Τετάρτη, Νοεμβρίου 11, 2015

ΛΕΣΒΟΣ: ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το παλαιό κτίριο του Εργατικού Κέντρου επί της οδού Κομνηνάκη στη Μυτιλήνη κατέλαβαν τα ξημερώματα του Σαββάτου αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το χώρο για στέγαση προσφύγων. Σήμερα το απόγευμα όμως έγινε ανακατάληψη του χώρου. Με βάση όσα υποστηρίζει το Εργατικό Κέντρο, «μέλη εργατικών σωματείων της Λέσβου, ανέκτησε την ευθύνη για τη λειτουργία του χώρου και παράλληλα παρέχει κάθε βοήθεια και φροντίδα στους πρόσφυγες-μετανάστες που έχουν καταλύσει εκεί.»


Σχετικό δημοσίευμα στο Lesvosnews αναφέρει μεταξύ άλλων: Το παλαιό κτίριο  του Εργατικού Κέντρου επί της Κομνηνάκη κατέλαβαν τα ξημερώματα του Σαββάτου αλληλέγγυοι για τους πρόσφυγες, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το χώρο για τη στέγασή τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας στόχος της κατάληψης  «είναι να γίνει χώρος στέγασης των προσφύγων μιας και τα κέντρα κράτησης προσφύγων στο νησί της Λέσβου βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και δεν προσφέρονται για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης αλλά και για να γίνει ένας χώρος όπου αλληλέγγυος κόσμος θα μπορεί να οργανώνει τις δράσεις του για την στήριξη προσφύγων και μεταναστών.»   Παράλληλα τονίζουν ότι το κτίριο είναι άδειο και όλο αυτό το καιρό δεν είχε αξιοποιηθεί.  

Το Εργατικό Κέντρο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι  το «κτίριο όχι μόνο δεν είναι «άδειο» κι αχρησιμοποίητο, αλλά ήδη χρησιμοποιείται, εκτός από τις ανάγκες οργάνωσης των εργατικών αγώνων και για την οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης του ΠΕΚ προς τους πρόσφυγες; Γιατί προέταξαν την όντως άμεση ανάγκη για στέγαση των προσφύγων ενόψει του χειμώνα ενώ είναι προφανές ότι το κτίριο δεν παρέχει συνθήκες ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαμονής στους φιλοξενούμενους;.» 

Σήμερα το απόγευμα με βάση όσα υποστηρίζει το Εργατικό Κέντρο «μέλη εργατικών σωματείων της Λέσβου, ανέκτησε την ευθύνη για τη λειτουργία του χώρου και παράλληλα παρέχει κάθε βοήθεια και φροντίδα στους πρόσφυγες-μετανάστες που έχουν καταλύσει εκεί.»  Δηλαδή έχουμε ανακατάληψη! Παράλληλα  το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει τους αλληλέγγυους ότι αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί τους .

Ρωτάει  το  Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του: Γιατί από τη στιγμή που το ΠΕΚ επανήλθε στο κτίριο, αναλαμβάνοντας το ίδιο τη φροντίδα για τους πρόσφυγες-μετανάστες που βρίσκονται εκεί, δηλώνοντας ότι είναι ευπρόσδεκτοι, εκείνοι τους κάλεσαν να εγκαταλείψουν το κτίριο και καλούσαν τον κόσμο να στραφεί ενάντια στα μέλη των συνδικάτων;» Τέλος η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καταγγέλλει φθορές στο κτίριο.

* * *

ΕΠίσης, δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αναφέρει:

Υπό τον έλεγχο του ΚΚΕ, κτήριο για τη στέγαση προσφύγων

Συντάκτης: Ανθή Παζιάνου

Τον έλεγχο της κατάληψης του χώρου όπου στεγάζονταν παλιά το Εργατικό Κέντρο στη Μυτιλήνη, θέλησε, σήμερα (Τρίτη) το απόγευμα, να «ανακτήσει» το ΚΚΕ, το οποίο είχε καταληφθεί τα ξημερώματα του Σαββάτου από αλληλέγγυους και πρόσφυγες για τη στέγαση των τελευταίων.

Μάλιστα λίγες ώρες αργότερα, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου (που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ) είχε μοιράσει τρόφιμα, ρούχα και κουβέρτες στις οικογένειες προσφύγων που διέμεναν και δεν φαίνονταν ότι θα προχωρήσουν στην εν λόγω κίνηση.

Το κτήριο είχε εγκαταλειφθεί επειδή ήταν ακατάλληλο και η Εργατική Εστία (πλέον το υπουργείο Εργασίας) εξακολουθεί να νοικιάζει για το Εργατικό Κέντρο ένα άλλο κτήριο. Ωστόσο, πριν από περίπου δύο χρόνια μέλη του Εργατικού Κέντρου και της ΚΝΕ με δικά τους έξοδα έφτιαξαν το χώρο και έκτοτε τον χρησιμοποιούν ως πολιτιστικό χώρο, αλλά και για κομματικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να φύγουν οι πρόσφυγες, αλλά να έχει τον έλεγχο το ίδιο.




ΠΡΕΖΑ TV
11-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: