Δευτέρα, Μαΐου 23, 2016

«ΑΔΕΙΑΖΕΙ» Ο ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Την Τρίτη ξεκινά, κατά πάσα πιθανότητα, η διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, σύμφωνα με τον Γιώργο Κυρίτση.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό εκτίμησε ότι μέσα σε δέκα μέρες θα έχουν μεταφερθεί και οι 9.000 άνθρωποι από τον καταυλισμό και το βενζινάδικο του Πολύκαρπου.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση- σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης».


Σε κέντρα φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας, όπου θα καταγράφονται και θα ανανεώνουν τα έγγραφά τους, και συγκεκριμένα σε τουλάχιστον έξι πρώην βιομηχανικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη συνολικής χωρητικότητας 6.500– 7.000, θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις από την πρώτη φάση των ενοικιάσεων, που βρίσκονται στο Καλοχώρι (ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ) και τρεις ακόμη χώροι που προέκυψαν από τη δεύτερη φάση των ενοικιάσεων (στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι). Θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε.

Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι η διαδικασία που περιγράφεται αφορά την πρώτη φάση της μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη και τόνισε ότι «σε δεύτερη φάση θα υπάρξει κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού σε όλες τις περιοχές της χώρας».

Ασφυκτική πίεση ασκείται στην κυβέρνηση να απελευθερωθεί η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, που μπλοκάρει τη διέλευση εμπορευμάτων προς την ΠΓΔΜ και την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με πηγές του Συντονιστικού για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης.   
Διμοιρίες ΜΑΤ στην Ειδομένη

Δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μεταβούν στην Ειδομένη για την υλοποίηση του σχεδίου απομάκρυνσης.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριξαν ότι δεν προβλέπεται, τουλάχιστον άμεσα, μία επιχείρηση «στρατιωτικού χαρακτήρα».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., αρχικά θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού σε χωράφια, αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή.

Hδη από τα μεγάφωνα που έχουν τοποθετηθεί στον καταυλισμό στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ ενημερώνεται ο κόσμος να ετοιμάζεται να μεταφερθεί στους καταυλισμούς, με τα λεωφορεία που διατίθενται. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος αριθμός μεταφραστών έφτασε στην Ειδομένη.
efsyn.gr

ΠΡΕΖΑ TV
23-5-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: