Παρασκευή, Οκτωβρίου 23, 2015

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ: ΣΕ ΡΟΛΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ «ΠΑΛΙΩΝ» ΚΑΙ «ΝΕΩΝ» ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στην Ολομέλεια βρίσκεται από χτες και θα ψηφιστεί αύριο το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, με το οποίο η κυβέρνηση, διατηρώντας στο ακέραιο την αδιαφάνεια και τη διαπλοκή, προωθεί την αναδιανομή της πίτας ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο των ΜΜΕ, ντόπια και ξένα, καθώς και τη συγκέντρωση των τηλεοπτικών συχνοτήτων σε λιγότερα χέρια.
Το νομοσχέδιο προωθείται με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ και χτες οι αρμόδιοι υπουργοί Επικρατείας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Παππάς, και Χρ. Σπίρτζης, αντίστοιχα, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελος, επιχείρησαν να εμφανίσουν το νομοσχέδιο ως «κοσμογονία», που αλλάζει «άρδην» το τηλεοπτικό τοπίο, ότι δήθεν η κυβέρνηση τα «βάζει με τα μεγάλα συμφέροντα» και ότι «δίνει τέλος» στη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Την ίδια ώρα, κανένα από τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων δεν διαφώνησε επί της ουσίας με το νομοσχέδιο. Ασκησαν κριτική από τη σκοπιά τμημάτων του κεφαλαίου που διεκδικούν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Χαρακτηριστική των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών, εξάλλου, είναι και η χτεσινή παρέμβαση της εκπροσώπου της Κομισιόν, Αν. Μπράιτχαρντ, η οποία ανέφερε ότι έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για συγκεκριμένα στοιχεία του νόμου, στα οποία δεν θέλησε ωστόσο να αναφερθεί.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης, αφού είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής, επικέντρωσε την αντιπαράθεσή του στο άρθρο που προβλέπει ότι την έκδοση και τον αριθμό των αδειών θα εκδίδει ο αρμόδιος υπουργός, τον οποίο χαρακτήρισε καναλάρχη.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Παπαθεοδώρου εξέφρασε την «ανησυχία» του για τη «συμβατότητα» του νομοσχεδίου με τους κανονισμούς της ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ακόμα την «καλή διάθεση» να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, με την προϋπόθεση να γίνουν δεκτές οι παρατηρήσεις του, διαχειριστικού περιεχομένου. Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ στην αρχή της συζήτησης είχε καταθέσει αίτημα συνταγματικότητας του νομοσχεδίου, το οποίο απορρίφθηκε.
Το Ποτάμι, μέσων των βουλευτών του, δήλωσε την πρόθεσή του να ψηφίσει υπέρ επί της αρχής. Ο ειδικός αγορητής της ΧΑ, Γ. Λαγός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «κινείται σε θετικό πλαίσιο». Ο δε αρχηγός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκος, στην ομιλία του τα «έβαλε» με τους νταβατζήδες εργολάβους που κατέχουν τα κανάλια, όμως του... διέφυγε ότι ιδιοκτήτες είναι και εφοπλιστές. Για «πρόχειρη δουλειά» έκανε λόγο Γ. Σαρίδης από την Ενωση Κεντρώων.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ
Τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης αποκάλυψαν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Ανέδειξαν ότι τόσο οι διαδικασίες του επείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση για την ψήφιση το νομοσχεδίου, όσο και οι δηλώσεις ότι δήθεν μπαίνει τέλος στην ασυδοσία στα ΜΜΕ, είναι επικοινωνιακός αντιπερισπασμός, για να «κουκουλώσει» ότι την ώρα που καμώνεται ότι... ξεκίνησε «πόλεμο» με τα επιχειρηματικά συμφέροντα στα ΜΜΕ, παίρνει απανωτά αντιλαϊκά μέτρα για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, σε αυτούς δηλαδή που ανήκουν και τα ΜΜΕ.
Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας επισήμανε, επιπρόσθετα, ότι το νομοσχέδιο «είναι από μόνο του αδιαφανές. Σε πολύ κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αριθμό αδειών, τιμή εκκίνησης αδειών και μετοχικό κεφάλαιο αδειών όλα αυτά αφήνονται ανοιχτά, στον αέρα και ουσιαστικά καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο για να δώσουμε λευκή εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να τα ρυθμίσει».
Ειδική αναφορά στους εργαζόμενους έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, τονίζοντας: «Οι εργαζόμενοι των υπαρκτών καναλιών τι θα γίνουν; Θα εξαφανιστούν; Διότι με βάση αυτό το νομοσχέδιο, ο κάθε έξυπνος επιχειρηματίας διαλύει το παρόν, το πτωχεύει, φτιάχνει καινούργια εταιρεία και κατεβαίνει».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε σαφές ότι είναι τουλάχιστον κοροϊδία να γίνεται λόγος για διαφάνεια, για χτύπημα της διαπλοκής, για πραγματική ενημέρωση, όσο τα ΜΜΕ είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Σημείωσε ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα και το κεφάλαιο χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για να χειραγωγεί συνειδήσεις.
Αναφερόμενος στους εργαζόμενους σημείωσε ότι δεν αρκεί ο αριθμός που αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι θα πρέπει να έχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Πρέπει συγκεκριμένα να ξεκαθαριστεί με τι εργασιακά δικαιώματα, με τι συμβάσεις θα δουλεύουν και το οργανόγραμμα. Ενώ ανέφερε ότι το ΚΚΕ γι' αυτό το θέμα θα καταθέσει σήμερα τροπολογία.  

http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
23-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: