Πέμπτη, Μαΐου 26, 2016

ΔΗΘΕΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ηταν μια συνεδρίαση για γερά νεύρα η προχθεσινή του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι -ήταν φανερό εδώ και ημέρες- ήθελαν να κλείσει η συμφωνία για να αφήσουν πίσω τους την ελληνική κρίση καθώς πλησιάζει η μεγάλη δοκιμασία του βρετανικού δημοψηφίσματος. Όχι, όμως, όπως - όπως.

Σύμφωνα με Τα Νέα, δεν δίστασαν ακόμη και να θέσουν ακόμη και θέμα ανάκλησης της πρωθυπουργικής δέσμευσης για τη δημιουργία ενός Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκαλώντας παγωμάρα και έντονη αμηχανία στην ελληνική αντιπροσωπεία. 


Το Ταμείο υποτίθεται ότι θα κάλυπτε την τρύπα των 70 εκατ. ευρώ του ΕΚΑΣ και άλλους σκοπούς, αξιοποιώντας πόρους από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015. 

Ωστόσο, οι δανειστές είχαν υπολογίσει το σχετικό ποσόν στο δημοσιονομικό τους σενάριο και ενοχλήθηκαν από την πρωτοβουλία. 

Τελικά, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επισήμανε ότι προς το παρόν πρόκειται απλώς για μια εξαγγελία που δεν έχει καν νομοθετηθεί και ότι θα ήταν ράπισμα για τον πρωθυπουργό αν υποχρεωνόταν να πάρει πίσω αυτό που εξήγγειλε πριν από λίγες μέρες και το θέμα έμεινε εκεί.

Η προχθεσινή βραδιά ήταν βέβαια κυρίως μια μάχη ΔΝΤ - Ευρώπης και συγκεκριμένα της Γερμανίας, με αντικείμενο το χρέος. Δύο φορές διακόπηκε η συνεδρίαση για κατ' ιδίαν διαβουλεύσεις καθώς η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές ήταν μεγάλη και δεν μπορούσε να καλυφθεί. 

Κατά τις 10 το βράδυ, στην πρώτη διακοπή μαζεύτηκαν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και ο Πολ Τόμσεν σ' ένα δωμάτιο και τα είπαν λίγο μεταξύ τους, ενώ μετά κάλεσαν και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το σκηνικό του συμβιβασμού στο χρέος στηνόταν σιγά σιγά. Στις 2 τα ξημερώματα, σε νέα διακοπή, ο Τόμσεν διαβουλεύθηκε με την Κριστίν Λαγκάρντ και μία ώρα μετά η συμφωνία έκλεισε.    IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
26-5-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: