Τρίτη, Μαΐου 24, 2016

ΈΦΥΓΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΟΥΛΜΑΝ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης από τους πρόσφυγες που ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Τα πρώτα 13 πούλμαν με 609 πρόσφυγες έφυγαν από τον καταυλισμό και κατευθύνονται σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σε επιφυλακή και σε απόσταση από τον καταυλισμό βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. 
Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί. Η πρόσβαση σε δημοσιογράφους και φωτογράφους για πλάνα και εικόνες έχει επιτραπεί μόνο στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ.

Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης.

Τα περισσότερα λεωφορεία κατευθύνονται προς τη Σίνδο και την εκεί δομή που έχει δημιουργηθεί σε πρώην βιομηχανική εγκατάσταση. 

Χώροι φιλοξενίας υπάρχουν μέχρι στιγμής για περίπου 6.500 άτομα και αναμένονται να δημιουργηθούν σύντομα και άλλα κέντρα.



















Η περιοχή της Ειδομένης έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που θα είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα. Περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

Όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στον καταυλισμό ήταν ενημερωμένοι από τη Δευτέρα για την επιχείρηση με αποτέλεσμα να μη δημιουργηθούν εντάσεις.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική. Τη Δευτέρα έφθασαν στην Ειδομένη περίπου 10 διμοιρίες ενίσχυσης από την Αθήνα. 

Παράλληλα έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις ενώ έχει δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας μέσα στην οποία δεν θα μπορούν να κινούνται άτομα άσχετα με την επιχείρηση.

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα.

Κυρίτσης: Η Ειδομένη θα αδειάσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να εκκενωθεί η Ειδομένη, τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργο Κυρίτσης.

Μιλώντας στο Mega είπε πως την τελευταία εβδομάδα μετακινήθηκαν 2.500 άτομα από την Ειδομένη προς κέντρα φιλοξενίας και τη Δευτέρα μερικές εκατοντάδες. Όπως υπογράμμισε, υπάρχουν επτά στεγασμένοι χώροι και δύο με σκηνές που είναι επαρκείς και αξιοπρεπείς για να διαμείνουν οι πρόσφυγες.

Ερωτηθείς γιατί δεν επιτράπηκε η παρουσία δημοσιογράφων στην Ειδομένη, υποστήριξε ότι «σε τέτοιες επιχειρήσεις, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περιοριστικά μέτρα» για να συμπληρώσει ότι κρίθηκε πως στην πρώτη φάση της επιχείρησης «δεν θα έπρεπε να είναι πολλές κάμερες», εκτιμώντας πως «το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα είναι πιο χαλαρά».

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση η σιδηροδρομική γραμμή που παραμένει κλειστή επί περίπου δύο μήνες, θα ανοίξει και θα λειτουργήσει μέσα στις επόμενες 3-4 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό, σημείωσε ότι κατασκευάζονται χώροι φιλοξενίας στην Ελευσίνα, στη Νίκαια και στα Οινόφυτα για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες.

Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα και οι περισσότεροι «καταλαβαίνουν ότι τα περιθώρια να συνεχιστεί το ταξίδι στην Ευρώπη είναι περιορισμένα» σημείωσε ο κ. Κυρίτσης, διευκρινίζοντας ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, ορισμένοι θα αναχωρήσουν για χώρες της ΕΕ, άλλοι θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους και άλλοι θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για το αν θα παραμείνει στη θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, μετά την ορκωμοσία του ως βουλευτής, είπε ότι ο ίδιος θα ήθελε να παραμείνει, αλλά πρόσθεσε: «δεν είναι δικιά μου απόφαση». IN.GR , EΡΑ , ΑΠΕ , A.P

ΠΡΕΖΑ TV
24-5-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: