Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2016

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ 2,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ - ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥΣ

Στο τελευταίο στάδιο υιοθέτησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εισέρχεται η Βουλή με την ψήφιση από την Ολομέλεια του σχετικού νομοσχεδίου.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έπεται ένα ακόμη νομοσχέδιο, για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα. 

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφεραν πως ό,τι δεν περιλαμβάνεται σε αυτά τα δύο νομοσχέδια, έχει εξασφαλίσει παράταση και δεν θα επηρεάσει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και άρα και την εκταμίευση της υποδόσης.


Με το κλείσιμο των προαπαιτούμενων και την εκταμίευση των 2,8 δισ., ποσό 1,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται οι διατάξεις με τις οποίες μια δεύτερη ομάδα δημοσίων επιχειρήσεων θα μεταβιβαστεί στην ΕΔΗΣ, την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών. 

Πρόκειται για τις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ.

Την παραδοχή ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων μπορεί να οδηγήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος στην Βουλή, σπεύδοντας πάντως να δηλώσει ότι όσο είναι ο ίδιος υπουργός αποκρατικοποιήσεις δεν θα γίνουν. 

«Προσπαθώ για καιρό να συνεννοηθούμε. Άκουσα ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα που άκουσα πριν από τρεις μήνες. Λέτε ότι όλη η περιουσία έχει υποθηκευτεί στους δανειστές», είπε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση για να υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχει εκχώρηση δημόσιας περιουσίας, ούτε υποθήκευση». «Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας είναι το δημόσιο και οι μετοχές είναι αμεταβίβαστες», είπε. 

Ωστόσο προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, δηλώνοντας ότι το υπερταμείο «ήταν συμβιβασμός αλλά κάθε εμπόδιο για καλό», αφού, όπως εξήγησε, στόχος είναι η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ.
IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
27-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: