Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ

Μεγάλη ανακούφιση προκάλεσε στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ η απομάκρυνση Καλογρίτσα από την υπόθεση της αδειοδότησης των καναλιών, λόγω του θορύβου και των καταγγελιών που τον συνόδευαν. Η κυβέρνηση περνά τώρα στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας «όνειρο θερινής νυκτός» την αμφισβήτηση για την εγκυρότητα του διαγωνισμού.

Τα καλά νέα για το Μαξίμου, όπως σημειώνουν Τα Νέα, είναι ότι αποτινάσσει έστω και καθυστερημένα τις κατηγορίες περί προώθησης κολλητών και κουμπάρων. Εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμα για τον κρατικό κουμπαρά επιπλέον 9 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η εξέλιξη με τον αποκλεισμό Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες δίνει τροφή στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και σε νομικούς κύκλους στο να αμφισβητήσουν εκ νέου την όλη διαδικασία αδειοδότησης.


Η κυβέρνηση διατείνεται ότι ενημερώθηκε για την αδυναμία του Ιωάννη - Βλαδίμηρου Καλογρίτσα να καταβάλει το τίμημα της πρώτης δόσης για τις τηλεοπτικές άδειες όταν ο ίδιος ενημέρωσε σχετικά με επιστολή του τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης ζητώντας παράταση 48 ωρών. Το αίτημα απερρίφθη.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο γύρω από το διάτρητο πόθεν έσχες Καλογρίτσα και τις δανειοδοτήσεις του από την Τράπεζα Αττικής, το Μαξίμου δεν μπήκε καν στον πειρασμό να εξετάσει το αίτημα τού μέχρι χθες υπερθεματιστή. Αλλωστε ο σχετικός νόμος και η προκήρυξη προβλέπουν συγκεκριμένες διατάξεις αντιμετώπισης ενδεχόμενης, ρητής ή de facto παραίτησης οριστικού υπερθεματιστή που αποσύρεται και κηρύσσεται αυτομάτως έκπτωτος.

Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών κυριάρχησε εκ των πραγμάτων στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα και φυσικά με την παρουσία του Νίκου Παππά, ο οποίος ενημέρωσε για τα νεότερα δεδομένα.

«Δεν υπήρξε καν σκέψη να δοθεί παράταση στον Καλογρίτσα, αυτό θα ήταν αδιανόητο» αναφέρει κυβερνητική πηγή που συμμετείχε στο άτυπο Κυβερνητικό Συμβούλιο. Ο αποκλεισμός Καλογρίτσα ήταν μονόδρομος καθώς ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει προσφάτως πως όποιος δεν μπορεί να καταβάλει το τίμημα θα φεύγει αμέσως από τη διαδικασία.

Η εξέλιξη προκαλεί ανακούφιση σε μεγάλο κομμάτι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αισθανόταν άβολα στο να υπερασπίζεται τη συμμετοχή Καλογρίτσα σε συνάρτηση με την υπόθεση βοσκοτόπια και επιπλέον φέρνει και πάλι κοντά στο Μαξίμου τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε διατυπώσει δημοσίως τις αντιρρήσεις του για τη χορήγηση αδείας στον έκπτωτο υπερθεματιστή.

Πλέον, η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση, σχολιάζοντας πως η ΝΔ εξευτελίζεται σπεύδοντας να υπερασπιστεί τη διαπλοκή προκειμένου να υπερασπιστεί ένα καθεστώς ανομίας, αυθαιρεσίας που κυριάρχησε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επί σχεδόν 30 χρόνια.

Παράλληλα, νομικοί κύκλοι του υπουργού Επικρατείας χαρακτηρίζουν «όνειρα θερινής νυκτός» τις απόψεις που αμφισβητούν την εγκυρότητα του διαγωνισμού και σημειώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το κύρος του διαγωνισμού, ούτε τη συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης η απόσυρση του οριστικού υπερθεματιστή Ι.Β.Καλογρίτσα πριν την εκπνοή της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης του δανείου».

Νέες καταγγελίες από τον Alpha

Στο περιθώριο της απόσυρσης Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών υπήρξε νέα έντονη αντιπαράθεση του Alpha με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με τον νομικό εκπρόσωπο του σταθμού να κάνει λόγο για μεροληψία όσον αφορά στην τοποθέτηση των τηλεοπτικών καμερών έξω από τα δωμάτια των υποψήφιων υπερθεματιστών.

Πηγές από τη ΓΓΕΕ μιλώντας στο «Εθνος» έκαναν λόγο για «απολύτως αβάσιμες τοποθετήσεις που μόνο στόχο έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων».

Ο νομικός εκπρόσωπος του Alpha, Πάνος Λαζαράτος, ανέφερε μεταξύ άλλων πως όπως προκύπτει από τα δεδομένα που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στην Καλλιθέα, ενώ σε όλα τα δωμάτια οι κάμερες κατέγραφαν τα πάντα, στο δωμάτιο του κ. Καλογρίτσα υπήρχε μία κάμερα που έχει καταγράψει μόνο κάποιες κινήσεις του.

Μάλιστα ενώ όλους τους άλλους υποψηφίους τους κατέγραφαν κάθε λεπτό, και υπάρχουν στα βίντεο όλες οι κινήσεις, δεν ισχύει το ίδιο για τον κ. Καλογρίτσα, άρα τίθεται θέμα ακυρότητας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Λαζαράτος, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, δήλωσε: «Ξεκίνησε η μελέτη του υλικού και υπάρχει ένα σημαντικό εύρημα. Ενώ όλες οι πόρτες όλων των διαγωνιζομένων φαίνονται από κάμερες, στην πόρτα του κ. Καλογρίτσα δεν υπάρχει κάμερα. Μπορεί κάποιος να τη δει στην κάμερα στην άκρη, με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία. Υπάρχει μεγάλη, σοβαρή ανισότητα στον τρόπο με τον οποίο καταλήφθηκαν οι άλλοι διάδρομοι και ο διάδρομος του κ. Καλογρίτσα. Το κρίσιμο σημείο είναι η πόρτα εισόδου και εξόδου».

«Η επιλογή των δωματίων των υποψηφίων έγινε το πρωί της έναρξης της δημοπρασίας ενώπιον όλων με τη διαδικασία της κλήρωσης» επισημαίνουν στην εφημερίδα πηγές της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, προσθέτοντας: «Αύριο (σ.σ.: σήμερα) όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να διαπιστώσουν πού είχαν τοποθετηθεί οι κάμερες. Πρόκειται για high definition κάμερες (υψηλής ευκρίνειας), οι οποίες ήταν τοποθετημένες στο ίδιο σημείο και στην ίδια απόσταση από κάθε δωμάτιο. Οι εν λόγω ισχυρισμοί αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο». in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
27-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: