομικής κατάστασης έχει δοθεί εντολή για αναστολή όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, συνεπώς οι πιέσεις που μπορούν να ασκηθούν αυτή την περίοδο, είναι περιορισμένες. Όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου, προετοιμάζουν το έδαφος έτσι ώστε μόλις αρθούν οι δυσκολίες να ξεκινήσει αμέσως το «κυνήγι» αυτών των οφειλετών, αφού πλέον θεωρείται ότι «κορόιδεψαν» το σύστημα και κατάφεραν πάλι, να διαφύγουν αλώβητοι...
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΕΑΟ, στο σύντομο χρόνο της λειτουργίας του (από τον Ιούλιο του 2013 και μετά), έχει βρεθεί μπροστά σε ανάλογη δυσκολία εντοπισμού οφειλετών και κατά συνέπεια ρύθμισης των χρεών τους. Στα τέλη του 2013 επιστράφηκαν πίσω στο Κέντρο περίπου 40.000 επιστολές που είχαν σταλεί σε αντίστοιχα νομικά πρόσωπα, τα οποία είχαν εντοπιστεί με χρέη προς τα Ταμεία τους, τα οποία υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, πρόκειται για ποσά που πολύ δύσκολα θα εισπραχθούν, αφού πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν βάλει οριστικά «λουκέτο».
Συνολικά στο ΚΕΑΟ έχουν μεταφερθεί χρέη από τα τέσσερα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), τα οποία προέκυψαν από 280.000 οφειλέτες περίπου και ανέρχονται στο ποσό των 14,5 δισ. ευρώ
Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ έχουν βρει επιχειρήσεις που έχουν αναγάγει σε... επιστήμη να εξαφανίζουν τα ίχνη τους για να αποφεύγουν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες για να μπουν «λουκέτα» σε επιχειρήσεις που διαπιστώνεται ότι «κατ' εξακολούθηση» εξαπατούν τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλάζοντας ονομασία, έδρα ή και πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης. Ήδη υπάρχει πρωτόδικη απόφαση για κλείσιμο επιχείρησης που έχει «φεσώσει» το ΙΚΑ με ποσό μεγαλύτερο των 200 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διεύθυνση Ανάλυσης Κινδύνου του ΚΕΑΟ εντοπίζει  σε συγκεκριμένους κλάδους να κλείνουν επιχειρήσεις και να ανοίγουν ξανά με διαφορετική επωνυμία, με σκοπό να «κρύψουν» τα χρέη τους. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις τοποθετούνται υπεύθυνοι των επιχειρήσεων «αχυράνθρωποι» κυρίως υπερήλικες ή αλλοδαποί, που όμως δεν έχουν το παραμικρό εισόδημα, για να διαφεύγουν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων. Η απάντηση σε αυτές τις πρακτικές είναι το μέτρο της άρνησης αποδοχής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τις επιχειρήσεις αυτές, που συνοδεύεται με το μέτρο της μη χορήγησης Ασφαλιστικής Ενημερότητας. Έτσι, οι επιχειρήσεις αυτές αποκαλύπτονται και μετά πιέζονται με την απειλή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις) για να καταβάλλουν τα οφειλόμενα.
Έως τώρα τα πεπραγμένα του ΚΕΑΟ για το τρέχον έτος, είναι καλύτερα του αναμενομένου. Με στόχο είσπραξης 200 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, είχαν εισρεύσει στα Ταμεία, ποσά άνω των 400 εκατ. ευρώ. Με συμπληρωμένους 9 μήνες, έχουν εισπραχθεί πάνω από 700 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο, τα έσοδα του ΚΕΑΟ, ανήλθαν στα 95,5 εκατ. ευρώ, ποσό που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα βρίσκεται σε «κλοιό» περιορισμού των τραπεζικών συναλλαγών (capital controls), εδώ και πάνω από τρεις μήνες. 
http://news247.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: