Παρασκευή, Ιουνίου 24, 2016

ΤΡΟΜΟΛΑΝΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

ΚΑΙ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΚΟΜΗ...ΤΑ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ BREXIT

Σοκ στη ζωή και τη δραστηριότητα Ελλήνων και ελληνικών επιχειρήσεων θα προκαλέσει το Brexit. Αρχής γενομένης από τις 35.000 περίπου φοιτητές στη Βρετανία οι οποίοι αναμένεται να χάσουν το καθεστώς του "γηγενή σπουδαστή" και επομένως θα επιβαρυνθούν με πρόσθετα δίδακτρα τα οποία εκτιμούνται σε 6.000 περίπου στερλίνες το χρόνο.
Στις απώλειες θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η αδυναμία τους πλέον να παίρνουν φοιτητικά δάνεια για να σπουδάσουν, δάνεια τα οποία αρχίζουν να αποπληρώνουν μετά την είσοδό τους στον εργασιακό βίο.


Επίσης οι Ελληνες μετανάστες που μεταβαίνουν για εργασία χάνουν πολλά δικαιώματα που είχαν ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κοινωνικά επιδόματα, επίδομα ανεργίας για τους τρεις πρώτους μήνες μέχρι να βρουν δουλειά, ενώ και το καθεστώς εργασίας θα γίνει αυστηρότερο, αφού θα εξισωθεί με εκείνο των άλλων αλλοδαπών εργαζομένων στη Βρετανία και είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν στο μέλλον βίζα.

Στο σκέλος της οικονομίας τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, αφού οι τελικές επιδράσεις θα εξαρτηθούν από τη σχέση που θα συναφθεί ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το μέγεθος των εμποδίων και το κόστος, μεταξύ άλλων, θα εξαρτηθούν από την τελική επιλογή. Αν δηλαδή θα επιλεγεί το μοντέλο της Νορβηγίας, της Ελβετίας ή του Καναδά.

Της πρώτης είναι το πλέον ελεύθερο, ενώ του Καναδά έχει περισσότερα γραφειοκρατικά και τελωνειακά εμπόδια και επομένως μεγαλύτερο κόστος. Συνεπώς θα αλλάξει ο βαθμός δυσκολίας του εμπορίου και το κόστος για τους Ελληνες εξαγωγείς προϊόντων και υπηρεσιών στη Βρετανία, καθώς και για τους εισαγωγείς βρετανικών προϊόντων στη χώρα μας. Πράγμα που σημαίνει ότι τα βρετανικά εισαγόμενα προϊόντα θα έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των ομοειδών προϊόντων που παράγονται σε χώρες της ευρωπαϊκής αγοράς.

Οι δυσκολίες και οι δυσχέρειες επεκτείνονται στον τραπεζικό τομέα, αφού δεν θα υπάρχει η ελευθερία εγκατάστασης, ενώ και για τα επενδυτικά κεφάλαια θα αντιμετωπίζονται λιγότερο ευνοϊκά από σήμερα με ότι αυτό σημαίνει για τους Ελληνες που δραστηριοποιούνται ή έχουν στενές σχέσεις με το citi του Λονδίνου.

Το πως ακριβώς θα διαμορφωθούν κανείς δεν το γνωρίζει από τη στιγμή που θα πάντα θα εξαρτηθούν από τις νέες συμφωνίες που θα συναφθούν ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εξάλλου, στο χρηματοοικονομικό σκέλος οι διαφοροποιήσεις θα εξαρτηθούν και από το ειδικό βάρος που θα έχει στο μέλλον τοciti του Λονδίνου, ειδικό βάρος το οποίο δεν αποκλείεται να περιοριστεί αν γίνει πράξη η απειλή πολυεθνικών για μετεγκατάσταση της επιχειρηματικής έδρας στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το να επιχειρήσει κανείς να προβλέψει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η νέα σχέση είναι παρακινδυνευμένο, αφού στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναμένεται να δραστηριοποιηθούν τα εθνικά συμφέροντα διαφόρων χωρών της Ευρώπης των “27” πλέον, με σκοπό να κερδίσουν έδαφος και μερίδια αγορά από τους Βρετανούς ανταγωνιστές και επομένως θα επιχειρήσουν να θέσουν περισσότερες δυσκολίες, εμπόδια και κόστη στα βρετανικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές πάντως, τα βρετανικά χρηματοοικονομικά προϊόντα αναμένεται να δεχθούν πλήγμα εντός του ευρωπαϊκού χώρου.

Ενας άλλος χώρος που θα επηρεαστεί σημαντικά μετά τη χρηματοοικονομική βιομηχανία είναι εκείνος των φαρμάκων λόγω της ισχυρής παρουσίας βρετανικών πολυεθνικών στη χώρα μας.

Τέλος είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αρνητική επίδραση και στον τουρισμό, αφού δεν αποκλείεται στο μέλλον να είναι αναγκαία και η έκδοση βίζας, κι΄ αυτό γιατί η Βρετανία δεν είναι μέλος της συνθήκης του Σένγκεν και οι Ελληνες ταξίδευαν στη Βρετανία και οι Βρετανοί στην Ελλάδα ως κάτοικοι χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συνεπώς χωρίς κανένα εμπόδιο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως οι Βρετανοί είναι οι πολυπληθέστεροι τουρίστες στην Ελλάδα.

Θανάσης Λυρτσογιάννης NEWSIT.GR

ΠΡΕΖΑ TV
24-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: