Τετάρτη, Φεβρουαρίου 03, 2016

SOS ΕΚΠΕΜΠΕΙ Η ΙΟΡΔΑΝΙΑ: ΖΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα δηλώνει πως η χώρα του χρειάζεται μακροπρόθεσμη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να ανταποκριθεί στο τεράστιο κύμα σύρων προσφύγων που φθάνει στη χώρα, προειδοποιώντας πως εάν δεν λάβει υποστήριξη το «φράγμα θα σπάσει».

Σε συνέντευξή του στο BBC που μεταδόθηκε την Τρίτη, ο βασιλιάς Αμπντάλα είπε πως η προσφυγική κρίση υπερφορτώνει τις κοινωνικές υπηρεσίες της Ιορδανίας και απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα. 


Η Ιορδανία έχει ήδη δεχθεί περισσότερους από 600.000 καταγεγραμμένους από τον ΟΗΕ σύρους πρόσφυγες.

Εν όψει της διάσκεψης δωρητών για τη Συρία, ο Αμπντάλα ανέφερε ότι ασκείται πλέον τεράστια πίεση στις κοινωνικές υπηρεσίες, τις υποδομές και την οικονομία της Ιορδανίας. 

Εδώ και δεκαετίες η Ιορδανία υποδέχεται ανθρώπους που διαφεύγουν από συρράξεις στα σύνορά της -Παλαιστίνιους, Ιρακινούς και τώρα τόσους πολλούς Σύρους που αναλογούν σχεδόν στο 20% του πληθυσμού.

«Για πρώτη φορά, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο» δήλωσε ο Αμπντάλα, επισημαίνοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια εάν θέλει να συνεχίσει η Ιορδανία να δέχεται πρόσφυγες.

Την περασμένη Πέμπτη, αξιωματούχοι δήλωσαν πως η ΕΕ θα υποσχεθεί τη χορήγηση περίπου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, σε διεθνή διάσκεψη δωρητών που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, ως βοήθεια στους σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στο Ιράκ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τον περασμένο μήνα πως θα ασκήσει πίεση στην ΕΕ προκειμένου να χαλαρώσει τους εξαγωγικούς κανονισμούς για την Ιορδανία ώστε να βοηθήσει να προκληθεί οικονομική ανάπτυξη.

«Αυτή η εβδομάδα θα είναι πολύ σημαντική για τους Ιορδανούς για να δουν αν θα υπάρξει βοήθεια όχι μόνο για τους σύρους πρόσφυγες, αλλά και για το δικό τους μέλλον» δήλωσε στο BBC ο Αμπντάλα.

Μέλος του διεθνούς, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνασπισμού που βομβαρδίζει τη Συρία, η Ιορδανία επαινείται εδώ και καιρό για τη βοήθεια που παρέχει στους πρόσφυγες με αποτέλεσμα να λαμβάνει μεγάλα ποσά ξένης βοήθειας.

Ωστόσο έχει προκαλέσει επικρίσεις από δυτικούς συμμάχους και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την κατάσταση κοντά στα σύνορά της με τη Συρία, όπου χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν αποκομμένοι από κάθε βοήθεια.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί αφότου η Ρωσία άρχισε να εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα τον περασμένο Σεπτέμβριο σε υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα δήλωσε πως αν η Ιορδανία δεν βοηθηθεί, η προσφυγική κρίση θα επιδεινωθεί.

«Διεθνής κοινότητα, σταθήκαμε πάντα δίπλα σας. Τώρα ζητάμε τη βοήθειά σας, δεν μπορείτε να πείτε όχι αυτή τη φορά» τόνισε. IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
3-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: