Δευτέρα, Απριλίου 25, 2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: ΟΠΛΟΦΟΡΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ» ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΟΣΥ

Καθαρίστριες προσέφυγαν στο ΣΕΠΕ για να καταγγείλουν εργολαβική εταιρία που -μεταξύ άλλων- τους χρωστά δεδουλευμένα από το 2013 και απ’ ό,τι φαίνεται αντί για το δίκιο τους, βρήκαν το μπελά τους. Σύμφωνα με τις επώνυμες καταγγελίες, ο επιθεωρητής εργασίας, Αντώνης Πατατανές, «υποδέχτηκε» οπλοφορώντας τις καθαρίστριες και τον συνδικαλιστή της ΟΣΥ.

του Άγγελου Προβολισιάνου

Στις 28 Μαρτίου οι καθαρίστριες της εργολαβικής εταιρίας καθαρισμού (μία από τις ιδιότητες που έχει η συγκεκριμένη εταιρία) ΛΙΝΚ ΑΠ ΑΕ, μαζί με τον Αποστόλη Κασιμέρη, συνδικαλιστή του ΟΑΣΑ, επισκέφτηκαν Επιθεώρηση Εργασίας Δυτικού Τομέα στην οδό Αγησιλάου 10.

Οι εργαζόμενες -σύμφωνα με τα λεγόμενά τους- ήθελαν να καταγγείλουν χρέη της εταιρίας αναφορικά με δεδουλευμένα από το 2013, τη μη καταβολή δώρων και επιδομάτων αδείας, μη καταβολή νυχτερινών, αργιών, γάμου, καθώς και τριετίες. Επίσης, εργασιακό εκφοβισμό και μονομερής χορήγηση ρεπό και αδειών. Αξιοσημείωτο δε πως η συγκεκριμένη εταιρία έχει αναλάβει τον καθαρισμό των λεωφορείων και στα 7 αμαξοστάσια που διαθέτει η Αττική.


«Η εταιρία πάντα μας πλήρωνε με δυο – τρεις μήνες καθυστέρηση» λέει η Μαρία Βουλέλη, καθαρίστρια της εταιρίας ΛΙΝΚ ΑΠ, και προσθέτει: «Δώρα και επιδόματα αποτελούν όνειρο. Μάλιστα, μας έβαζε να υπογράφουμε ότι λαμβάναμε τα δώρα και όταν διαμαρτυρόμασταν έδινε εντολή στην προϊσταμένη να μαζέψει τα ονόματα όσων αντιδρούσαν».

Σχετικά με όσα έλαβαν χώρα στο ΣΕΠΕ, η κ. Βουλέλη κάνει λόγο για αγενέστατη συμπεριφορά από τους υπαλλήλους της επιθεώρησης. «Τι θέλετε εδώ; Τι κάνετε εδώ πέρα;» ρώταγαν οι υπάλληλοι του ΣΕΠΕ στον Βοτανικό τις 8 καθαρίστριες.

«Ενώ περιμέναμε αρκετή ώρα την πλευρά της εργοδοσίας για να καταθέσουμε την καταγγελία, ο κ. Κασιμέρης πήγε προς το γραφείο της διευθύντριας. Τότε, μία άλλη υπάλληλος πρόλαβε και του έκλεισε την πόρτα στη μούρη» αφηγείται η καθαρίστρια.

Εκείνη την ώρα πετάχτηκε ο επιθεωρητής εργασίας Αντώνης Πατατανές προσπάθησε να απωθήσει τον συνδικαλιστή του ΟΑΣΑ, με τους δύο άντρες να σπρώχνονται. «Τότε, παρατηρήσαμε ότι ο συγκεκριμένος άντρας οπλοφορούσε» καταλήγει.

«Ανάγκασε τις καθαρίστριες να του χαρίσουν έναν μισθό»

Ο συνδικαλιστής του ΟΑΣΑ, Αποστόλης Κασιμέρης, μίλησε στο koutipandoras.gr τόσο για τις εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα -όπως τις χαρακτήρισε- των καθαριστριών όσο και για το περιστατικό με τον επιθεωρητή εργασίας που οπλοφορούσε.

«Η ιστορία έχει ξεκινήσει από τις 26 Ιανουαρίου, όταν αντιστέκονταν οι καθαρίστριες στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού και αρνούνταν να καθαρίσουν τα λεωφορεία» ανέφερε αρχικά ο κ. Κασιμέρης και συμπλήρωσε λέγοντας: «Εμείς, ακούγαμε όλα αυτά που τραβάγανε από την εργοδοσία, όμως καμία δεν ερχόταν να καταγγείλει το τι γινόταν».

Ο συνδικαλιστής του ΟΑΣΑ τονίζει η ΛΙΝΚ ΑΠ Α.Ε. χρωστάει τρεις μισθούς στις καθαρίστριες από το 2013. «Μάθαμε ότι ο εργοδότης ανάγκασε τις καθαρίστριες να του χαρίσουν ένα μισθό για να μπορέσει να αναλάβει πάλι το έργο στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ» υπογραμμίζει, ενώ σημειώνει ότι η αποχή των δικηγόρων έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει εκδικασθεί καμία καταγγελία των καθαριστριών στο ΣΕΠΕ.

«Μάλιστα, σε αρκετά αμαξοστάσια οι εργαζόμενες έχουν υπογράψει ότι λάμβαναν κανονικά δώρα Χριστουγέννων, ενώ άλλα λεφτά έγραφαν οι συμβάσεις και άλλα πληρώνονταν. Λόγου χάρη, η εταιρία έχει δόσει φορολογικές βεβαιώσεις που αντιστοιχούν σε 700 ευρώ, ενώ ο μηνιαίως μισθός είναι 450 ευρώ» υποστηρίζει ο κ. Κασιμέρης. Για τα φαινόμενα αυτά επιρρίπτει ευθύνες και στη νέα διοίκηση της ΟΣΥ.

Όσον αφορά το περιστατικό στην Επιθεώρηση Εργασίας στο τμήμα της Αγησιλάου, καταγγέλλει ότι οι υπάλληλοι κοιτούν πώς να διώξουν τους εργαζόμενους παρά να τους εξυπηρετήσουν. Ειδικότερα, άφησε αιχμές κατά του επιθεωρητή εργασίας, Αντώνη Πατατανέ, που οπλοφορούσε, αναφερόμενος σε αντίστοιχες καταγγελίες από εργαζόμενους της Pizza Fan.

«Έχει ξεκινήσει ΕΔΕ μετά την αναφορά μας κατά του συγκεκριμένου επιθεωρητή, ενώ έχουμε καταθέσει μήνυση μαζί με τις καθαρίστριες κατά του κ. Πατατανέ και της προϊσταμένης του συγκεκριμένου τμήματος του ΣΕΠΕ» λέει.

Και καταλήγει αναφέροντας ότι «οι καθαρίστριες έχουν ζητήσει να ερευνηθούν οι καταγγελίες τους από άλλο τμήμα του ΣΕΠΕ γιατί πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο είναι εργοδοτικό τμήμα και δεν σκοπεύει στο να επιλύει διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών».

«Όποιος έχει καταγγελίες να απευθυνθεί στον εισαγγελέα»

Επικοινωνήσαμε με τον επιθεωρητή εργασίας που σύμφωνα με τις καταγγελίες οπλοφορούσε εν ώρα εργασίας, δίχως όμως να θέλει να απαντήσει για το αν επιτρεπόταν να οπλοφορεί εντός της υπηρεσίας.

«Όποιος έχει καταγγελίες μπορεί να πάει στον εισαγγελέα μπορεί να πάει στον εισαγγελέα. Εμείς, έχουμε ήδη πάει στον εισαγγελέα και έχουμε καταθέσει μηνύσεις» απάντησε ο Αντώνης Πατατανές στο αν επιτρεπόταν να οπλοφορεί εν ώρα υπηρεσίας.

«Κάποιοι από αυτούς έσπασαν την υπηρεσία, εμένα με χτύπησαν» είπε, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να του ζητήσουν και συγγνώμη. Όταν επιμείναμε να μάθουμε για ποιο λόγο οπλοφορούσε μας παρέπεμψε στο ΣΕΠΕ και στη συνέχεια μας χαιρέτησε.

«Στις δύο καταγγελίες από ΣΕΠΕ προσβάλλουμε τη σύμβαση»

Σχετικά με το θέμα τοποθετήθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, λέγοντας ότι οι Οδικές Συγκοινωνίες δεν μπορούν να ελέγξουν τα εσωτερικά των εταιριών, παρόλα αυτά πριν τους πληρωθούν τα οφειλόμενα -βάσει των συμβάσεων- η ΟΣΥ ζήτησε από τις εταιρίες να φέρουν και βεβαίωση ότι έχουν πληρώσει τους εργαζομένους.

«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε αν αυτά που μας προσκόμισαν ισχύουν. Παρόλα αυτά, πριν ένα μήνα στείλαμε ερώτημα στην Επιθεώρηση Εργασίας για να μας ενημερώσουν αν υπάρχουν προβλήματα με τις εταιρίες καθαρισμού, ανάμεσά τους και η Λινκ ΑΠ. Το ΣΕΠΕ όμως δεν μας έχει απαντήσει ακόμα» τονίζει.

Και συμπληρώνει πως «αυτό το κάναμε επειδή υπάρχουν τέτοια ακούσματα και κατά τη γνώμη μου έχουν μεγάλη βάση, αλλά δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε εμείς», με τον κ. Αναγνωστόπουλο να καταλήγει λέγοντας: Επειδή η συγκεκριμένη εταιρία έχει ήδη μια καταγγελία από το ΣΕΠΕ, βάσει σύμβασης στις δύο καταγγελίες μπορούμε να προσβάλλουμε τη σύμβαση και θα αναθέσουμε το έργο στην επόμενη εταιρία με βάση το διαγωνισμό».   http://www.koutipandoras.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
25-4-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: