Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Στον καιρό αποδίδουν κυρίως στελέχη του Λιμενικού Σώματος μιλώντας στο Βήμα τη μηδενική ροή προσφύγων που καταγράφηκε στη Λέσβο, χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο σε αυτό να έχει παίξει ρόλο και ο «εγκλωβισμός» εκατοντάδων ξεριζωμένων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη.

Όπως έλεγαν, λόγω των δυνατών ανέμων που «έσπρωχναν» τα κύματα προς τα τουρκικά παράλια φαίνεται ότι αποφάσισαν οι διακινητές να «αναβάλουν» τα «δρομολόγια» προς τη Λέσβο - τη Δευτέρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ.


Τόνιζαν επίσης πως πιθανόν οι πρόσφυγες να μη θέλουν να ταξιδέψουν έχοντας ενημερωθεί με τα κινητά τηλέφωνα τους (μέσω μηνύματος που μπορεί να τους έστειλαν άλλοι συμπατριώτες τους που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας είτε έχοντας μάθει από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες) για το τι γίνεται στην Ειδομένη, φοβούμενοι πως θα αποκλειστούν οπότε να περιμένουν να ταξιδέψουν άλλη στιγμή όταν θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Τα στελέχη του Λιμενικού σημείωναν ότι θα δουν πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα της μεταφοράς προσφύγων και τις επόμενες ημέρες όταν βελτιωθεί ο καιρός, οπότε θα μπορούν να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για το τι οδήγησε στο εντυπωσιακό στοιχείο -με βάση τα στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων μηνών- της μηδενικής άφιξης προσφύγων στη Λέσβο.

Υπενθυμίζεται ότι το τριήμερο (από τις 07.30 της Παρασκευής έως τις 07.30 της Δευτέρας) διασώθηκαν 384 πρόσφυγες σε δέκα περιστατικά έρευνας - διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Καλολίμνου.

Την άποψη των στελεχών του Λιμενικού φαίνεται ότι ενστερνίζεται και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε: «Νομίζω ότι συμβάλλουν τρεις παράγοντες. Ο κύριος παράγοντας είναι ο καιρός - είχαμε πολύ κακό καιρό και απαγορευτικά. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι ο εγκλωβισμός των μη προσφύγων στέλνει ένα μήνυμα σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να περάσουν προς τα εδώ και πιθανώς το καθυστερούν. Και θέλω να ελπίζω ότι ο τρίτος παράγοντας είναι εν όψει και της ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης με την Τουρκία - μια κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία. Θα φανεί στην πορεία».  
in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
23-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: