Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2016

ΈΦΤΑΣΕ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ,ΜΕΤΑ ΤΙΣ "ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ" ΤΣΙΠΡΑ

Με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης την επόμενη συνάντηση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης στις 12 Ιανουαρίου κινούνται πλέον οι διαβουλεύσεις για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος, με την επίμαχη επιστολή από τους Ευρωπαίους εταίρους να είναι από το μεσημέρι της Πέμπτης στα χέρια του υπουργού Οικονομικών.
Τα μέλη του Euro working group αποφάσισαν να στείλουν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ένα ερωτηματολόγιο με τις ανησυχίες που έχουν σχετικά με τον κίνδυνο που εγκυμονούν για τους στόχους του προγράμματος οι παροχές του πρωθυπουργού, ώστε αυτές να απαντηθούν λεπτομερειακά από την ελληνική πλευρά έως τα Χριστούγεννα -σύμφωνα με παράγοντες του ESM- και το θέμα να κλείσει.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παραμένει σε συνεχή διαβούλευση με τα μέλη της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις κυρίως των σκληρών της Ευρωζώνης.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν, το μεσημέρι της Πέμπτης, ότι στη διαβούλευση αναδιαμορφώνονται τόσο οι ερωτήσεις όσο και οι απαντήσεις του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου, ώστε το τελικό κείμενο να μην έχει κενά για κανέναν από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία.
Στις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς είναι να απενεργοποιήσει με τη βοήθεια των χωρών που είναι φιλικές με την Ελλάδα οριστικά τη νέα βόμβα που πάει να βάλει η Γερμανία και οι σύμμαχοί της, συνδέοντας το ξεπάγωμα των μέτρων για το χρέος με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε νέα απροσδιόριστη χρονικά αναβολή την όλη διαδικασία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα για το χρέος να ενεργοποιηθούν από το τέλος του Ιανουαρίου.
Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, εκτός από τις χώρες της Ευρωζώνης που είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, είναι και η συμφωνία 25ης Μαΐου για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Στην κοινή θέση των υπουργών Οικονομιών της Ευρωζώνης αναφερόταν σαφώς ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Στην πράξη όμως τα μέτρα αποφασίστηκαν λίγες μέρες πριν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Έτσι και τώρα υπάρχει ο φόβος να συνδεθούν με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ως πρόσθετη ποινή για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραβίασε τη συνθήκη του μνημονίου και υιοθέτησε δημοσιονομικά μέτρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
Πάντως πηγές του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονταν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε επίσημη απόφαση για την απεμπλοκή των μέτρων για το χρέος πριν από την επόμενη συνάντηση του Euro workring group στις 12 Ιανουαρίου. Τάσος Δασόπουλος 
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: