Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2016

ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΟ... 2021 ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

Η διαμάχη κυβέρνησης-δανειστών για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα αργήσουν να πάρουν «σάρκα και οστά» μεταθέτουν για το νέο έτος την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο σε συνεννόηση με τους θεσμούς και θα ψηφίσει στη συνέχεια η ελληνική Βουλή θα εκτείνεται ώς το 2021.

Θα αφορά δηλαδή την τετραετία 2018-2021 και όχι τα έτη 2017-2020 που προβλέπει το υφιστάμενο σχέδιο του Προγράμματος.


Η Αθήνα έχει από το 2015 να «φτιάξει» νέο Μεσοπρόθεσμο, ένα κείμενο-πλαίσιο δηλαδή στο οποίο θα περιγράφονται οι βασικοί στόχοι και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Κάποτε ήταν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που μετατράπηκε σε Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής στα χρόνια του Μνημονίου.

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποφύγει το ασφυκτικό πλαίσιο της προσαρμογής με τη «συνταγή» της σκληρής λιτότητας, έχει αιτηθεί πολλάκις να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2019 και στο 2% του ΑΕΠ για το 2020, από 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου του 2015.

Ωστόσο, οι δανειστές εξακολουθούν να μην ανάβουν το «πράσινο φως», εκτιμώντας ότι «ανάσες» δεν αποκτά μόνο η ελληνική οικονομία αλλά και η κυβέρνηση, η οποία με αυτόν τον δημοσιονομικό «ελιγμό» θα έχει την ευκαιρία να συντάξει ένα Μεσοπρόθεσμο με έντονο προεκλογικό «άρωμα».

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν τείνουν «ευήκοα ώτα» στην ελληνική πρόταση, παρά το γεγονός ότι ανησυχούν έντονα για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.

Πηγές οι οποίες είναι κοντά στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές επισημαίνουν ότι μόνο τυχαία δεν είναι η «επιχείρηση» μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από την κυβέρνηση, καθώς της επιτρέπει από τώρα να κάνει τον «προεκλογικό» της προγραμματισμό.

Αν δεν μεσολαβήσει κάτι και οι εκλογές γίνουν το 2019, η μείωση του στόχου για το πλεόνασμα από το 3,5% το 2018 στο 2,5% το 2019 μειώνει κατά 1,75 δισ. ευρώ τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση (ίσως και περισσότερο εάν το ΑΕΠ αυξηθεί), ενώ η μείωση για το 2020 ξεπερνά τα 2,6 δισ. ευρώ.

Τούτο δίνει δημοσιονομικό χώρο στην κυβέρνηση για παροχές με πολιτική σημασία, είτε μειώνοντας κάποια φορολογικά βάρη είτε μέσω στοχευμένων κοινωνικών παροχών.

Εκτιμάται ότι ο χώρος αυτός θα μεγαλώσει αρκετά εάν στο «κούρεμα» των πρωτογενών πλεονασμάτων «κουμπώσουν» και οι αποφάσεις με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Επιτόκια και δάνεια

Με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016, μεταξύ των εργαλείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και ενδεχομένως η πρόωρη εξαγορά από τον ESM των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα από το ΔΝΤ με τα 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα μη επιστραφέντα κέρδη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα.

Τα μέτρα αυτά θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων μετά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, που θα δοθεί τέλος Δεκέμβρη στη δημοσιότητα. Λίγο πριν, θα γίνουν γνωστές και οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που έχει αναλάβει να διαμορφώσει τα προς εφαρμογή μέτρα.

Με δεδομένο ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει συνδέσει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων με τις αποφάσεις για το χρέος, όλα συντείνουν ότι το νέο Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί το 2017 στη Βουλή.

Βάσει Μνημονίου, η Αθήνα θα πρέπει φέτος να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, διαφορετικά καραδοκεί ο «κόφτης», ο οποίος θα μπει σε λειτουργία από το 2017 «κουρεύοντας» εκ νέου μισθούς και συντάξεις προκειμένου η δημοσιονομική εικόνα του προϋπολογισμού να ευθυγραμμιστεί με το πρόγραμμα προσαρμογής. Για το 2017 ο στόχος ανεβαίνει στο 1,75% του ΑΕΠ και αυξάνει στο 3,5% το 2018.

Συνάντηση για το χρέος

Το θέμα του ελληνικού χρέους και οι προτάσεις που ετοιμάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η συνάντηση θα γίνει στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο επίσκεψης του υπουργού, ο οποίος αποδέχτηκε πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγερ. Ο κ. Τσακαλώτος θα έχει επαφή και με τον Λουξεμβουργιανό ομόλογό του, Πιερ Γκράμενια, ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση «The Bridge Forum Dialogue».   

Μάριος Χριστοδούλου
http://www.efsyn.gr/  

ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: