Πέμπτη, Δεκεμβρίου 15, 2016

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ-ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΑΛΛΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΝΕΡΓΙΑΚΑ ΚΟΡΑΚΙΑ

Σε μια απόφαση-σταθμό για τα ενεργειακά δρώμενα της Ελλάδας, το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ για δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης, γεγονός που στην πράξη τινάζει στον αέρα τα σχέδια για την κατασκευή και λειτουργία των νέων λιγνιτικών μονάδων «Πτολεμαΐδα 5» και «Μελίτη 2».

Όπως γνωστοποίησε η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου καταψήφισε την προτεινόμενη τροπολογία που υπέβαλλε η ΔΕΗ για δωρεάν κατανομή του 40% των δικαιωμάτων εκπομπών το διάστημα 2021-2030, με σκοπό να γίνει οικονομικά βιώσιμη η κατασκευή και λειτουργία των νέων λιγνιτικών μονάδων «Πτολεμαΐδα 5» και «Μελίτη 2».

Η απόφαση που εκθέτει τις επιλογές της ηγεσίας της ΔΕΗ, των Ελλήνων Ευρωβουλευτών του Λαϊκού Κόμματος και της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, αφού η Επιτροπή έκρινε επί της ουσίας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπονομεύσει το σημαντικότερο κλιματικό εργαλείο της Ευρώπης, εν όψει μάλιστα και της πρόσφατης επικύρωσης της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού και των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτήν.


Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ – επικαλούμενη την οικονομική κρίση– διεκδικούσε υπαγωγή στο Άρθρο 10γ της Κοινοτική Οδηγίας για το ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.

Το Άρθρο 10γ προβλέπει δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης για χώρες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως χαμηλό εισόδημα και υψηλή εξάρτηση από ένα μόνο ορυκτό καύσιμο στην ηλεκτροπαραγωγή, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβασή τους σε ένα καθαρό ενεργειακό σύστημα.

Ωστόσο το αίτημα της ΔΕΗ, που στηρίχθηκε από μεγάλο μέρος του ελληνικού πολιτικού φάσματος, κατέληξε σε πολιτικό φιάσκο, αφού δεν στοιχειοθετείται από πουθενά ότι τα δωρεάν δικαιώματα θα βοηθήσουν στην ομαλή μετάβαση σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μοντέλο.

Αντίθετα, η δωρεάν διάθεση δικαιωμάτων θα σήμαινε άμεση επιδότηση στην κατασκευή και λειτουργία νέων ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή, σε παράταση της εξάρτησης της χώρας από το λιγνίτη.

«Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου εκθέτει όσους υιοθέτησαν τυφλά τα παράλογα αιτήματα του λιγνιτικού λόμπι της χώρας», επισημαίνει το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές η Ελλάδα κατέκτησε ένα ιστορικό ορόσημο: πλέον και επισήμως, νέα φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλης ισχύος θα παράγουν από το 2017 φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι προβλέπεται να παράγει η «Πτολεμαΐδα 5» το 2021.

Η εμμονή στην κατασκευή και λειτουργία μη βιώσιμων -οικονομικά- λιγνιτικών μονάδων θα οδηγήσει σε ακριβότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές.

Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ να ακυρώσουν τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες και να θέσουν σχέδιο απεξάρτησης από τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή και μετάβασης σε 100% ΑΠΕ ως το 2030, όπως επιτάσσει η κλιματική επιστήμη προκειμένου να πετύχει η χώρα μας τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Κι ακόμη, να συνδυάσουν το τεράστιο ηλιακό δυναμικό της χώρας με την κοινωνική πολιτική, προκειμένου να παρέχουν δωρεάν ηλιακή ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά. 
Τάσος Σαραντής
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
15-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: