Τετάρτη, Φεβρουαρίου 03, 2016

ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»-ΝΕΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΦΑΚΕΛΩΜΑ

Σχέδιο δράσης για την εξάλειψη των μέσων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας παρουσίασε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες θα αναπτύξει περαιτέρω τους κανόνες και τα εργαλεία της Ε.Ε., για την αντιμετώπιση των νέων απειλών και θα βοηθήσει τις εθνικές αρχές να συνεργάζονται καλύτερα ώστε να εντείνουν τον αγώνα κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

 Επισημαίνεται ότι το σχέδιο της Επιτροπής για την εξάλειψη των δυνατοτήτων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας «εξισορροπεί την ανάγκη για αύξηση της ασφάλειας με την ανάγκη για σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η προστασία δεδομένων και οι οικονομικές ελευθερίες».


Ειδικότερα, ο πρώτος άξονας του σχεδίου δράσης της Επιτροπής εστιάζει στον εντοπισμό των τρομοκρατών μέσω κεφαλαιακών κινήσεων και την παρεμπόδισή τους να μεταφέρουν κεφάλαια και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Η Επιτροπή ζητεί από τα κράτη μέλη να δεσμευτούν ότι θα προχωρήσουν στην εφαρμογή των μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που εγκρίθηκε το Μάιο του 2015.

Επιπλέον, ως τον Ιούνιο η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τροποποιήσεις στην οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στους ακόλουθους τομείς:

Εξασφάλιση εγγυήσεων υψηλού επιπέδου όσον αφορά τη ροή κεφαλαίων από τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου.
Ενίσχυση των εξουσιών των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών της ΕΕ και διευκόλυνση της συνεργασίας τους:
Κεντρικά μητρώα τραπεζικών λογαριασμών και λογαριασμών πληρωμών ή κεντρικά συστήματα ανάκτησης δεδομένων σε όλα τα κράτη μέλη:
Αντιμετώπιση των κινδύνων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που συνδέονται με εικονικά νομίσματα:
Αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με ανώνυμα προπληρωμένα μέσα (π.χ. προπληρωμένες κάρτες):
Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της μεταφοράς στην ΕΕ των μέτρων δέσμευσης κεφαλαίων που έχουν θεσπίσει τα Ηνωμένα Έθνη και βελτίωση της πρόσβασης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των οικονομικών παραγόντων της Ε.Ε. στους καταλόγους των Ηνωμένων Εθνών έως τα τέλη του 2016.
Ποινικοποίηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
Περιορισμός των κινδύνων που συνδέονται με τις πληρωμές σε μετρητά
Αξιολόγηση πρόσθετων μέτρων για την παρακολούθηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου της Επιτροπής εστιάζει στην εξάλειψη των πηγών εσόδων που χρησιμοποιούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Το παράνομο εμπόριο που πραγματοποιείται από περιοχές υπό την κατοχή τους αποτελεί σήμερα την κύρια πηγή εσόδων των τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου πολιτιστικών αγαθών και του εμπορίου ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας. Αντλούν επίσης έσοδα από το εμπόριο νόμιμων αγαθών. Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα παρέχουν τεχνική βοήθεια στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, καθώς και στήριξη σε τρίτες χώρες, ώστε να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στον τομέα αυτό. Χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας θα λάβουν επίσης στήριξη για να ενισχύσουν τον αγώνα τους κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Το 2017 η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για την ενίσχυση των εξουσιών των τελωνειακών αρχών με στόχο την εξάλειψη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω του εμπορίου αγαθών. Μια άλλη πρόταση θα αφορά το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών αγαθών και θα αποσκοπεί στην επέκταση του πεδίου εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας σε περισσότερες χώρες. Όλα τα μέτρα θα πρέπει να έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2017, τονίζει η Επιτροπή.
πηγή: Ναυτεμπορική
 ΠΡΕΖΑ TV
3-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: