Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2016

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Λίγες μέρες προτού οι Ισπανοί προσέλθουν στην πρόωρη κάλπη της 26ης Ιουνίου, η χώρα συγκλονίζεται από σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εσωτερικών. 

Η εφημερίδα Politico αποκάλυψε τηλεφωνικές συνομιλίες του υπουργού Εσωτερικών Φερνάντεθ Ντίαθ με τον επικεφαλής του Γραφείου κατά της Διαφθοράς της Καταλονίας. 

Στόχος της επικοινωνίας του υπουργού ήταν μήπως βρεθούν ατασθαλίες κατά συγκεκριμένων πολιτικών της Καταλονίας, προφανώς αντιπάλων του Λαϊκού Κόμματος, κυρίως από το χώρο της Αριστεράς.


Οι συνομιλίες είχαν γίνει πριν από δύο περίπου χρόνια στο γραφείο του υπουργού. 

Όσο για τον επικεφαλής του Γραφείου κατά της Διαφθοράς, Ντανιέλ ντε Αλφόνσο, αυτός από τα ΜΜΕ της Ισπανίας περιγράφεται ως άτομο ικανό στις δημόσιες σχέσεις και ακόμα πιο ικανό στο να διατηρεί φιλίες με πρόσωπα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Λόγω θέσης, φαίνεται να κρατά μυστικά για πολλούς. Επιπλέον, όπως γράφει η El Pais, στο παρελθόν δεν είχε διστάσει να χρησιμοποιήσει τις «γνώσεις» του ως όπλο, σε περίπτωση που ο ίδιος ή το Γραφείο του αντιμετώπιζε απειλές...

Ο υπουργός Εσωτερικών αντέδρασε έντονα στις αποκαλύψεις, λέγοντας ότι έχει γίνει μοντάζ, μεταξύ άλλων. Το δε κόμμα του, το Λαϊκό, θεωρεί ότι αν κάποιος είναι ένοχος είναι αυτός που έκανε τις εγγραφές.

Πάντως, το θέμα δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε στην Καταλονία: στο τοπικό Κοινοβούλιο όλα τα κόμματα -πλην του Λαϊκού- υπέγραψαν υπέρ της απομάκρυνσής του από τη συγκεκριμένη Υπηρεσία.

Σύσσωμη βέβαια η Αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του υπουργού, ενώ πιο ψύχραιμος ο Ραχόι δήλωσε άγνοια, διαψεύδοντας αυτό που ακούγεται στις συνομιλίες, ότι δηλαδή όλα γίνονταν εν γνώσει του.

«Κάθε φορά τα ίδια. Τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, κάποιοι ψαρεύουν σε θολά νερά» δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι.

Στο Λαϊκό Κόμμα προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά της όλης υπόθεσης, φοβούμενοι ασφαλώς τη ζημιά που θα μπορούσε να επιφέρει η υπόθεση στην κάλπη της Κυριακής, όπου ναι μεν το ΡΡ είναι πρώτο στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο, τα ποσοστά του είναι «κολλημένα».

Και ήδη στην Ισπανία, πολλοί μιλούν και για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση...

Απόστολος Ρουμπάνης  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: