Τρίτη, Απριλίου 26, 2016

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ ΝΟΣΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ»

Από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια έπασχε η 17χρονη Αφγανή πρόσφυγας που απεβίωσε στον καταυλισμό του Ελληνικού, σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού που καταγγέλλει φαινόμενα παραπληροφόρησης και συστηματική κακοποίηση της έννοιας της αλληλεγγύης. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι «στον καταυλισμό του Ελληνικού δεν υπάρχει καταγεγραμμένο επικίνδυνο μεταδοτικό νόσημα».

Το ΜΚΙ Ελληνικού σε ανακοίνωσή του αντικρούει δημοσιεύματα που ήθελαν την 17χρονη να έχει αποβιώσει από μεταδοτικό νόσημα εξηγώντας ότι «η συγκεκριμένη πρόσφυγας έπασχε από αυτοάνοσο νόσημα έχοντας σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια και η κατάσταση της υγείας της λόγω της ταλαιπωρίας του ταξιδιού είχε επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο, καθώς δεν έπαιρνε τα φάρμακα που απαιτούνταν». 


Επιβεβαιώνει ότι η ασθενής είχε μεταφερθεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο στις 14 Απριλίου με κοιλιακό άλγος λόγω γαστρεντερίτιδας, με αποτέλεσμα οι γιατροί να κρίνουν σκόπιμο να την κρατήσουν για νοσηλεία. «Ωστόσο οι γονείς της ανέλαβαν την ευθύνη και την πήραν μαζί τους στον καταυλισμό. Η κατάσταση της υγείας της, όμως, επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε εκ νέου στο νοσοκομείο όπου και διασωληνώθηκε» υπενθυμίζει. 

Με αφορμή το περιστατικό αυτό και τις ανησυχίες για μεταδοτικές ασθένειες μεταξύ των προσφύγων από τις οποίες κινδυνεύουν οι ντόπιοι, το ΜΚΙ Ελληνικού ξεκαθαρίζει ότι στον καταυλισμό του Ελληνικού δεν υπάρχει καταγεγραμμένο επικίνδυνο μεταδοτικό νόσημα. 

Βέβαια, σημειώνει ότι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων δεν είναι καλές σε αυτό τον χώρο και ζητά τη βελτίωση των υποδομών. 

«Όλοι οι γιατροί κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες κάθε μέρα για την ιατροφαρμακευτική φροντίδα των προσφύγων σε όλα τα κέντρα. Κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει σε σχέση με τις ασθένειες που υπάρχουν χωρίς να μιλά με τους γιατρούς που προσφέρουν στα κέντρα αυτά» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. 

Τέλος, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο υποστηρίζει ότι επιχειρείται από οργανωμένα κέντρα 
η κατασυκοφάντηση της λέξης αλληλεγγύη, είτε βαφτίζοντας ως τάχα «αλληλέγγυους» κάποιους που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό, είτε διαβάλλοντας τους χώρους αλληλεγγύης με ψέματα και παραπληροφόρηση.

Μαίρη Μπιμπή    . in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: