Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2015

ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ: Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ HIV

Μηδενισμό της λίστας αναμονής των χρηστών ναρκωτικών ουσιών για την ένταξή τους σε προγράμματα απεξάρτησης, μέσα σε ένα χρόνο, δεσμεύτηκε – εκ μέρους της κυβέρνησης- ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κος Ιωάννης Μπασκόζος ο οποίος συμμετείχε στην Εξέταση της 2ης Περιοδικής Έκθεσης της Ελλάδας για τα «Οικονομικά, Κοινωνικά & Πολιτιστικά δικαιώματα» που πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2015, στη Γενεύη. 
Ο κ. Μπασκόζος έκανε αναφορά στη λειτουργία μονάδων χορήγησης υποκατάστατων σε χώρους των νοσοκομείων καθώς οι χρήστες θεωρούνται ασθενείς  και χρειάζονται πολύπλευρη ιατρική περίθαλψη. Η συνεργασία με τα νοσοκομεία δίνει στα εξαρτημένα άτομα ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες, είπε χαρακτηριστικά. 

Στη τοποθέτηση του κατά το γενικό μέρος της συνεδρίασης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας επισήμανε ότι: Η Ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει την καθολική και ισότιμη υγειονομική κάλυψη όλων των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των μεταναστών, έχει δώσει οδηγίες στους διευθυντές όλων των νοσοκομείων προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας σε όποιον χρειάζεται φροντίδα, γεγονός που δείχνει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, η οποία υπερβαίνει ενίοτε το γράμμα του νόμου. 
Και σημείωσε: «η πολύ καλή συνεργασία με τους εθελοντές και τις ΜΚΟ μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις άμεσες ανάγκες υγείας των προσφύγων και των μεταναστών. Η υποβάθμιση όλων των δομών της δημόσιας υγείας κατά τα τελευταία πέντε χρόνια λιτότητας και εσωτερικής πολιτικής υποτίμησης, καθιστά απαραίτητη τη συνεργασία και τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας ώστε να υπάρξει ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας σε όλα τα σημεία εισόδου και διαμονής των προσφύγων και των μεταναστών. Παρά τα αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι αναγκαία η αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία ώστε να φθάσει στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 
Από πλευράς Υπουργείου Υγείας  στα ερωτήματα που τέθηκαν από την Επιτροπή ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας απάντησε σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: 
την αύξηση των κρουσμάτων από μολύνσεις HIV /AIDS  στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης με πιθανές αιτιολογίες του φαινομένου τη φτώχεια, 
 την υποβάθμιση των συνθηκών ζωής και την αυξανόμενη επίπτωση της κατάθλιψης που οδηγούν σε συμπεριφορές που αυξάνουν των κίνδυνο μετάδοσης. 
Ανέφερε τη διακοπή της διάθεσης συρίγγων και προφυλακτικών στους χρήστες ναρκωτικών κατά την τελευταία πενταετία γεγονός που έχει ήδη αναστραφεί από τη νέα κυβέρνηση. 
τη διάγνωση μερικών κρουσμάτων ελονοσίας σε μετανάστες από χώρες που ενδημεί η νόσος χωρίς στοιχεία ενδογενούς μετάδοσης. Ορισμένες καθυστερήσεις που είχαν παρατηρηθεί στους αεροψεκασμούς τα τελευταία χρόνια εξαλείφθηκαν την φετινή καλοκαιρινή περίοδο.
   http://www.healthview.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: